برخیز استاد گلزاری و تاریخ دیرینه کرمانشاهان را بهگونهای دیگر دوباره خوان
اگرپروفسور مسعود گلزاری باستانشناس نامدار کرمانشاهی نبود، تاریخ گهن این دیار ناشناخته میماند چون استاد گلزاری، کرمانشاه را از هر کسی بهتر میشناخت.
امروز دوم اردیبهشت 1400 در حالی به پاس شصتمین سال پاسداری از فرهنگ ایران زمین، بزرگداشت مروحوم پروفسور مسعود گلزاری، استاد بازنشسته رشته باستانشناسی ساعت 17 نا 19 در دانشگاه تهران برگزار خواهد شد که کرمانشاهیان بایستی به حال خودشان گریه کنند و با هم شاعر را بخوانند که ای باستانشناس تاریخ کرمانشاه خسته است چون تو دیگر در میان آن نیستی برخیز استاد گلزاری و تاریخ کرمانشاهان را بگونهای دیگر دوباره خوان. چرا که اگر استاد مسعود گلزاری باستانشناس نامدار کرمانشاهی نبود، تاریخ گهن این دیار ناشناخته میماند چون استاد گلزاری، کرمانشاه را از هر کسی بهتر میشناخت.
پروفسور مسعود گلزاری مؤلف و مترجم و مصحح آثار بسیاری در حوزه باستانشناسی و تاریخ ایران و ادبیات کودک و نوجوان است. تألیفات او از حیث رجوع و استناد مقالات داخلی و خارجی جزو ارزشمندترین منابع دانشگاهی در تحقیقات تاریخی است.
کتاب او با عنوان «کردستان و کرمانشاه»، جز اولین آثار جامع علمی با موضوع معرفی آثار باستانی و فرهنگی تاریخی کردستان و کرمانشاه است.
پروفسور مسعود گلزاری باستانشناس، پژوهشگر، مترجم، ایرانشناس و کورد پژوه بزرگ موجب تألم و تأثر فراوان شد، بدون تردید وفات این بزرگ مرد نقصان بزرگی برای جامعه باستانشناسی و تاریخدانان ایران از جمله دیار سرافراز بیستون است.
پروفسور گلزاری متولد سال ۱۳۱۳ در تهران است و از سال ۱۳۳۸ در کرسی تدریس قرار گرفت و تا امروز آثار ارزشمند بسیاری از خود به جای گذاشته است.
وی بدون تردید از برترین کردپژوهان و کرمانشاهشناسان و محققان و پژوهشگران عرصه تاریخ ایران بود. اگر این دانشمند نبود خیلیها در مورد تاریخ کرمانشاه بیاطلاع بودند. استاد سالها به عنوان معلم در استان کرمانشاه تدریس کرد و به فرهنگ و تاریخ کرمانشاهان کمک بزرگی کرد. اما حیف از میان ما زود رفت.
استاد مسعود گلزاری تصویری از تو را
بر دیوار غارمان خواهم کشید
تا باستانشناسان هزار هزارهی دیگر
بدانند انسان کدام عصر
نخستین کاشفِ عشق بود!
برخی آثار پروفسور مسعود گلزاری عبارتند از :
ادیب الملک، عبدالعلی بنعلی، سفرنامهٔ ادیبالملک به عتبات (دلیل الزایرین)، تصحیح دکتر مسعود گلزاری، تهران: دادجو، ۱۳۶۴.
رابینسون، اندرو، داستان نگارش (تاریخ خط)، ترجمهٔ مهردخت وزیرپورکشمیری و زهره میرحسینی، ویرایش پروفسور مسعود گلزاری، تهران: کتابدار، ۱۳۸۸.
وزیرپور کشمیری، مهردخت، مرجعشناسی عمومی لاتین، ویراسته دکتر مسعود گلزاری، تهران: کتابدار، ۱۳۸۶.
واسمن، آن، گامهای نو در ارائهٔ خدمات کتابداران مدرسهها: توصیههای ساده برای متخصصیان کتابداری و فنآوری آموزشی در مدرسه، ترجمهٔ مهردخت وزیرپورکشمیری و شایسته خزائلی، ویراستار پروفسور مسعود گلزاری، تهران: دبیزش، ۱۳۸۴.
فراهانی، محمدحسینبن مهدی، سفرنامهٔ میرزا محمدحسین حسینی فراهانی: ۱۳۰۲ - ۱۳۰۳ ه.ق، بهکوشش دکتر مسعود گلزاری، تهران: فردوسی، ۱۳۶۲.
نامی ، میرزا ابراهیم، سفرنامهٔ استرآباد و مازندران و گیلان و...، به کوشش دکتر مسعود گلزاری، تهران: بنیاد فرهنگ ایران، [۱۳۵۵].
پروفسور گلزاری در حوزه ادبیات کودک و نوجوان نیز فعالیت مؤثری داشته است که برخی آثار او در این مورد عبارتند از:
احیایی، محمود، ۳۶۵ قصه برای بچههای خوب، بازنویسی محمود احیائی، زیر نظر دکتر مسعود گلزاری، تهران: اشاره-دادجو، ۱۳۸۲.
نخودی، قصهپرداز محمود مشرف آزاد تهرانی، تصویرگر محسن محسنپور، ویراستار دکتر مسعود گلزاری، تهران: دادجو، ۱۳۷۵.
خاله تپلی، لپاش گلی، قصهپرداز م. آزاد، تصویرگر محسن حسنپور، ویراستار دکتر مسعود گلزاری، تهران: دادجو، ۱۳۷۵.
شهر سبا، قصهپرداز محمود مشرف آزاد تهرانی، تصویرگر محسن محسنپور، ویراستار دکتر مسعود گلزاری، تهران: دادجو، ۱۳۷۵.
مشرفآزادتهرانی، محمود، خانم خانمها و حسنک، قصهپرداز م. آزاد، تصویرگر محسن حسنپور، ویراستار دکتر مسعود گلزاری، تهران: دادجو، ۱۳۷۵.
ورن، ژول، میشل استروگف، ترجمه و تنظیم دکتر مسعود گلزاری، تهران: دادجو، ۱۳۶۹.
ورن، ژول، ناخدای پانزده ساله، ترجمه دکتر مسعود گلزاری، تهران: دادجو، ۱۳۶۴.
ورن، ژول، فرزندان کاپیتان گراند، ترجمه دکتر مسعود گلزاری، تهران: دادجو، ۱۳۶۳.
ورن، ژول، فانوسی بر تارک دنیا، ترجمه و تنظیم دکتر مسعود گلزاری، تهران: دادجو، ۱۳۶۴.
تواین، مارک، ماجراهای هاکلبری فین، ترجمهٔ سودابه زرکف، زیرنظر دکتر مسعود گلزاری، تهران: دادجو، ۱۳۶۴.
لندن، جک، سپید دندان، ترجمهٔ محمد شاطرلو، زیرنظر دکتر مسعود گلزاری، تهران: دادجو، ۱۳۶۴.