آشنایی با قوانین مربوط به شوکر: حمل و نگهداری شوکر جرم است؟
هر کس به طور غیر مجاز شوک دهنده یا شوکر را خریداری، حمل و یا نگهداری نماید و یا به توزیع یا فروش آن ها اقدام کند و یا هرگونه معامله دیگری با آنها انجام دهد، مجرم است و مرتکب به حبس از 91 روز تا 6 ماه محکوم خواهد شد.
موانع قانونی و مجازات استفاده از شوکر : یکی از اقلامی که این روزها از سوی عدهای به عنوان یک وسیلهی دفاعی خرید و فروش شده و نگهداری و حمل میشود، شوکر برقی است و برخی با این استدلال که این وسیله کاربرد دفاعی دارد، نگهداری آن را مشروع میدانند. در جامعه مشاغلی وجود دارند که برای حفظ امنیت خود و دفاع از خود نیاز به استفاده از وسایل و تجهیزات دفاع شخصی مانند اسپری فلفل و شوکر برقی دارند.
جرم انگاری حمل شوکر مطابق قانون
طبق ماده 12 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز مصوب1390، هر کس بطور غیرمجاز شوک دهنده ها(شوکرها) را خریداری، نگهداری یا حمل نماید و یا به توزیع یا فروش آنها اقدام کند و یا هر گونه معامله دیگری با آنها انجام دهد، مجرم است و مرتکب به حبس از 91 روز تا 6 ماه محکوم خواهد شد.
مرجع اعطای مجوز حمل شوکر
برابر مصوبه شورای امنیت ملی کشور با هدف نظم بخشیدن به توزیع و نگهداری و حمل شوکر و سایر تجهیزات دفاعی، در اختیار دادن چنین تجهیزاتی به افراد جامعه و به عبارت دیگر مرجع اعطای مجوز برای این امور برعهده نیروی انتظامی است. مشاغلی مانند صرافان، طلافروشان، وکلای دادگستری و حتی جامعه پزشکی و پرستاران و داروخانه های شبانهروزی به دلیل حساسیت شغلی بالایی که دارند، زمانی که نیاز به تجهیزات دفاع شخصی مانند شوکر برقی دارند، باید به پلیس پیشگیری ناجا مراجعه نمایند و دادخواست خود را ارائه دهند.
فرآیند اعطای مجوز حمل شوکر
پلیس پیشگیری ناجا براساس دادخواست ارائه شده، بررسیهای پلیسی و فنی خود را بصورت دقیق بعمل میآورد. به دلیل اهمیت فراوانی که مجوز حمل شوکر دارا هست، اینچنین درخواستهایی را جهت سلامتی جسمی و روانی اشخاص حامل و استفاده کننده شوکر، به پزشکی قانونی معرفی میکنند و آزمایش های مخصوص را انجام میدهند. پس از گرفتن این آزمایشها و بررسی های فنی انجام شده، مجوز به درخواست کننده ارائه می شود.
محدودیت شخص دارای مجوز
کسی که دارای مجوز است و با این مجوز قادر به حمل شوکر برقی است، اگر خارج از آن محدودهای که مجوز دارد، اقدام کند، مرتکب جرم شده است. بنابراین کسانی که این مجوز را دارند باید در محدودهی مجوزی که به آنها اعطا شده است استفاده کنند.
بالطبع کسانی که اصلاً هیچگونه مجوزی هم ندارند، اگر شوکر برقی و وسایل دفاع شخصی دیگری را با خود حمل کنند و استفاده بنمایند، قطعاً مجرم هستند و مجازات خواهند شد.
تخفیف در جرم حمل شوکر
اگر فرد دارنده شوکر و هر نوع تجهیزات دفاعی بدون مجوز، خود بصورت داوطلبانه این مهمات غیرمجاز را تحویل مراجع ذیصلاح دهد، برای او تخفیف مجازات در نظر گرفته خواهد شد و اموالی که از او دریافت میشود، به نفع وزارت دفاع توقیف خواهد شد.
مرجع صالح جهت رسیدگی به جرم حمل شوکر
برخلاف تصور عموم که بر این عقیدهاند که مرجع صالح جهت رسیدگی به جرم حمل شوکر دادگاه انقلاب است اما طبق رای وحدت رویه که از سوی دیوان عالی کشور صادر شده است رسیدگی به جرم حمل شوکر در صلاحیت دادگاه کیفری دو میباشد.
آیا شوکر را میتوان هدیه داد؟
شوکر را نمیتوان خریداری نمود و یا آن را بعنوان هدایای تبلیغاتی و یا هر عنوان دیگری هدیه داد. واگذاری شوکر نیازمند اقدامات قانونی است.
آیا صرف حمل شوکر جرم است یا اینکه همراه با استفاده کردن از آن جرم است؟
صرف حمل شوکر برقی که فاقد مجوز قانونی از مراجع ذیصلاح است، جرم است و فارغ از اینکه شخص از آن استفاده کند یا خیر، مجازات خواهد شد.
آیا خرید و استفاده از مواد محترقه در چهارشنبه سوری جرم است؟
خـرید و حمل مواد محترقه غیرمجـاز که برای جشن ها و مراسم استفاده میشود، مستوجب جزای نقدی از پانصد هزار ریال تا ده میلیون ریال است.