تلویزیون اینترنتی میتواند انحصار صداوسیما را بشکند؟
تلویزیونهای اینترنتی مدتی است که ظهور پیدا کردهاند و با اینکه همچنان مجوز خود را از سازمان صداوسیما دریافت میکنند، به نظر میرسد تا حدودی میتوانند انحصار این سازمان را برای پخش برخی از برنامههای تلویزیونی بشکنند.
بر این اساس علی کفاشیان که مدتهاست برای پخش تلویزیونی مسابقات ورزشی و پرداخت حق پخش با صداوسیما چالش دارد، این بار در مقام نایب رییس فدراسیون به پخش نشدن مسابقات فوتسال بانوان از صداوسیما و جایگزین کردن مسابقات هاکی روی یخ در برنامههای شبکه ورزش سیما اشاره کرده و در عین حال گفته است که «این مسابقات از طریق اینترنت و شبکههای ماهوارهای کشورهای مختلف پخش شد و برخی از مردم توانستند ببینند؛ ما منتظر صداوسیما نمیمانیم و خودمان از طریق توسعه اینترنت و امکانات، کاری میکنیم که مردم بهتر بتوانند بازیها را ببینند.»
پیش از این درخصوص برخی بازیگران و مجریانی که امکان حضور در صداوسیما از آنها سلب شده نیز این اتفاق تکرار شده است و بعد از مدتی با برنامهای تلویزیونی در شبکههای اینترنتی به فعالیت خود ادامه دادهاند.
در همین راستا با وحید عقیلی، رییس دانشکده ارتباطات و مطالعات رسانه دانشگاه آزاد گفتوگویی انجام داده که او چنین اظهار کرد: فکر میکنم اولین مسالهای که در جامعه مهم باشد و به نفع و مصالح مخاطبان و شهروندان است برنامهها و مقرراتی است که در سطوح بالای مدیریتی استفاده میشود و باید نوعی هماهنگی و تعامل بین آییننامه و افرادی که آن را اجرا میکنند وجود داشته باشد. همچنین با توجه به سرمایه اجتماعی مردم و مصالح جامعه اسلامی باید تصمیمات به گونهای گرفته شود که واقعبینانه باشد؛ به این معنی که باید فهمیده شود قوانین و مقررات چه پیامدهای درست و ناگواری ممکن است داشته باشند. در واقع اگر تصمیمات به این شکل گرفته شود، بسیاری از اختلافات و ناسازگاریها از بین میرود.
او ادامه داد: تکنولوژیهای اطلاعاتی و ارتباطی در حال حاضر به گونهای است که اگر مخاطب بخواهد برنامهای را ببیند بر حسب نظریه استفاده و رضایتمندی آن برنامه را از طریق شبکه مجازی، تلویزیون خصوصی و خارجی پیدا میکند.
این استاد ارتباطات درباره امکان پخش مسابقه فوتسال بانوان از تلویزیون اینترنتی و از بین رفتن انحصار صداوسیما گفت: اگر ما در کشورمان برای مقرراتی که داریم به این موارد فکر نکنیم جامعه به نوعی دچار ناسازگاری میشود؛ برای مثال فوتسال بانوان که قبلا مجوزها را گرفتهاند و تصمیم گرفته شده که با حجاب باشند، حال اگر از تلویزیون پخش نشود، برای مردم مشکلاتی به وجود میآید و سلب اعتماد میشود و همچنین اعتبار منبع و مرجع صداوسیما زیر سوال میرود. فکر میکنم که در آییننامه اجرایی اگر قانونی درست شود که تلویزیون اینترنتی مسابقات را پخش کند، انحصار طبیعتا از بین میرود.
عقیلی ادامه داد: باید از مسؤولان اجرایی پرسید که واقعا غایت و نیت افراد برای پخش و پخش نکردن برخی برنامهها چیست.
او با اشاره به همگرایی رسانهای بیان کرد: ما بحث همگرایی رسانهای را داریم که یکی از شاخصههای آن سرمایهگذاری بر روی تکنولوژی است. سپس مقررات زدایی به معنای اینکه مقررات قبلی از بین میرود را داریم به گونهای که ضد انحصار است. همچنین مورد بعدی رقابت در دل همگرایی رسانهای است و اگر این موارد انجام نشود جامعه دچار خدشه، گره و عدم تعادل میشود. رقابت یکی از عناصر فضای مجازی و ارتباطی دنیاست. مدیریت رسانهای جایی معنا میشود که در دلش رقابت و مقررات زدایی وجود داشته باشد.
عقیلی در پایان گفت: تعداد افرادی که در ایران بازیهای اینترنتی انجام میدهند حدود ۲۴ میلیون نفر هستند و ما اگر بازیهای مجازی خودمان را تولید کنیم و باور خودمان را پرورش دهیم، تعدادی از این افراد که بازی خارجی انجام میدهند و در قبالش پول پرداخت میکنند به بازی داخلی و بومی روی میآورند. در بخش تلویزیون هم اصل رقابت وجود دارد و هر کس که برنامههایی که مردم بیشتر علاقهمندند پخش کند، در رقابت پیروز خواهد شد.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.