اختصاص یک میلیارد دلار ارز یارانهای برای واردات برنج!
واردات برنج برخلاف وعدههای مسؤولان مبنی بر جلوگیری از این اقدام براساس نامه جدید معاون وزیر جهاد کشاورزی تا 31 شهریور آزاد شد و بر مشکلات اقتصادی برنجکاران و شرمندگی آنان مقابل خانواده افزود.
هر سال از ابتدای مرداد ماه با آغاز فصل برداشت برنج برای حمایت از تولید داخل واردات برنج خارجی ممنوع میشود تا به دلیل عرضه مازاد بر نیاز قیمت برنج داخلی شکسته نشود.
برنجکاران مازندران همه ساله با وجود رنج و مشقتهای فراوان به دنبال این هستند که بهترین و باکیفیتترین محصول برنج را تولید کنند اما موضوعی که تیشه بر ریشه تولید طلای سپید میزند واردات برنجهای خارجی است؛ چرا که تولیدکنندگان با وجود مشکلات فراوانی که با آن دست و پنجه نرم میکنند گله و شکایت اصلی آنان از واردات است.
برنجکار برای اینکه خوشه طلایی برنج به بار بنشیند متحمل هزینههایی میشود که باید همه این هزینهها را بهصورت نقدی پرداخت کند در غیر این صورت با مشکلی اساسی در زمینه تولید مواجه خواهد شد و یا خسارت میبیند ولی در حال حاضر خرید تضمینی برنج برای حمایت از تولیدکنندگان اعلام شده در حالی که هزینه رنج شبانهروزی برنجکار را پس از چند ماه پرداخت میشود، ولی تصور حتی لحظهای اینکه خود را جای برنجکار بدانند حتی دور از ذهن است.
با وجود اینکه همه از زحمات برنجکاران با خبر هستند و هیچ کس حاضر نیست حتی برای لحظهای خود را جای آنان تصور کند اما به جای مرهمی بر زخمهای آنان گذاشته شود تا کمی التیام یابد با آزاد شدن واردات نمک بر زخمهای آنان پاشیده شده و تمامی امیدهای آنان ناامید میشود؛ بهویژه آزاد شدن برنج در این زمان از سال که برنجکاران روی محصولات خود برای شب عید حساب باز کردند.
در کنار این وزارت جهاد کشاورزی از سال گذشته سیاست خرید توافقی برنج ایرانی را در دستور کار خود به عاملیت سازمان تعاون روستایی ایران قرار داده است تا واسطهها با قیمتهای بسیار پایین زحمت کشاورز را به در ندهند. سالانه 3 میلیون تن برنج در کشور مصرف میشود که رقمی بین 2 تا 2 میلیون و 200 هزار تن آن در داخل و در استانهای مازندران و گیلان تولید میشود و مابقی از محل واردات تأمین میشود.
واردات برنج تا ۳۱ شهریور آزاد شد
معاون وزیر جهاد کشاورزی در نامهای به انجمن واردکنندگان برنج از ممنوعیت واردات برنج تا ۳۱ شهریور ماه سال جاری خبر داد.
در این نامه علی اکبر مهرفرد آمده است: باتوجه به استعلامهای به عمل آمده توسط برخی واردکنندگان برنج، به استحضار می رساند که مهلت واردات و ترخیص برنج به تاریخ 97/6/31 موکول و مجاز می باشد. مراتب طی نامه شماره 757/ 97/ م مورخ 97/5/10 به سازمان توسعه و تجارت ایران و گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام شده است.
خاطرنشان میگردد تغییر اعلام شده فوقالذکر به مفهوم تخصیص ارز برای کلیه متقاضیان نیست. تخصیص ارز مطابق چارچوب و ضوابط مربوطه خواهد بود.
موافقت با واردات برنج در حالی روی میدهد که شالی کاران داخلی مشغول برداشت برنج هستند و باید شرایط به گونهای باشد که تولید داخل آسیب وارد نکند.
همچنین برخی واردکنندگان با ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی برنج به کشور آورده و در انبارها احتکار کردهاند.
تمدید مهلت واردات برای برنجهای در راه مانده است
دبیر انجمن وارد کنندگان برنج نیز گفت: یک میلیارد دلار ارز تخصیص داده شده تا حدود یک میلیون تن برنج وارد شود که تا کنون 800 میلیون دلار آن وارد شده و 200 میلیون دلار آن باقی مانده و با تمدید مهلت واردات مابقی نیز از کشور مبدا حمل میشود.
مسیح کشاورز در مورد تمدید مهلت واردات برنج تا 31 شهریور ماه اظهار داشت: یکسری از واردکنندگان برنج که ثبت سفارش را انجام داده بودند، تا 31 تیرماه برای دریافت ارز یارانهای خود و اقدام به واردات با دوره ممنوعیت برخورد کردند که در ابتدا با مجوز وزارت کشاورزی شروع ممنوعیتها 20 روز به تعویق افتاد و به 20 مرداد ماه موکول شد که این افراد بتوانند ارز خود را دریافت کنند.
وی در توضیح بیشتر موضوع گفت: از طرف دیگر برخی از واردکنندگان هم که ارز خود را دریافت کرده بودند و بارشان آماده حمل به ایران بود، زمانی برای حمل و ورود به کشور نداشتند و هنگام ورود بار با دوره ممنوعیت مواجه میشدند در نتیجه با امکانسنجیهایی که انجام شد رئیسجمهور مجوزی صادر کرد تا افرادی که ارز را دریافت کردهاند بتوانند تا 31 شهریور برنج خود را حمل و وارد کشور کنند.
به گفته دبیر انجمن واردکنندگان برنج قرار است برنجهایی که پیش از این تاریخ ثبت سفارش شده و به هر دلیل ارز آنها اختصاص نیافته حمل و وارد شود.
کشاورز در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه میزان ارز یارانهای برای واردات برنج خارجی اختصاص یافته گفت: یک میلیارد دلار ارز تخصیص داده شده تا حدود یک میلیون تن برنج وارد شود که تا کنون 800 میلیون دلار آن اختصاص داده و وارد شده و 200 میلیون دلار آن باقی مانده است.
از آنجایی که مقداری از نیاز کشور به این محصول از طریق واردات تامین می شود، مسئله اصلی در ورود برنج های خارجی به کشور، همزمان بودن این واردات با فصل برداشت این محصول در کشور است.
با وجود مشکلات و مسائل متعدد نباید تولیدکننده خود را در این شرایط تنها ببیند بلکه باید بداند پشت و پناهی دارد تا به آن تکیه کند؛ چرا که با رنج شبانهروزی تولید محصول استراتژیک کشور را برعهده دارد که در جای خود بسیار قابل تقدیر است.
اگر از کشاورزان حمایت نمیشود دستکم نمک بر زخمهای آنان پاشیده نشود تا بتوانند سرپا باشند و به تولید که مورد تأکید مقام معظم رهبری است بپردازند.