کنار آمدن با خیانت همسر و چالش های مرتبط با آن
کنار آمدن با خیانت همسر چگونه امکان پذیر است؟ آگاهی از اینکه شریک زندگی به شما خیانت کرده است ضربه مهلکی برای روان و پایه های امنیت و اعتماد شما خواهد بود و درهم شکستگی زیادی ایجاد می کند.
ازدواج با رخ دادن خیانت در وضعیت بحرانی قرار می گیرد و اساسا زندگی مشترک را در آستانه فروپاشی قرار می دهد. دلایل متفاوت اما نه چندان روشن برای خیانت یکی از طرفین وجود دارد. کنار آمدن با آن آسان نیست. بسته به شیوه مواجهه فرد خیانت دیده با مساله زندگی رو به بهبودی یا از هم پاشیدگی سوق پیدا می کند.
خیانت همسر و دلایل آن
فرار از یک رابطه اسیب دیده هیچ راهی ندارد که بدون درد و رنج هموار شود. برای بازسازی اعتماد شکسته شده و امنیت به روانی و عاطفی به خطر افتاده توسط نزدیک ترین فرد یعنی همسر، نیاز به زمان و تعهد برای تغییر کردن در جهت بهبودی دارید. اکثر زوجهای متاهل خیانت را به عنوان یک امر بسیار دور از رابطه مشترک خود می پندارند و آن را اتفاقی میدانند که هرگز روی آن ها تأثیر نمیگذارد و گویی به نظر می رسد موضوع خیانت فقط در روابط و عالم افراد مشهور و شخصیت های شناخته شده رواج بیشتری دارد.
متاسفانه چنین دیدگاهی چندان با واقعیت همسو نیست. حدود ۲۵ درصد از ازدواج ها (و ۴۰ درصد از روابط مجرد) با مشکلات مرتبط با خیانت روبه رو می شوند.
طبیعی است که بخواهید با شما صادق باشند و بفهمید که چرا شریک زندگی خیانت کرده است. اما به ندرت پاسخ ساده ای برای اینکه چرا یک نفر خیانت می کند وجود دارد. خیانت کردن می تواند نشانه ای از وجود مشکلات دیگر در ازدواج شما باشد، می تواند به چیزی در گذشته شریک زندگی شما مربوط باشد و اصلا به شما یا ازدواج شما ربطی نداشته باشد. بدون توجه به علت، شما احساسات پیچیده زیادی را تجربه خواهید کرد که باید از بین بروند و زمانی که تصمیم می گیرید به نحوی رو به جلو حرکت کنید ناگزیرید به جوانب زیادی فکر کنید.
نشانه ها و علائم خیانت
خیانت آسیب زا بوده و یکی از چالش برانگیزترین مشکلاتی است که طرفین در یک رابطه با آن مواجه می شوند. در حالی که بسیاری از افراد در صورت اطلاع از خیانت همسر یا شریک زندگی به دلایل مختلف از خیانت چشم پوشی می کنند برخی دیگر تصمیمات جدی تری می گیرند. در این بین حتی با وجود بخشش به دلیل اعمال خارج از هنجار، یکی از طرفین همچنان شک به خیانت همسر داشته باشد. علائم احتمالی وجود دارد که نشان می دهد همسر شما وفادار نیست.
این طیف احتمالات که مطمئناً همه علائم و واقعیت را شامل نمی شود نشان می دهد که چقدر نشانه های متفاوتی از فردی به فرد دیگر برای خیانت وجود دارد. توجه داشته باشید که اگرچه تغییرات رفتاری و اقدامات کنجکاوی برانگیز و اتفاقات عجیب و غریبی وجود دارد که دست به دست یکدیگر می دهند تا در کنار هم پشتوانه حس بد شما باشد، هیچ یک از موارد زیر به طور قطع نشان نمی دهد که شریک زندگی شما خیانت می کند. این علائم را به عنوان یک زنگ خطر در نظر بگیرید و سپس دنبال دلیل اصلی تغییرات باشید.
1-کنار آمدن با خیانت همسر |تغییر در ارتباطات
شکست در ارتباطات فردی نشانه مثبتی نیست. اگر نتوانید همسر را مجبور کنید با شما ارتباط موثر برقرار کند حتی به صورت بحث بر سر مسایل مختلف یعنی او دیگر روزمرگی خود را با شما به اشتراک نمی گذارد. اگر جمله "دوستت دارم" دیگر گفته نمی شود و یا به بهانه مناسبت های مختلف یادکردن شما به کرات فراموش می شود احتمالاً یک مشکل اساسی وجود دارد. علائمی چون امتناع از گوش دادن، پاسخ دادن یا پذیرش آنچه می گویید نیز ممکن است نشانه خیانت باشد. معمولا خود را به اشکال زیر نشان می دهد:
- نادیده گرفتن آنچه می گویید
- تغییر موضوع برای جلوگیری از یک بحث ناراحت کننده
- براشفتگی بدون دلیل واضح
- بهانه اوردن و ارائه دلایل پوچ برای توجیه حرف نزدن های طولانی مدت
- خودداری از پاسخ دادن به سوالات
- اتهام زنی به جای توضیح دادن جهت رفع مشکل فعلی
- استفاده از زبان بدن نامناسب مانند چرخاندن یا بستن چشم ها
- عمل کردن به شیوه ای منفعلانه-پرخاشگرانه (ایستادگی یا تعلل برای اجتناب از صحبت کردن)
2-تغییر در ظاهر و سرگرمی ها
مطمئناً مراقبت از خود و وقف گذرانی با سرگرمی ها و علایق جدید یا حتی کار و شغل می تواند امری مثبت باشد اما وقتی با سایر رفتارهای مشکوک زیر ترکیب شود جز تغییراتی است که باعث نگرانی می شود.
- همسر شما زیباتر لباس میپوشد یا علاقه ناگهانی به ظاهرش افزایش مییابد.
- همسر شما سرگرمی جدیدی را انتخاب می کند که نیاز به چند ساعت پایبندی در روز دارد. وقتی به سرگرمی جدید آن ها علاقه نشان می دهید پاسخ آن ها مبهم به نظر می رسد یا سعی در منصرف کردن شما دارند.
- همسر شما ساعت های بیشتری در محل کار می ماند.
3-کنار آمدن با خیانت همسر |تغییر در نگرش کلی
همسر شما ممکن است استرس کاری یا مشکلاتی در روابط دیگر خود داشته باشد که منجر به تغییر نگرش شود. موارد زیر از نشانه های خیانت می باشد اما نشانه های دیگری نیز بسته به تفاوت های فردی وجود خواهد داشت.
- متوجه می شوید که همسر نسبت به خودش احساس سردرگمی دارد.
- به نظر می رسد همسر شما خواهان خطر یا هیجان در زندگی است.
- رفتار همسر بیش از گذشته منفی شده است.
- همسر بیشتر مواقع از شما انتقاد می کند.
- به نظر می رسد همسر شما بیشتر دعوا می کند.
- همسر شما نشانه هایی از عزت نفس پایین از خود نشان می دهد.
- اگر به خیانت یا روابط نامشروع اشاره کنید او بسیار حالت تدافعی به خود می گیرد.
- وقتی در مورد خیانت اطمینان میخواهید از پاسخ دریافت شده احساس رضایت نمیکنید.
تشخیص خیانت در صورت نبود علامت خاص
هیچ راه قطعی برای تشخیص اینکه آیا شریک زندگی شما در حال خیانت است بدون اینکه مستقیماً بپرسید یا او را در جریان کار قرار دهید وجود ندارد. چیزی که ممکن است در یک رابطه یک علامت هشدار باشد ممکن است در رابطه دیگر و برای افراد دیگر نگران کننده نباشد. در واقع بیشتر نشانه های خیانت بسیار ظریف هستند. تنها زمانی که دروغها و داستانها دیگر اضافه نمیشوند معمولاً خیانت آشکار میشود.
چند نکته حمایتی برای کنار آمدن با خیانت همسر
روزهای اولیه پس از اطلاع از یک رابطه خیانت بار برای فرد خیانت دیده بسیار دردناک خواهد بود. یافتن راه بهبودی و شفا نیازمند تعهد کامل هر دو طرف است. هیچ زمان مشخصی وجود ندارد که گسل به وجود آمده در ازدواج را پر کند اما بیشتر زوج ها از این رابطه جان سالم به در می برند و در واقع قوی تر و متعهدتر به یکدیگر ظاهر می شوند. زمان به تنهایی ازدواج را بازسازی نمی کند. تلاش مداوم هر دو همسر را می طلبد.
1-وقت کشی قبل از واکنش و پذیرش احساسات
احساسات شوک، خشم و غم و اندوه واکنشهای رایجی هستند که بعد از اطلاع از خیانت همسر وجود خواهد داشت. کار کردن روی این احساسات برای درک درست آن ها و پذیرش و نمایش واکنش مناسب، زمان و تلاش می خواهد و مهم است که به خود فضایی بدهید تا تمام افکار و احساسات خود را منسجم کنید. سعی کنید آنچه را که می گویید در ذهن خود تکرار کنید تا خود را قاطع و نه تهاجمی نشان دهید. برخورد با عصبانیت منجر به تصمیم گیری عجولانه می شود. ابزارهای تنظیم هیجانی مانند ذهن آگاهی، خودتنظیمی و تنفس هفت ثانیه ای را تمرین کنید.
شوک، بیقراری، ترس، درد، افسردگی و سردرگمی طبیعی ترین حالات روحی است که بعد از خیانت دیدن تجربه خواهید کرد. برای مدتی احساس می کنید که در یک ترن هوایی عاطفی به طور مداوم در حال فراز و فرودید. کنار آمدن با درد داشتن یک همسر بی وفا زمان می برد. انتظار نداشته باشید به سرعت ترکیبی از احساسات منفی و متناقض و بی اعتمادی از بین برود؛ حتی اگر سعی دارید شریک زندگی خود را ببخشید و ازدواج خود را ترمیم کنید باید به خود و رابطه زمان بدهید. ازدواج شما ناخواسته تغییر کرده است و طبیعی است برای رابطه ای که قبلا داشتید غمگین باشید. از احساسات خود فرار نکنید.
2-عدم انتقام گیری
خیانت شریک زندگی می تواند باعث خشم شود. هنگام غلبه هیجان قدرتمند عصبانیت، اولین واکنش شما ممکن است این باشد که با صحبت کردن با دوستان خود (یا بدتر از آن در رسانه های اجتماعی) درباره همسر او را تنبیه کنید یا به این فکر کنید که خود شما نیز با رابطه جنسی برقرار کنید. حتی اگر از این نوع اعمال احساس رضایت موقتی هم کسب کنید در نهایت همگی میتوانند علیه شما کار کنند و به جای تمرکز بر درمان و حرکت به سمت کسب آرامش در تنهایی یا با همسر، شما را در حالت خشمی که به دیگر اسیب های روانی تعمیم پیدا می کند نگه می دارند.
قبل از اینکه جریان خیانت را به خانواده خود بگویید نیز بیشتر فکر کنید. آن ها احتمالاً در مورد آنچه که باید انجام دهید، ترک کردن یا ماندن نظرات اثرگذاری خواهند شد. این در حالی است که هیچ کس واقعاً نمیداند که در ازدواج شخص دیگری چه میگذرد. چنانچه هنوز فکر می کنید چگونه می خواهید ادامه دهید بهتر است جزئیات را خصوصی نگه دارید.
3-اجتناب از سرزنش و عدم مطلع کردن بچه ها
سرزنش خود، شریک زندگی یا شخص ثالث چیزی را تغییر نمی دهد و فقط انرژی هدر می رود. خودخوری کردن و دنبال مقصر گشتن بیش از پیش اسباب مشوش شدن افکار شما است. سعی کنید نقش قربانی را بازی نکنید. اگر می توانید کمک کنید. با غرق شدن در تاسف برای خویش فقط احساس ناتوانی و نگاه و افکار منفی بدتری نسبت به خود خواهید داشت.
این وضعیت بین شما و همسر شما بوده است و نباید فرزندان را درگیر چنین مساله بغرنجی بکنید. بویژه وقتی خود شما هنوز به درستی قادر به مدیریت اوضاع نیستید. حتی اگر تصمیم به پایان دادن به ازدواج خود گرفته اید به اشتراک گذاشتن جزئیات مربوط به یک رابطه خیانت بار فقط فرزندان را در موقعیت غیرقابل دفاعی قرار می دهد. آن ها را دچار اضطراب کرده و باعث می شود بین شما و یکی از والدین خود گیر بیفتد و مجبور شوند با سوگیری طرف دیگری را بگیرند.
چنین کاری برای فرزندان کار آسانی نیست. بین حس ترحم نسبت به یکی و احساس خشم نسبت به دیگری گرفتار شده و از آنجایی که مهارت کافی برای مواجهه با چنین وضعی را ندارند سلامت روان آن ها به خطر می افتد.
4-کنار آمدن با خیانت همسر |خودمراقبتی و دریافت کمک حرفه ای
ممکن است به دلیل استرس واکنشهای فیزیکی مانند حالت تهوع، اسهال، اختلالات خواب(خیلی کم یا زیاد)، لرزش، مشکل در تمرکز، عدم تمایل به غذا خوردن یا پرخوری داشته باشید. پس از سپری شدن شوک اولیه روزهای نخست، سعی کنید غذاهای سالم بخورید. بر روی یک برنامه منظم و مشخص بمانید. ساعات منظمی بخوابید و حتی اگر سخت بود هر روز کمی ورزش کنید. آب فراوان بنوشید و بله کمی تفریح کنید. حق شما است که با خود مهربان باشید.
سعی نکنید به تنهایی با بی وفایی و خیانت همسر کنار بیایید. قبل از اینکه تصمیمی در مورد پایان دادن و یا ادامه دادن به ازدواج بگیرید عاقلانه است که با یک مشاور و زوج درمانگر صحبت کنید که بی طرفانه اوضاع را قضاوت کند. او بهتر می تواند به شما کمک کند تا در مورد آنچه دقیقاً اتفاق افتاده است بدون از دست دادن خونسردی بینش پیدا کنید.
یک درمانگر باتجربه با مداخله حرفه ای به شما کمک می کند تا بهتر ارتباط برقرار کنید و احساس گناه، شرم و هر چیز دیگری را که متعاقب خیانت تجربه و احساس می کنید به روش درست پردازش و مدیریت کنید. در این صورت چنانچه تصمیم به پایان دادن به ازدواج بگیرید مطمئن خواهید بود تمام تلاش خود را برای کنترل آن انجام داده اید.
5-گرفتن تصمیم نهایی و عملی، جدایی کامل
اگر تقریبا حتم دارید که این وضعیت آسیب زای خیانت به احتمال زیاد رابطه مشترک شما را به پایان می رساند کمی به مسائل عملی که با آن ها دست و پنجه نرم خواهید کرد فکر کنید. مانند محلی که برای زندگی انتخاب می کنید، اگر پول کافی برای پرداخت هزینه های ضروری خود دارید و اگر بچه دارید نوع ترتیب حضانت مورد نظر شما باید حساب شده مدیریت شود. همچنین بهتر است است برای ازمایش بیماری های مقاربتی پیش قدم شوید تا اگر در حین یا بعد از افشای خیانت، رابطه جنسی داشته اید در صورت لزوم به موقع درمان های ضروری را دریافت کنید.
جدایی کامل از طرف مقابل شاید تنها راه پایان دادن به یک رابطه زخم خورده باشد. مهم است همسری که در این رابطه دخیل است صریح و صادق باشد و به دیگری بگوید که هنوز به ازدواج متعهد است. جدایی کامل از همسر برای بسیاری کار سختی خواهد بود زیرا آن ها بخش هایی از نیازها و خواسته های یکدیگر را برآورده کرده اند. باید به آن ها گفت که تمام شده است و جایی برای بحث باقی نمی گذارد.
آنچه همسر خیانتکار باید انجام دهد
همسر خیانتکار باید اتفاقی که افتاده را بپذیرد و مسئولیت کامل انتخاب خود را قبول کند. آن ها باید کاملاً شفاف باشند و به هر یک از سؤالات طرف مقابل پاسخ صادقانه بدهند. به این صورت به شکل گیری گفتگو در مورد آنچه به اشتباه رخ داده است و اینکه چه چیزی دقیقا باید تغییر کند منجر می شود.
با این حال بهترین کار این است که همسر خیانتکار از ارائه جزئیات خاص در مورد خیانت خود اجتناب کند زیرا توضیح جزییات منجر به جریحه دار شدن بیشتر احساسات می شود تا بازسازی آن. فقط جزئیات ان بخش هایی را فاش کنید تا همسر بفهمد چه اتفاقی افتاده است. اعتماد از دست رفته یک شبه بر نمی گردد اما پذیرش مسئولیت نقطه شروع خوبی برای تغییر دادن شرایط است.
1-کنار آمدن با خیانت همسر |تعهد از طریق تغییرات
تعهد به بازگرداندن ازدواج مستلزم اتخاذ رفتارهای جدید از سوی همسر خیانتکار است. حیاتی ترین تغییر اطمینان بخشی مداوم است. شما باید به طور مکرر به همسر آسیب دیده در مورد تعهد خود به او اطمینان دهید و سپس آن را عملا نشان بدهید. مهم است که به همسر خود اجازه دهید شما را ارزیابی کند. به او اجازه دسترسی کامل به ایمیل، تلفن و هر چیز دیگری را که ممکن است در طول رابطه مخفی نگه داشته اید را بدهید. این شیوه ها به بازگرداندن اعتماد شکسته شده تا حدی کمک می کند.
2-شناسایی نیازها و مطرح کردن آن
همه نیازهای عاطفی بنیادین دارند که وقتی برآورده شوند بالاترین سطح شادی و رضایت را برای فرد به ارمغان می آورد و هنگامی که احساس خلا داشته باشند حس ناامیدی و ناراحتی ایجاد می شود. اینجا جایی است که برای برخی افراد خیانتکار بهانه برای بی تعهدی درست می کند. آن ها به جای اینکه رفع این نیازها را به دوش همسر منتقل کنند به بیرون از ازدواج نگاه می کنند تا این نیازها را از طریق روابط خارج از ازدواج برآورده سازند. هر دو زن و شوهر باید نیازهای خود را به یکدیگر مرتبط کنند و برای برآوردن آن ها با هم تلاش کنند.
یک روش با اثربخشی ثابت شده، مهارت گوش دادن فعالانه است. تلاش آگاهانه برای شنیدن پیام در حال انتقال به طور کامل. گوش دادن فعال مستلزم اعتبار بخشیدن به احساسات یکدیگر در حین برقراری ارتباط و گوش دادن برای درک به جای پاسخ دادن است. این استراتژی ارتباطی به زوجین کمک می کند تا نیازهای یکدیگر را بهتر درک کرده و آن ها را به روش متفاوت تر و درست تر برآورده کنند.
سخن آخر درمورد کنار آمدن با خیانت همسر
مشاوره فردی و زناشویی می تواند به تمام خانواده شما کمک کند تا با اثرات عاطفی خیانت کنار بیایید. طی جلسات مشاوره به شما کمک می شود تا عزت نفس و زندگی و ازدواج خود را بازیابی کنید. اعتماد سازی و بهبود رابطه کاری نیست که به تنهایی از پس آن بربیایید.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.