زمین، میراث مشترک همه نسلها
از خاک بر میآییم و در خاک میشویم، پس خواه ناخواه با زمین، پیوندی ناگسستنی داریم. بهتر است جایی را که قرار است پس از مرگ، خانه جسم خاکیمان باشد، پاک و پاکیزه نگهداریم.
خانم سعیدزاده، مدرس ریاضیات، نوشته: «روز جهانی زمین پاک، هرساله در ۲۲ آوریل مصادف با دوم اردیبهشت در تمام دنیا برگزار میشود و به همه مردم یادآوری میکند که نباید سیاره خود زمین را فراموش کنند. تاریخچه این مناسبت به سال ۱۹۶۹ و زمانی باز میگردد که جان مکمونل ایده برگزاری یک روز جهانی بهنام روز زمین پاک را در همایش یونسکو درباره محیطزیست مطرح کرد. اوتانت، دبیر کل وقت سازمان ملل (۱۹۶۲- ۱۹۷۱) از ایده مک کونل استقبال کرد و این روز به یک روز جهانی در تقویمهای سراسر دنیا تبدیل شد.»
«شمیم» توضیح داده: «روز جهانی زمین، روزی برای افزایش آگاهی و قدردانی نسبت به محیطزیست و کره زمین است. این روز دو بار در سال، یکبار در طول فصل بهار در نیمکره شمالی-۲۲ آوریل- و یکبار در طول فصل بهار در نیمکره جنوبی برگزار میشود تا سیاره خود زمین را فراموش نکنیم و حافظش باشیم.»
کاربری با نام مستعار «ازالون» نوشته: «محیطزیست را هرگز از نیاکانمان به ارث نبردهایم بلکه آن را از فرزندانمان به امانت گرفتهایم. حمایت از محیطزیست، درختان و طبیعت وظیفه انسانی ماست. به فرزندانمان بیاموزیم که زمین، میراث مشترک همه نسلهاست و باید در حفظ آن کوشا باشیم.»
دوسال پیش، «معصومه ابتکار» بهمناسبت این روز جهانی نوشته بود: «دوم اردیبهشت، روز زمین پاک را بهیاد داشته باشیم و حداقل برای یکروز هم شده زباله کمتر تولید کنیم، پلاستیک مصرف نکنیم، بازیافت را جدی بگیریم و دست از مصرفگرایی برداریم. زمین مادر ماست، مراقب آن باشیم.»
«علی کمیلی» با اشاره به روز زمین پاک گفته: «دلیل اصلی پاکیزه بودن اکثر معابر شهر بیرجند بهعنوان تمیزترین شهر ایران، وجود فرهنگ پاک مردمان این شهر است که باعث شده این شهر در دل کویر و با وجود خشکسالیهای گذشته و هجوم ریزگردهای کویری و سایت پسماند معمولی بتواند پاکترین شهر ایران باشد.»
صفحه «گزارشگران سبز» با انتشار این عکس، از یک ورزشکار تقدیر کرده: «محمدامین شیخمندی یکی از قایقرانان پیشکسوت مهابادی است که در کنار این ورزش مفرح، دغدغههای زیستمحیطی دارد و هر سال بهمناسبت روز زمین پاک، زبالههای مخزن سد مهاباد را جمعآوری میکند.»
«سرآهنگ» هم به کار درخور تحسین یک زوج برزیلی اشاره کرده: «شما طی تنها ۱۸ سال میتوانید چهره زمین را تغییر بدهید؛ درست مثل این آقا و همسرش.»
داستان سباستیائو سالگادو، عکاس و همسرش للیا برای نجات حیات در بخش بزرگی از کشورشان بسیار شگفتانگیز است. در دهه ۹۰ میلادی، وقتی سباستیائو بعد از مستندسازی از نسلکشی کشور روآندا، به خانهاش در ایالت میناس گرایس برزیل برگشت با تصویر ترسناکی روبهرو شد؛ تصویری که او را شوکه کرد. بهشت جنگلهای استوایی که محل خاطرات کودکی مرد عکاس بود دیگر وجود نداشت، درختها قطع شده بودند و حیات وحش نابود شده بود.
خانواده سالگادو، مؤسسهای به هدف احیا جنگلها ساختند و از آوریل سال ۱۹۹۷ شروع به کار کردند. آنها هر سال هزاران درخت را در جنگل رشد دادند تا اینکه جنگل ایالت میناس گرایس به همان بهشت استوایی خاطرات سباستیائو تبدیل شد. آمارها نشان میدهند که از آن زمان تاکنون ۲۰میلیون درخت توسط این مؤسسه کاشته شده و دوهزار هکتار منطقهای که قبلاً نابود شده بود دوباره احیا شده است؛ روایت ساده یک معجزه.
«نازان» جملهای از ویکتور هوگو نقل کرده: «غم انگیز است اندیشیدن در اینکه طبیعت سخن میگوید و نوع انسان گوش نمىدهد.»
«فرزانه» گفته: «من اگر در این دنیا کارهای بودم یکروز در سال (مثلاً در بهار ساعت۹ تا ۱۰ شب) را در نظر میگرفتم و برق کشور را (بهغیر از بیمارستانها) قطع میکردم. هم کلی در مصرف برق صرفهجویی میشد، هم کسانی که عاشق تماشای آسمان هستند حداقل یکساعت بدون آلودگی نوری آسمان را تماشا میکردند.»
ظاهرا فرزانه از چیزی که کاربری با نام مستعار «ارگانیسم مرده» یادآوری میکند، خبر نداشته: «همین الان هم در یک روز و ساعت مشخص، مردم همه دنیا چراغهایشان را برای یکساعت خاموش میکنند. در یکی از این سالها در ایران هم برق برج میلاد را قطع کردند، مثل ایفل.»
«متین رمضانخواه» به نکته دیگری اشاره کرده: «شاید پارسال به دلیل فراگیری کرونا، کمتر مراسم، نمایشگاه، جشنواره، دورهمی، سخنرانی، گفتگو، دلنوشته، توییت و پست به مناسب روز جهانی زمین پاک در سرتاسر جهان برگزار و ارسال شد، اما بیشترین حفاظت و مراقبت از آینده صورت گرفت و پاکی را به زمین هدیه دادیم.»
اما کاربر «رئیس بزرگ» همچنان ناامید است: «روز زمین پاک، روزی است که بشر منقرض شود.»