اجرای پویش ملی غربالگری دیابت و فشارخون بالا در استان کرمانشاه
معاون امور بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمانشاه گفت: پویش ملی غربالگری دیابت و فشارخون بالا ۲۰ آبان لغایت ۱۵ دی ماه در تمامی پایگاههای سلامت، مراکز بهداشت و مراکز جامع سلامت شهرها و روستاهای استان انجام میشود.

نشست خبری معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اصحاب رسانه امروز (۲۷ آبان) برگزار شد.
دکتر ابراهیم شکیبا با اشاره به پویش ملی غربالگری و فشارخون بالا اظهار کرد: این پویش با هدف شناسایی بیماران دارای دیابت و فشارخون بالا از ۲۰ آبان لغایت ۱۵ دی همزمان با سراسر کشور در کرمانشاه آغاز شده و قابل تمدید خواهد بود.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمانشاه افزود: بیماریهای غیرواگیر ۷۸ درصد مرگ و میر و بیماریهای واگیردار ۲۲ درصد مرگ و میر در کشور را به خود اختصاص میدهند.
شکیبا تصریح کرد: از بین بیماریهای غیرواگیر بیماران دارای مشکلات قلبی و عروقی در رتبه اول مرگ و میر، و بیماران سرطانی در رتبه دوم قرار دارند.
وی از دیابت و فشارخون به عنوان قاتل خاموش نام برد وگفت: هرچند ابتلا به این بیماریها بدون علامت است اما قابل کنترل هستند و با رعایت الگوی صحیح میتوان عوارض آنها را به تعویق انداخت.
این مسئول مهترین دلایل ابتلا به دیابت و فشار خون بالا را رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک کافی و چاقی عنوان کرد و افزود: روزانه نیم ساعت پیادهروی باعث افزایش ۲۰ درصدی ضربان قلب و تحرک لازم در فرد میشود و از بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت جلوگیری میکند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمانشاه در ادامه هدف از اجرای این پویش را شناسایی افرادی که در آستانه درگیری با دیابت هستند و جلوگیری و رفع فشارخون بالا عنوان کرد و بیان داشت: در کشورهای دیگر برای شناسایی بیماران دیابتی افراد بالای ۴۵ سال غربالگری میشوند اما در ایران این غربالگری بصورت کاملا رایگان برای افراد بالای ۴۰ سال انجام میگیرد.
شکیبا اضافه کرد: در این طرح علاوه بر افراد بالای ۴۰ سال افراد دارای اضافه وزن ، مادران باردار وکسانی که سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت دارند نیز غربالگری میشوند.
به گفته وی در این پویش ۸۰ درصد افراد بالای ۱۸ سال شامل؛ یک میلیون و ۴۵۶ هزار و ۷۸۸ نفر در زمینه فشارخون بالا، غربالگری خواهند شد و بر اساس پیشبینی انجام شده از جمعیت یک میلیون و دویست هزار نفری شهرستان کرمانشاه نیز ۱۷۰ هزار نفر غربالگری دیابت خواهند شد که از این تعداد ۱۰۰ هزار نفر از قبل شناسایی شدهاند و ۷۰ هزار نفر در این پویش شناسایی خواهند شد.
رئیس مرکز بهداشت استان در ادامه درصد شیوع فشارخون بالا در استان را ۲۹.۴ درصد عنوان کرد و گفت: درصد آگاهی افراد از داشتن فشارخون بالا در استان ۵۹ درصد، و درصد پوشش درمان ۵۲ درصد است و ۳۸ درصد درمان نیز موثر واقع شده است.
شکیبا همچنین درصد شیوع دیابت در کشور را ۱۴ درصد عنوان کرد و گفت: درصد آگاهی بیماران از بیماری دیابت ۸۶ درصد و درصد پوشش درمانی نیز ۷۲ درصد است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه پویش ملی غربالگری دیابت و فشار خون بالا در تمامی پایگاهها، مراکز بهداشت و مراکز جامع سلامت در شهرها و روستاهای استان انجام میشود نیز گفت: ۶۳۱ خانه بهداشت و ۲۸۰ پایگاه و مراکز جامع سلامت آماده انجام غربالگری فشار خون برای افراد بالای ۱۸ سال و غربالگری دیابت برای افراد بالای ۴۰ سال هستند.
شکیبا در ادامه اشارهای هم به طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع داشت و گفت: این طرح از سال ۱۳۸۴ در پنج شهرستان ثلاثباباجانی، قصرشیرین، دالاهو، گیلانغرب و روانسر که دارای جمعیت کمتر از ۲۰ هزار خانوار بودند اجرایی شد.
وی افزود: از ۹ شهرستان باقیمانده دارای جمعیت بالاتر از ۲۰ هزار خانوار، این طرح در فاز اول در شهرستان کنگاور اجرایی شد و برای هر ۳۰۰۰ نفر یک پایگاه و دو مراقب سلامت در نظر گرفته شد. همچنین برای تمامی شهروندان پرونده سلامت الکترونیک تشکیل گردید و در حال حاضر منتظر استقرار پزشک مقیم در این پایگاهها هستیم که با رایزنیهای انجام گرفته به زودی اجرایی خواهد شد.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمانشاه اضافه کرد: اجرای طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع در فاز دوم در سه شهرستان هرسین، پاوه و سنقر، اجرایی خواهد شد و در فاز سوم نیز بر اساس پیشبینی انجام گرفته در شهرستانهای صحنه و جوانرود اجرا میشود.
وی همچنین زمان اجرای این طرح در شهرستانهای کرمانشاه، اسلام آبادغرب و سرپلذهاب را در فازهای بعدی عنوان کرد و گفت:بر اساس پیشبینی انجام گرفته تا پایان سال جاری این طرح در تمام استان اجرایی خواهد شد.
خبرنگار:طیبه دولتآبادی
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.