صعود دوباره بورس به کانال ۷۹ هزار واحدی/رونق معاملات در انتظار تزریق نقدینگی جدید
شاخص کل بورس امروز (یکشنبه) با رشد 197 واحدی بار دیگر به کانال 79 هزار واحدی وارد شده و در پله 79 هزار و 73 واحدی قرار گرفت.
به گزارش فرتاک نیوز، براساس معاملات امروز، بیش از یک میلیارد و 958 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش افزون بر چهار هزار و 187 میلیارد ریال در 58 هزار و 477 نوبت خرید و فروش شد.
شاخص های اصلی بازار سرمایه امروز همانند روزقبل رشد کردند، بر این اساس، شاخص قیمت (وزنی- ارزشی) 69 واحد، شاخص کل (هم وزن) 32 واحد و شاخص قیمت (هم وزن) 26 واحد، شاخص آزاد شناور 179 واحد، شاخص بازار اول 40 واحد، شاخص بازار دوم 985 واحد و شاخص 30 شرکت برتر 11 واحد بالا رفت.
نمادهای همراه (همراه اول)، خودرو (ایران خودرو)، مبین (پتروشیمی مبین)، فولاد (فولاد مبارکه) و حکشتی (کشتیرانی) با رشد خود بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص داشتند، در مقابل، کگل (صنعتی و معدنی گل گهر) و وصندوق (صندوق سرمایه گذاری بازنشستگی) با افت خود، مانع رشد بیشتر شاخص شدند.
سرمایه گذاری ملی ایران، سرمایه گذاری سپه، حق تقدم سیمان فارس و خوزستان، سرامیک های صنعتی اردکان و آسان پرداخت پرشین در معاملات امروز از بیشترین رشد قیمت برخوردار شدند.
بیشترین کاهش قیمت نیز دراختیار حق تقدم گروه صنایع بهشهر ایران، حق تقدم سرمایه گذاری مسکن، سیمان غرب، بانک خاورمیانه و لامپ پارس شهاب قرار داشت.
** بورس در انتظار تزریق نقدینگی
احسان عامری کارشناس بازار سرمایه درباره وضعیت بازار سرمایه گفت : مهم ترین موضوع هایی که اکنون فعالان بازار سرمایه با آن درگیرند، موضوع نقدشوندگی است که به علت توقف طولانی مدت بسیاری از نمادها، زیر سوال رفته است.
مدیر آموزش کانون کارگزاران بورس با بیان اینکه 53 نماد در بورس و 15 نماد در فرابورس در حال حاضر متوقف شده اند، افزود: بر اساس گزارش ها، مجموع ارزش نمادهای متوقف شده حدود 700 هزار میلیارد ریال است.
این کارشناس بازار سرمایه ضمن یادآوری اینکه توقف برخی نمادها ضروری است، اضافه کرد: توقف نمادهای بانکی هر چند به علت اختلاف بانک ها با بانک مرکزی صورت گرفته، اما آثار روانی گسترده ای بر بازار داشته است.
عامری گفت: بلوکه کردن سرمایه ها، حجم معاملات بازار سرمایه را کاهش داده و حجم پایین معاملات، باعث شکل گیری بازاری کم رمق در هفته گذشته شده بود.
عامری موضوع کمبود نقدینگی در بازار را خاطرنشان کرد و گفت: صندوق ها با هدف تزریق نقدینگی، برای سرمایه گذاری پنج درصدی منابع مالی خود در بازار سهام، ملزم شده اند.
وی افزود: این تصمیم می تواند، نقدینگی جدیدی را به بازار سرمایه تزریق کرده و رونق ایجاد کند، اما برخی کارشناسان هشدار داده اند که تزریق منابع مالی صندوق ها به بازار سهام امکان دارد، موجب ایجاد حباب قیمتی در بازار سهام شود.
این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: برخی از کارشناسان نیز معتقدند، الزام صندوق ها برای خرید سهام، به معنای ورود نقدینگی جدید از خارج از بازار سرمایه نیست، بلکه این منابع مالی در داخل بازار سرمایه وجود دارد که اکنون به خرید اوراق خزانه و سایر اوراق بهادار اختصاص دارد.
عامری همچنین موضوع ممنوعیت بلوک زنی در بورس را یادآور شد و گفت: هرچند این تصمیمی کارساز و امیدبخش است، اما راه های مختلفی از جمله معاملات عمده یا بلوکی با نهادهای موجود در یک مجموعه، برای دور زدن این قانون وجود دارد.
این کارشناس بازار سرمایه درباره انتشار گزارش های 9 ماهه شرکت ها نیز افزود: گزارش های 9 ماهه شرکت های بورسی به ویژه در گروه های دارویی، سیمانی و فلزات اساسی به ویژه معدنی ها، امیدبخش و همراه با تعدیل مثبت شرکت ها بوده است.
وی یادآور شد: گزارش های 9 ماهه مناسب توسط شرکت ها ارایه شده، اما به علت کمبود نقدینگی شاهد تاثیر مثبت این گزارش ها بر معاملات نبوده ایم.
عامری پیرامون روش جدید عرضه اولیه سهام موسوم به «ثبت سفارش» به عنوان، تحولات امیدبخش بازار سرمایه در هفته گذشته نام برد و گفت: برای تزریق نقدینگی به بازار سرمایه باید، سیاست های پایدار دنبال شود، تا از این طریق، سهامداران برای ورود به بازار سهام تمایل پیدا کنند.
این روزها بازار سرمایه از رکود و کمبود نقدینگی رنج می برد که این معضل در بخش سهام، جلوه بیشتری دارد.
کمبود نقدینگی سبب شده است در هفته های اخیر، حجم و ارزش معاملات سهام، کاهش قابل توجهی داشته باشد. به نظر می رسد بخش قابل توجهی از فعالان بازار سرمایه، اکنون تنها نظاره گر بازار شده اند و به جز معاملات خاص که اغلب برای نوسان گیری انجام می شود، تمایل زیادی برای خرید سهام ندارند.
کارشناسان درباره علت بروز رکود معاملاتی در بورس، عوامل مختلفی را بر می شمارند که از مهم ترین آنها می توان به توقف نمادهای مهم بورسی از جمله بانک ها، افزایش ریسک نقدشوندگی، رونق بازار بدهی و برخی ریسک های غیربورسی اشاره کرد.
با توجه به کمبود نقدینگی، به تازگی تصمیماتی برای تزریق نقدینگی به بازار سرمایه و تحرک بخشی به معاملات بورس اتخاذ شده که از جمله آنها، الزام صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت به سرمایه گذاری پنج درصدی در سهام است.