اقدامات زیبایی در بارداری ؛ کدام موارد مجاز و کدام ممنوع است؟
مراقبت های “زیبایی در بارداری” باید با دقت و حساسیت بیشتری انجام شود، در ادامه نکات کاملی را در رابطه با انجام انواع خدمات زیبایی از رنگ کردن مو تا ... را خواهید خواند.
بارداری یکی از دوره های حساس و پراهمیت زندگی مادر و جنین است. خانم ها در این دوره باید از خود و جنینشان مراقبت نمایند. یکی از مراقبتهای مادر باردار در دوره حساس بارداری برای محافظت از جنین انجام ندادن برخی از مراقبت های زیبایی و یا تغییرات در پوست و مو است که جزو ممنوعیت های زیبایی در بارداری محسوب می شود. مراقبت های “زیبایی در بارداری” بایستی با دقت و حساسیت بیشتری اجام شود، در این بخش نکات کاملی را در رابطه با انجام انواع خدمات زیبایی از رنگ کردن مو تا اکستنشن های موقت و.. را خواهید خواند.
آیا تزریق ژل و کلاژن در بارداری مضر است ؟
بیشتر خانم ها به دنبال زیبایی و زیباتر شدن هستند. یکی از روش های زیباتر شدن پوست و کاهش چین و چروک پوست تزریق ژل یا فیلر است. هدف از تزریق ژل، برای زیبایی، جوانی و حجم دهی به صورت و رفع آثار پیری و یا پیشگیری از آن می باشد. از دیگر کاربردهای تزریق ژل می توان به تزریق ژل به پیشانی، لب، زیر چشم، باسن، سینه، واژن، بینی، چانه، اطراف چشم، زانو، پشت پلک، پشت دست ها، زاویه سازی فک و ... اشاره کرد.
تزریق کلاژن به پوست یک روش آسان، بی خطر و غیر تهاجمی است که همیشه نتایج مثبتی به دنبال دارد اما حدود 3 درصد از مردم به کلاژن حساسیت دارند و با تزریق آن دچار خارش، درد مفاصل و تورم می شوند. بنابراین قبل از تزریق کلاژن باید ابتدا تست کلاژن صورت گیرد و اگر فرد پس از 4 ماه واکنشی نسبت به آن نشان نداد، می تواند این تزریق را انجام دهید. پزشکان و جراحان پلاستیک به هیچ عنوان اجازه انجام این تست را به زنان باردار نمیدهند.
یکی از مواد تشکیل دهنده ی ژل ها، اسید هیالورونیک است که به طور طبیعی در بدن نیز تولید می شود . همچنین ژل های تزریق شده در بدن حرکت نمی کنند و در صد جذب ژل در جریان خون نیز اندک است، به همین خاطر به نظر نمی رسد که تزریق ژل در بارداری برای زنان باردارو جنین خطر آفرین باشد اما توصیه می شود در دوران بارداری از تزریق ژل خودداری شود و خانم های باردارتزریق ژل را به زمانی بعد از اتمام دوران بارداری و شیردهی موکول کنند تا تمامی جوانب ایمنی برای مادر و جنین رعایت شود.
اگر مدت کوتاهی پس از تزریق فیلرباردار شدید، کوچکترین موردی برای نگرانی وجود ندارد زیرا تزریق فیلر قبل از اقدام به بارداری سلامت جنین را به خطر نمی اندازد و 5 دقیقه بعد از تزریق رستیلان یا ژوویدرم دیگر هیچ خطری برای جنین وجود ندارد.
چه درمان های زیبایی دیگری در طول بارداری ممنوع است؟
تزریق بوتاکس در بارداری
برای صاف کردن پوست و از بین بردن چین و چروک ها از تزریق بوتاکس یا سم بوتولونیوم استفاده میشود. بوتاکس سم است و تزریق بوتاکس در بارداری توصیه نمی شود. سم بوتاکس بر انتهای اعصاب شما اثر میگذارد و با از بین بردن اثر میانجی های عصبی از انقباض عضلاتی که باعث ایجاد چین و چروک در صورت میشود جلوگیری میکند.
تزریق بوتاکس در دوران حاملگی ممکن است عوارضی مانند زایمان زودهنگام، کاهش وزن جنین در هنگام تولد، محدودیت رشد داخل رحمی، و حتی مرگ جنین را به همراه داشته باشد.
اگر قبل از حامله شدن یا پایان سه ماهه اول حاملگی بدون اینکه از بارداری خود مطلع باشید، تزریق بوتاکس انجام داده اید، خطر کمی جنین شما را تهدید میکند. یک تک دوز تزریق زیر پوستی بوتاکس وارد سیستم گردش خون نمیشود و اثری بر جنین نمیگذارد پس نگران نباسشید اما بعد از اینکه فهمیدید که باردارید هرگز بوتاکس تزریق نکنید.
خطر تاتو در دوران بارداری
خانم های باردار در دوران بارداری نباید تاتو انجام دهند. در دوران بارداری، جریان و حجم خون در بدن افزایش می یابد. برای تاتوکردن آرایشگرجوهری را با سوزن به لایه های خارجی پوست وارد می کند. لایه های پوست در دوران بارداری متورم و پرآب هستند اما پس از آن تورم پوست از بین می رود، بنابراین محل جوهر و خطوطی که آرایشگر کشیده، تغییر می کند. همچنین در بارداری رنگ پوست خانم باردار با حالت عادی متفاوت است و ممکن است بعد از زایمان رنگ انتخابی تاتو با پوست متغیر باشد.
لیزر درمانی در دوران بارداری
در دوران بارداری پوست خانم های باردار حساس تر از هر زمان دیگری است بنابراین انجام لیزردرمانی که برای درمان لکه های قهوه ای یا قرمز و خال های پوستی کاربرد دارد، در این دوران مطلقاً ممنوع است.
همچنین خانم های باردار نباید برای از بین بردن موهای زائد از لیزردرمانی استفاده کنند. روش موم انداختن برای رفع موهای زائد روشی بی خطر اما دردناک است. استفاده از مواد موبر برای رفع موهای زائد در صورت رعایت زمان های ذکرشده در بروشور و حساسیت نداشتن بی خطر است.
خطرات مانیکور و پدیکور، کاشت ناخن و لاک زدن در بارداری
مانیکور یکی از روش های مراقبتی زیبایی برای دست ها، انگشت های دست و ناخن های دست است که شامل مراحل مختلفی مانند سوهان کشیدن و شکل دادن به ناخن، برداشتن پوست اضافی و کوتیکول ناخن، ماساژ دست ها، پارافین تراپی و… است که سبب تقویت ناخن ها و زیبایی دست می شود. پدیکور نیز مجموعه ای از روش های درمانی و ترمیمی و زیبایی است که روی پا و ناخن های پا انجام می شود و شامل مراحل مختلفی مانند مرتب کردن ناخن های پا، برداشتن کوتیکول و پوست اضافه اطراف ناخن، استفاده از ماسک ها، لوسیون ها و روغن های درمانی برای حفظ رطوبت پا و ناخن، ماساژ و… می باشد.
انجام مانیکور یا پدیکور در دوران بارداری مشکلی ایجاد نمی کند. برای انجام این روش در دوران بارداری حتما توجه کنید که آرایشگر وسایل خود را بعد از اتمام کار هر مشتری استریل کند و یا وسایل مانیکور و پدیکور خودتان را از منزل ببرید به عفونت پوستی دچار نشوید. بوی مواد مانیکور و پدیکور سبب سردرد و تهوع در بارداری می شود.
در دوران بارداری بعد از مرتب نمودن ظاهر ناخنتان لاک نزنید زیرا فتالات های لاک ممکن است سبب بروز نواقص مغزی در جنین شود. مواد شیمیایی موجود در لاک ناخن، لاک پاک کن و مانند آن، یعنی متیل متاکریلات و استونیتریل (ماده شیمیایی که بعد از بلع به سیانید تجزیه می شود)، خطرناک هستند و می توانند باعث مشکلات متعدد سلامتی از جمله سوزش پوست، درماتیت تماسی، بثورات جلدی، مسمومیت و حتی مرگ شوند. از محلول های تقویت کننده و مرطوب کننده برای رفع خشکی و شکنندگی ناخن های خود در بارداری می توانید استفاده نمایید.
کاشت ناخن نیز به طور مستقیم سلامت زنان باردار یا جنین را تهدید نمی کند ولی بهتر است خانم ها در دوران بارداری از کاشت ناخن خودداری نمایند زیرا هر عامل شیمیایی می تواند روند رشد و تکامل سلول ها را تحت تاثیر قرار داده و نتایج نامناسبی را به دنبال داشته باشد. همچنین اگر خانم های باردار مکررا در معرض حلال های مورد استفاده در کاشت ناخن قرار بگیرند، روی رشد جنین تاثیر گذاشته و احتمال تاخیر در رشد و ناتوانی در یادگیری افزایش می یابد.
رنگ کردن مو در دوران بارداری
رنگ مو ترکیبی از موادشیمیایی مختلف است، اغلب پزشکان توصیه می کنند که خانم های باردار در سه ماهه اول بارداری که زمان شکل گیری جنین و پیشرفت سلول های اولیه جنین است و جنین بسیار حساس بوده و بیشترین خطر آسیب وجود دارد از رنگ کردن مو خودداری کنند و رنگ کردن مو را به سه ماهه دوم یا سه ماه سوم موکول نمایند. زنان باردار در صورت لزوم می توانند برای رنگ کردن موهای خود از رنگ موهای گیاهی استفاده نمایند. در بارداری حنا و رنگهای طبیعی نیز مجاز هستند و خانم های باردار می توانند از آنها استفاده کنند. در دوران بارداری های لایت مو از رنگ کردن بهتر است زیرا در هلایلایت تماس رنگ با پوست سر کمتر است.
عوارض استفاده از کرم رتینول A در بارداری
در کرم های ضدپیری، داروهای رفع جوش و آکنه و سرم های بدون نسخه و... ، رتینول A، نوعی ویتامین Aبه کار می رود که برای بهبود تون پوستی و کشیدن پوست استفاده دارد . مصرف کرم رتینول A در دوران بارداری ممنوع است و مصرف خوراکی رتینول A به نقص های مادرزادی شدیدی مانند هیدروسفالی (بزرگ شدن فضاهای مملو از مایع مغز)، میکروسفالی (مغز و سر کوچک)، معلولیت های ذهنی، ناهنجاری های شنوایی و گوش، شکاف کام (لب شکری) و نقص های قلب منجر می شود. میزان جذب رتینول A کرم های موضعی از جذب خوراکی آن کمتر است. خانم های باردار و بانوانی که قصد باردار شدن دارند باید از مصرف فراورده های رتینول A خودداری کنند.
مضرات استفاده از روشن کننده پوست در بارداری
در دوران بارداری خانم ها برای روشن شدن پوست خود نباید از روشن کننده های پوست مانند هیدروکوئینون استفاده نمایند. هیدروکوئینون ضایعات رنگدانه ای را درمان و از تولید ملانین جلوگیری می کند. 45 ـ 35 درصد از هیدروکوئینون در هنگام استفاده موضعی جذب می شود و استفاده از آن در بارداری ممکن است عوارضی مانند بروز نقص های مادرزادی و وزن پایین نوزاد در پی داشته باشد.
خطرات اکستنشن مو در بارداری
یکی از سوالات رایج مربوط به این مورد است. داشتن موهای پرپشت و بلند، آرزوی خیلی ها، به ویژه خیلی از آنهایی است که ظاهر چهره شان برایشان اهمیت فوق العاده ای دارد. در روش اکستنشن مو برای افزایش حجم و عمق موهای طبیعی به آنها موهای اضافه کردنی خاصی با روش های مختلف می افزایند. اکستنشن مو برای خانم های باردار مضر است. یکی از روش های نصب اکستنشن مو استفاده از چسب است. این نوع چسب ها که برای اتصال دسته های مو استفاده می شود، مخلوطی از سیکلوهگزان، پلی سیلوگزان، تولوئن و بنزن است که سرطان زا هستند و خانم های باردار را دچار سردرد و سرگیجه می کنند. گر چه نصب موهای اکستنشن، با کش های باریک به موهای خود فرد برای خانم های باردار عوارضی ندارد اما این روش نیز به پیاز و ریزش مو آسیب می رساند.
استفاده از زیور آلات در دوران بارداری
خانم ها علاقه زیادی به استفاده از زیور آلات دارند. استفاده از زیورآلات و برخی فلزات مانند طلا، نقره، پلاتیوم، تیتانیوم، تنگستن، استیل و رودیوم در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی این دوران ممکن است موجب تغییر واکنش بدن و باعث حساسیت در برخی خانم ها شود.
تورم بدن در بارداری نیز ممکن است باعث شود النگو یا انگشتر برای دست خانم ها تنگ شود و به سختی خارج شود پس بهتر است در این دوران خانم های باردار از زیورآلاتی که قفل دارند، استفاده نمایند.
استفاده از عطر در دوران بارداری
استفاده از عطر برای خوشبو شدن بدن در دوران بارداری به خانم باردار و جنین آسیب نمی رساند اما خانم های بارداری که به بوی عطر حساسیت دارند و دچار آسم و تنگی نفس می شوند، نباید از عطرها استفاده کنند. همچنین خانم های بارداری که به دلیل تغییرات هورمونی بعضی بوهای شیمیایی به نظرشان ناخوشایند است، می توانند از روغن های طبیعی و معطر به جای عطر استفاده کنند.