فرق عمل بینی با تامپون و بدون تامپون
صنعت مد و زیبایی به یکی از اولویت ها در تمام جوامع تبدیل شده و روز به روز گسترده تر و پیشرفته تر می شود. از جمله موارد قابل توجه در صنعت زیبایی می توان به انواع عمل زیبایی اشاره کرد که عمل بینی یکی از پرطرفدارترین آن ها است.
بعضی از افراد برای افزایش زیبایی ظاهری و اعتماد به نفس دست به انجام عمل زیبایی و به خصوص جراحی بینی می زنند. عمل بینی به دو نوع با تامپون و بدون تامپون تقسیم می شود که هر کدام مزایا و معایبی دارند. در ادامه به جراحی بینی با تامپون و بدون تامپون می پردازیم.
عمل بینی با تامپون چیست؟
ممکن است با شنیدن نام عمل بینی با تامپون و بدون تامپون به این فکر کنید که شاید هر کدام نوع خاصی از عمل است و در هر کدام از این دو مورد، روش خاصی در انجام جراحی به کار می رود.
اما باید بگویم که چنین نیست و عمل بینی با تامپون به دلیل استفاده از تامپون برای محافظت از بینی در دوران نقاهت با این نام شناخته می شود. در نتیجه عمل بینی با تامپون روشی برای مراقبت از بینی بعد از عمل است نه روشی خاص در هنگام جراحی بینی!
تعریف و عملکرد تامپون در عمل بینی
تامپون ابزاری در جراحی بینی است که برای مراقبت از بینی و تسریع در بهبودی مورد استفاده قرار می گیرد. تامپون مورد استفاده در جراحی بینی از جنس گاز استریل، پنبه یا فوم است و در کنار گچ و چسب از وارد آمدن آسیب به بینی بعد از عمل جلوگیری می کند.
معمولا در هنگام استفاده از تامپون در عمل جراحی بینی های گوشتی و استخوانی، بیمار درد زیادی را متحمل می شود. به همین خاطر ممکن است پزشک تامپون را به ترکیبی از لیدوکائین و پماد تتراسایکلین آغشته کند.
مزایای استفاده از تامپون پس از عمل
تامپون با باز نگه داشتن، نرم کردن و جلوگیری از خشک شدن بینی و جلوگیری از خون ریزی بینی باعث کاهش دوره نقاهت و بهبود جای زخم در اسرع وقت می شود. علاوه بر آن، برای فرم دهی به بینی بعد از عمل بهتر است از تامپون استفاده شود.چرا که ممکن است بیمار هنگام خواب بدون اینکه متوجه شود، در موقعیتی قرار گیرد که بینی فرم خود را از دست داده و یا اینکه در هنگام روز به دلیل برخورد با شیء سختی موجب وارد شدن آسیب و درد شدید به بینی شود.
معایب و مشکلات احتمالی تامپون در جراحی بینی
طبیعتا استفاده از تامپون در جراحی بینی در کنار مزایا، معایبی نیز خواهد داشت. تا جایی که به دلیل همین معایب، برخی پزشکان ترجیح می دهند از تامپون استفاده نکنند. یکی از مهم ترین معایب استفاده از تامپون این است که مجازی تنفسی بینی مسدود شده و ممکن است فرد در هنگام نفس کشیدن با مشکل مواجه شود.
علاوه بر آن تامپون باعث خشک شدن مخاط بینی شده و بیمار احساس گرفتگی بینی می کند. از جمله معایبی که ممکن است باعث استرس و اضطراب بیماران شود این است که کشیدن تامپون از بینی موجب احساس درد اندکی می شود که برخی بیماران با این تفکر که ممکن است باعث درد شدید شود از استفاده از تامپون بعد از جراحی بینی هراس دارند.
عمل بینی بدون تامپون چگونه انجام می شود؟
امروزه با پیشرفت علم پزشکی به جای عمل بینی با تامپون روش های عمل بدون تامپون مورد استفاده قرار می گیرد. در عمل بینی بدون تامپون، از تامپون استفاده نمی شود. بهترین جایگزین تامپون در جراحی بینی اسپلینت است. جنس اسپلینت ها سیلیکونی بوده و معایب تامپون را ندارند. بنابراین بیمار دیگر دچار گرفتگی بینی، خشکی داخل بینی، احساس تنگی نفس و … نخواهد شد.
تکنیک های جایگزین برای تامپون در جراحی بینی
اگر در جراحی بینی از تامپون استفاده نشود، باید جایگزینی برای آن وجود داشته باشد تا بیمار در دوران نقاهت دچار دردهای احتمالی یا بد فرم شدن بینی نشود. چرا که اگر فرم بینی در دوران نقاهت دچار تغییر شود نیاز به ترمیم خواهد داشت. از بهترین جایگزین های تامپون در عمل بینی آتل های سیلیکونی است.
همان طور که از نامش پیداست، جنس این آتل ها از سیلیکون بوده و دارای سوراخ هایی هستند که موجب تسهیل تنفس در بیمار می شوند. نام دیگر آتل سیلیکونی اسپلینت بینی است که بسیار نرم بوده و در هنگام جاگذاری یا خارج کردن، درد چندانی نخواهد داشت.
مزایای عمل بدون تامپون
وجود تامپون در داخل بینی معایب آزاردهنده ای دارد. در مقابل، عمل بدون تامپون هیچ کدام از این معایب را نداشته و خیال بیمار را از بدفرم شدن بینی راحت می کند. از جمله مزایای عمل بدون تامپون می توان به کاهش درد و ناراحتی، تنفس آسان و بدون احساس خفگی، کاهش خطر عفونت و التهاب، دوره نقاهت کوتاه تر نسبت به عمل با تامپون، راحتی درخواب و فعالیت های روزمره و … اشاره کرد. به دلیل همین مزایای ویژه در عمل بدون تامپون، امروزه جراحی بینی با تامپون جای خود را به عمل بدون تامپون داده است.
تفاوت ها و انتخاب بهترین روش جراحی بینی
همان طور که گفتیم تفاوت جراحی بینی با تامپون و بدون تامپون این است که در عمل با تامپون از ابزاری از جنس گاز استریل، فوم و … در داخل بینی بعد از عمل جراحی استفاده می شود. اما در عمل جراحی بدون تامپون، اسپلینت جایگزین تامپون شده و بیمار مجبور نیست مشکلات ناشی از تامپون را متحمل شود. انتخاب بهترین روش جراحی بینی بستگی به شرایط و انتظارات بیمار دارد و پزشک با توجه به فاکتورهای متعددی یکی از دو نوع جراحی بینی را انتخاب می کند.
معیارهای تصمیم گیری بین عمل با تامپون و بدون تامپون
با اینکه جراحی بینی با تامپون معایب آزاردهنده ای دارد، اما گاهی اوقات جراح مجبور است به دلایلی جراحی با تامپون را انتخاب کند. ساختار بینی بیمار یکی از ملاک های تعیین کننده نوع عمل است. معمولا عمل بدون تامپون برای افرادی که قصد برداشتن گوز بینی را دارند مناسب است. اما افرادی که قصد دارند تغییرات اساسی در بینی خود ایجاد کنند لازم است با تصمیم پزشک تحت جراحی با تامپون قرار گیرند.
علاوه بر آن، بیمارانی که مشکلات تنفسی مادرزادی دارند، نمی توانند در کنار تنگی نفس خود، حالت خفگی حاصل از عمل با تامپون را نیز تحمل کنند. همچنین بیمارانی که برای ترمیم بینی مراجعه می کنند نیز به ندرت ممکن است تحت عمل جراحی با تامپون قرار گیرند و عمل بدون تامپون به راحتی می تواند نیاز آنان را برآورده کند. به طور کلی فاکتورهای متعددی در انجام عمل با تامپون و بدون تامپون دخیل است که بیمار به تصمیم پزشک تحت یکی از دو نوع عمل جراحی قرار می گیرد.
تجربه بیمار در هر دو روش
معمولا برخی بیماران، جراحی بینی با تامپون را با تمام درد و رنجی که دارد تحمل می کنند تا دچار بدفرمی بینی نشده و دوباره مجبور به انجام عمل ترمیمی نشوند. این افراد ترجیح می دهند دوره نقاهت طولانی را طی کنند و کمی دیرتر به فعالیت های روزانه بازگردند اما در مقابل ریسک بدفرم شدن بینی را به جان نمی خرند. در مقابل ممکن است برخی افراد به دلیل شرایط زندگی خود نیاز داشته باشند سریع تر بهبود یافته و به فعالیت های روزانه خود ادامه دهند یا اینکه تحمل درد ناشی از تامپون را نداشته و عمل با تامپون را به عمل بدون تامپون ترجیح دهند.