رابطه جالب ماه تولد بر میزان تجمع چربی در بدن/ راز لاغری در زمان لقاح نهفته است
مطالعهای نشان میدهد افرادی که در ماههای سپتامبر، اکتبر و نوامبر (مهر، آبان و آذر) به دنیا آمدهاند، نسبت به کسانی که در آوریل و مه (فروردین و اردیبهشت) متولد شدهاند، لاغرترند و در اطراف اندامهای داخلی خود چربی کمتری دارند.

این تحقیق بهویژه به این نکته اشاره میکند که افرادی که نطفه آنان در ماههای سردتر سال بسته میشود، به دلیل فعالیت بیشتر بافت چربی قهوهای، ممکن است کمتر مستعد افزایش وزن و انباشت چربی در بدن باشند و این ویژگی باعث افزایش مصرف انرژی، کاهش شاخص توده بدنی (بیامآی) و چربی احشایی در آنها کمتر میشود.
چربی قهوهای نوعی بافت چربی در بدن است که وظیفه اصلی آن تولید حرارت بهویژه در شرایط سرما است. این چربی برخلاف چربی سفید که انرژی را ذخیره میکند، با سوزاندن کالریها به تولید گرما کمک میکند و به بدن در حفظ دمای مطلوب در برابر سرما کمک میکند.
سردترین ماههای سال معمولا دسامبر، ژانویه و فوریه (اواخر آذر، دی و بهمن)اند و تولد در ماههای سپتامبر، اکتبر و نوامبر به این معنا است که نطفه این افراد در سردترین ماههای سال بسته شده است و بنابراین بیشتر احتمال دارد از این مزیت برخوردار باشند. در حالی که تولد در ماههای فروردین و اردیبهشت به معنی بسته شدن نطفه در گرمترین ماههای سال یعنی ژوییه و اوت (تیر و مرداد) است.
طبق یافتههای این تیم تحقیقاتی، دمای هوا و وضعیت جوی میتواند بر فیزیولوژی انسان تاثیر بگذارد.
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه توهوکو در ژاپن ۶۸۳ فرد سالم از هر دو جنسیت در سن بین ۳ تا ۷۸ سال را تحلیل کردند. این افراد بر اساس زمانی که در آن به دنیا آمده بودند، به دو گروه تقسیم شدند. در واقع گروهبندی بر اساس زمان باردار شدن مادران آنها انجام گرفت؛ والدینی که بلافاصله قبل از لقاح و حتی در زمان لقاح در معرض هوای سرد قرار داشتند (بین ۱۷ اکتبر تا ۱۵ آوریل/ اوایل مهر تا اواخر فروردین) و آنهایی که در معرض دمای گرمتر (بین ۱۶ آوریل تا ۱۶ اکتبر/ اواخر فروردین تا اوایل مهر) بودند.
طبق تحلیلها، در افرادی که نطفه آنها در ماههای سرد بسته شده بود، فعالیت بافت چربی قهوهای بیشتر بود. آنچه با افزایش مصرف انرژی، افزایش تولید گرما (ترموژنز)، فرایندی که در آن بدن برای تولید گرما کالری میسوزاند، کاهش تجمع چربی احشایی و کاهش شاخص توده بدنی در دوران بزرگسالی مرتبط بود.
عامل کلیدی در تعیین فعالیت چربی قهوهای، قرار گرفتن والدین در معرض تغییرات دمایی زیاد در طول روز (تفاوت بین بالاترین و پایینترین دما در یک دوره ۲۴ ساعته) و دماهای متوسط پایین در مقطع زمانی بلافاصله قبل از لقاح بود.
نویسندگان مقاله که در مجله «متابولیسم طبیعت» (Nature Metabolism) منتشر شدهاند، نوشتهاند که نتایج این مطالعه نشان میدهد فعالیت بافت چربی قهوهای از طریق قرار گرفتن در معرض دماهای سرد قبل از لقاح و بهطور «از پیشبرنامهریزیشده» شکل میگیرد.
آنها حدس میزنند که عامل اصلی این امر ممکن است بیشتر قرار گرفتن پدر در معرض دمای سرد باشد تا مادر، زیرا تحقیقات قبلی نشان دادهاند که قرار گرفتن در معرض سرما اثری در اسپرم باقی میگذارد که هنگام لقاح منتقل میشود و میتواند فرایندهایی را در جنین فعال کند که باعث میشود بهطور طبیعی با دماهای سردتر و شرایط متابولیکی، بهتر تطبیق پیدا کند.
یافتههای جدید بار دیگر بر نقش حیاتی محیط پیش از بارداری در شکلگیری متابولیسم فرزندان تاکید میکنند و برای اثبات همزیستی دو چالش جهانی سلامتی یعنی چاقی و گرمایش زمین دیدگاهی جدید ارائه میدهند. در واقع، به نوعی پیشبینی میکند که در دهههای آینده کودکان بسیار بیشتر از قبل به چاقی مبتلا خواهند شد.