یک کوزه پر از سکه طلای ایرانی بعد از ۲۴ قرن پیدا شد! +عکس
باستانشناسان یک کوزۀ حاوی سکههای طلای باستانی را در شهر باستانی نوتیون واقع در غرب ترکیه کشف کردهاند. این گنجینه طبق تخمینهای اولیه حدود ۲۴۰۰ سال پیش دفن شده است.

این سکهها در زیر یک خانه مسکونی مربوط به قرن سوم پیش از میلاد و در اتاقی مخفی پیدا شدند. کریستوفر رات، استاد مطالعات کلاسیک دانشگاه میشیگان و مدیر پروژه باستانشناسی نوتیون، هدایت حفاری را بر عهده داشت. او گفت: «کشف چنین گنجینه با ارزشی در یک حفاری باستانشناسی کنترلشده بسیار نادر است. هرکس که یک چنین گنجی را دفن کرده باشد قطعا قصد داشته که دوباره آن را بیاورد اما حتما با بدشانسی بزرگی رو به رو شده که نتوانسته این کار را بکند».
این سکههای طلا بهعنوان «دریک» شناسایی شدهاند که نوعی سکه طلای ضرب شده توسط امپراتوری هخامنشی بوده است. این سکهها تصویر یک کماندار زانو زده را نشان میدهند که بهوضوح منشأ ایرانی آنها را نشان میدهد. این سکهها احتمالاً در شهر ساردیس ضرب شدهاند که در حدود ۶۰ مایلی شمالشرقی نوتیون قرار دارد و در اوج قدرت امپراتوری هخامنشی، پایتخت ساتراپنشین لیدیا بود. طرح سکههای دریک از اواخر قرن ششم پیش از میلاد تا زمان فتح امپراتوری ایران توسط اسکندر مقدونی در سال ۳۳۰ پیش از میلاد ثابت ماند.
وجود این سکهها در نوتیون نشان میدهد که آنها احتمالاً برای پرداخت به سربازان مزدور استفاده میشدند. طبق گفته گزنوفون تاریخنگار یونانی، یک دریک در آن زمان معادل دستمزد ماهانه یک سرباز بود.
موقعیت دفن سکهها به دورهای از آشوبهای سیاسی و نظامی مربوط است. بین سالهای ۴۳۰ تا ۴۲۷ پیش از میلاد، نوتیون تحت حاکمیت طرفداران امپراتوری ایران قرار گرفته بود. در این زمان، ژنرال آتنی به نام پاچس به این منطقه حمله کرد تا حاکمیت هخامنشیان بر آنجا را پایان دهد. این وقایع و درگیریها میتوانند دلیلی برای دفن شدن این گنجینه باشند.
نوتیون که در منطقهای مرزی و مورد مناقشه قرار داشت، بهطور مکرر بین ایرانیان و یونانیان جابهجا میشد. این دوران بیثباتی در سوابق باستانشناسی و روایتهای تاریخی بازتاب یافته است.
حفاری در نوتیون که از سال ۲۰۲۲ توسط تیمی از دانشگاه میشیگان، دانشگاه سینوپ و وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه آغاز شده، همچنان به کشف اطلاعات جدیدی از گذشته این شهر ادامه میدهد. سکههای کشف شده نیز در حال حاضر در موزه باستانشناسی اِفِسوس، همراه با دیگر آثار کشفشده از سایت نگهداری میشوند.