دهنکجی خودروهای فرسوده به هوای پاک
خودروهای فرسوده از تردد منع شدند، خرید و فروش خودروهای فرسوده ممنوع شد؛ حرف از خودروهای فرسوده زیاد است، اما دستاندازهای زیادی پیش روی افرادی است که میخواهند خودروی فرسودهشان را نو کنند؛ دردسرهایی که باید آن را تیر خلاصی برای آسمان آبی دانست؛ از تسهیلات با کارمزد بالا بگیرید تا یافتن ضامن معتبر و کاغذبازی نفسگیر.
حدود یکصد هزار خودروی فرسوده در تهران تردد میکنند که اگر آمار خودروهای کاربراتوری را نیز به آنها اضافه کنید، آمار 400 هزار خودرو به دست میآید که آلایندگی بیشتری نسبت به دیگر خودروها دارند. برای نتیجهگیری بهتر درباره میزان آلایندگی این خودروها میتوان سهم آلایندگی آنها را کنار سهم حدود چهار میلیون خودرویی که در تهران تردد میکنند، گذاشت.
هرچند تعداد خودروهای آلاینده تهران 10 درصد از ناوگان حمل و نقل این کلانشهر را تشکیل میدهد، اما آنطور که نواب حسینیمنش، دبیر معاینه فنی کلانشهرهای کشور در گفتوگو با جامجم توضیح میدهد حدود 32 درصد از آلودگی هوای تهران به دلیل تردد این خودروهاست.
بنابراین با از رده خارج شدن خودروهای فرسوده بخش قابل توجهی از آلودگی هوای کلانشهرها حل خواهد شد و از خسارت آلودگی هوا که سالانه حدود 30 میلیارد دلار است نیز کاسته میشود.
عشق فرسوده
از رده خارج کردن خودروهای فرسوده در کشورهای موفق روالی مشخص و سریع دارد؛ در این کشورها با توجه به سن خودرو هزینههای عوارض و بیمه خودرو به شکل تصاعدی افزایش پیدا میکند. افزون بر این خودرو در همه جای دنیا به عنوان کالای مصرفی شناخته میشود، اما در ایران اغلب افراد دید سرمایهای به آن دارند، به همین خاطر خانواده ایرانی سعی میکند آن را نگهدارد در نتیجه تمایل کمتری برای از رده خارج کردن خودرو در کشورمان وجود دارد.
آنطور که دبیر معاینه فنی کلانشهرهای کشور میگوید سن فرسودگی برای خودروهای سنگین و شخصی 20 سال، تاکسی ده سال و اتوبوسهای شهری 8سال است.
هفتخوان نوسازی
حدود 17 میلیون خودروی پلاک ایران در کشور وجود دارد، اما تعداد خودروهای فرسوده هیچ وقت بدرستی اعلام نشده است.
برای نمونه حمیدرضا فولادگر، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس میگوید در 10 سال اخیر یک میلیون و 900 هزار خودروی فرسوده اسقاط شده و یک میلیون و 250 هزار خودروی فرسوده باقی مانده است.
این درحالی است که اواخر سال گذشته معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست گفت در چند سال اخیر 900 هزار خودروی فرسوده و 60 هزار تاکسی فرسوده جمعآوری شدهاند.
آنطور که دبیر معاینه فنی کلانشهرهای کشور میگوید سن فرسودگی خودروهای تولید داخلی که در ناوگان حمل و نقل عمومی فعالند حدود پنج سال است.
به همین دلیل دستکم سازوکار از رده خارج کردن خودروهای فرسوده حمل و نقل عمومی باید سرعت بیشتری بگیرد.
اما راننده تاکسیها و افرادی که برای از رده خارج کردن خودروی فرسوده خود آستین بالا زدهاند، میگویند برای نو کردن خودرویشان، رنج بسیاری کشیدهاند. یکی از رانندگان تاکسی پایتخت در گفتوگو با جامجم از این میگوید که شش سال برای از رده کردن خودرواش تلاش کرده است.
او یکی از سختیهای کار را یافتن ضامن با گواهی کسر از حقوق میداند و میافزاید: من و بسیاری از همکارانم برای گرفتن وامی که کارمزدش هم کم نیست، رنج کشیده و میکشیم؛ چون یافتن ضامنی که گواهی کسر از حقوق داشته باشد برای ما که اطرافیانمان کارمند نیستند، دشوار است.
آنطور که این راننده تاکسی توضیح میدهد او 20 میلیون تومان وام با کارمزد 16 درصد گرفته و به همین خاطر هر ماه حدود600 هزار تومان قسط میدهد و در روزگاری که بیشتر خودروهایی که در شهرها تردد میکنند مسافرکش هستند خیلی آسان نیست که چنین اقساطی را پرداخت کند.
مشکل اقشار ضعیف جامعه
در بین رانندگان تاکسی کم نیستند افرادی که با خودروی پیکان اقدام به جابهجایی مسافر میکنند؛ این افراد که بیشتر از اقشار ضعیف جامعه هستند، انتظار دارند دولت تسهیلات مناسبی در اختیار آنها قرار دهد، زیرا وام با کارمزد بالا به مشکلات آنها دامن میزند.
درواقع دولت با در نظر نگرفتن تسهیلات مناسب به دیگر اقشار جامعه نیز خسارت میزند، زیرا تنفس در هوای پاک ابتداییترین حق شهروندان است و مسئولان باید برای برآورده شدن آن تلاش کنند.
یک بام و دو هوای دولت
سال 94 دولت تسهیلات ویژهای برای خودروسازان در نظر گرفت و به این شکل 110 هزار دستگاه خودرویی که در انبار خودروسازان بود به فروش رفت، بدون اینکه توجهی به از رده خارج کردن خودروهای فرسود شود، به همین دلیل شهروندان انتظار دارند دولت این غفلتش را جبران کند.
محمدمهدی گلمکانی، رئیس مرکز مدیریت محیطزیست و توسعه پایدار شهرداری تهران دلیل اصلی از رده خارج نشدن خودروهای فرسوده را تامین نشدن منابع مالی میداند و میگوید: منابع لازم باید در اختیار دستگاههای مربوط قرار گیرد تا آنها بتوانند خدمات مناسبی در زمینه نوسازی خودروهای فرسوده ارائه کنند.
آنطور که او میگوید: بسیاری از ظرفیتهای حمل و نقل عمومی در اختیار بخش خصوصی است و اگر از آنها حمایت نشود، آلودگی هوای کلانشهرها بدرستی رفع نخواهد شد.
مساله دیگری که باید به آن توجه داشت، پرهیز از بوروکراسی برای از رده خارج کردن خودروهای فرسوده است، زیرا چنین مشکلاتی میتواند شهروندان را دلسرد کرده و آنها را تشویق کند خودروی فرسوده خود را حفظ کنند.
خودروهای فرسود نقش چشمگیری در آلودگیهای زیستمحیطی و مرگ شهروندان در سوانح ترافیکی دارند، به همین دلیل دولتها باید توجه ویژهای به از رده خارج کردن خودروهای فرسوده داشته باشند و با ارائه تسهیلات مناسب شهروندان را تشویق به این کار کنند.
رانندگان فراموش شده
براساس تصمیم اخیر نمایندگان مجلس، تردد وسایل نقلیه موتوری فرسوده ممنوع شده و پلیس موظف به جریمه متخلفان است، هرچند دولت نیز موظف شده از محل صرفهجویی حاصل از بهبود و مدیریت سوخت، تسهیلات لازم جهت جایگزینی خودروهای فرسوده حمل و نقل عمومی را فراهم کند، اما بیشتر رانندگان تاکسی ازاین میترسند که با اجرای این قانون نتوانند هزینه زندگیشان را تامین کنند.