وی افزود: تصویری ماهوارهای از آلودگی تهران از ناسا در فضای مجازی منتشر شد که وضعیت بدی را نشان می داد، ابتدا فکر کردم که شاید این تصویر دستکاری شده باشد که با تحقیق متوجه شدم تصویر درست است.
مدیرعامل کنترل کیفیت هوای تهران بیان داشت: طبق آماری که در سال 2012 انجام شد، 26 هزار مرگ ناشی از آلودگی هوا در کشور رخ میدهد.
حسینی بیان داشت: اعضای شورای شهر تهران در حال تصمیمگیری هستند که از حرکت خودروهای دیزلی جلوگیری کنند، زیرا بیش از 100 هزار خودروی فرسوده داریم.
وی افزود: در شهر تهران 18 هزار میلیارد تومان هزینه آلودگی هوا از جمله سلامت و مرگ و میر میشود، در صورتی که 15 هزار میلیارد صرف نگهداشت شهر میشود.
مدیر عامل کنترل و کیفیت هوای تهران گفت: ما اعتقاد داریم حل معظل آلودگی هوا با راهحل علمی میسر است، زمانی میگفتند که برای کاهش آلودگی هوای تهران باید کوههای شمال شهر را بتراشیم تا باد در شهر جریان پیدا کند، زیرا ما نمیدانستیم که علت آلودگی هوا چیست.
حسینی تصریح کرد: بعد از دو سال فشار سرانجام طرح کاهش LEZ به صورت نصفه و نیمه اجرایی شده اما در ابتدا اولویت ما این نبود و سعی داشتیم از تردد خودورهای دیزلی به صورت کامل در مرکز شهر جلوگیری کنیم که با فشارهایی اجرایی نشد.
وی با اشاره به راهاندازی مرکز آنلاین اندازهگیری کربن سیاه، افزود: پیشبینی ما این است که با اجرای طرح کاهش میزان کربن سیاه کاهش پیدا کند اما ممکن است که از میزان ذرات 2/5 میکرون کاسته نشود، باید تاکید داشت که آلودگی ناشی از ذرات کربنسیاه بسیار مضر است.
مدیر عامل کنترل و کیفیت هوای تهران گفت: آنالیز اندازهگیری ذرات 2/5 میکرون یک سال انجام شد که البته ما امکان انجام این آنالیزها را در داخل کشور نداشتیم، نتیجه نشان داد فقط 20 درصد ذرات کوچکتر از 2/5 میکرون گرد و خاک هستند و بیشتر آلودگی هوای تهران به ویژه در زمستان ناشی از احتراق و کربنسیاه است.