مناقشات بین شهرداری و شورای شهر تهران جدی است/ رایزنی برای تغییر شهردار اصلاح طلب تهران؟!
پیروزی اصلاح طلبان در انتخابات شورای شهر تهران به ریاست دوازده ساله قالیباف در شهرداری پایان داد اما فصل بهتری را رقم نزد. محمدعلی نجفی بر خلاف انتظار، موفقیت قابل توجهی حاصل نکرده و سبب شده که شهرداری تهران همچنان آماج نقد باشد. انتقاداتی که بیش از همه از سوی همفکران اصلاح طلب آقای شهردار مطرح می شود.
پیروزی اصلاح طلبان در انتخابات شورای شهر تهران به ریاست دوازده ساله قالیباف در شهرداری پایان داد اما فصل بهتری را رقم نزد. محمدعلی نجفی بر خلاف انتظار، موفقیت قابل توجهی حاصل نکرده و سبب شده که شهرداری تهران همچنان آماج نقد باشد. انتقاداتی که بیش از همه از سوی همفکران اصلاح طلب آقای شهردار مطرح می شود.
انتقادات از کجا کلید خورد؟
دلخوری ها از همان ابتدای کار و انتصابات در شهرداری شروع شد و با بروز بحران هایی همچون عدم واکنش سریع و به موقع در بحران برف تهران تشدید شد. چنانکه محمدرضا عارف رئیس مجمع نمایندگان استان تهران هم لب به انتقاد گشود و گفت « تاسف میخورم از اقدامات شهرداری و استانداری که برای بارش متوسط برف، شهر به این وضع درآمده است». گلایه جدی او این بود که « چرا شهرداری آمادگی اولیه را برای ساماندهی معابر و برفروبی نداشت».
اما مساله فقط فلج شدن شهر بعد از بارش متوسط برف نبود و ادامه مشکلات در زمینه ترافیک و حمل و نقل نیز صدای شورای شهری ها را طی چند وقت اخیر درآورده است. چنانچه محمد علیخانی، رئیس کمیسیون حملونقل و ترافیک شورای شهر تهران با انتقاد از اشکالات و نواقص این حوزه گفته بود:«بنا بر آن بود که خط 7 مترو اشکالاتش برطرف شود و این خط بهحق تعطیل شده و معاون شهردار باید توضیح دهد چه اقداماتی برای این خط صورت گرفته است»؟
محمد سالاری رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران نیز از منتقدان عملکرد شهردار اصلاح طلب تهران است و بعد از جلسه ای با معاون ترافیک شهرداری تهران، گفته بود:« راهکارهای ارائه شده در این جلسه صرفا در سطح بیان سیاستها بود، در حالی که انتظار افکار عمومی، شهروندان و شورای شهر تهران این است که شهرداری تهران برنامههای اجرایی خود را برای رفع مشکلات بیان کند.
شورای شهری ها هم منتقدان شهردار شدند
اعضای شورای شهر تهران از حضور نجفی در جلسات هیات دولت نیز ارزیابی مثبتی ندارد. به عنوان نمونه علیخانی گفته بود: « حضور آقای نجفی در دولت برای ما نیز موجب خرسندی بود و انتظار داشتیم که حداقل هماهنگی بین شهرداری و دولت بیشتر شود ولی اینطور نشده است و در خبرها میشنویم که تامین اجتماعی حساب شهرداری را مسدود میکند و این در حالی است که تامیناجتماعی با قالیباف توافق میکند ولی با نجفی در این دوره توافق نمیکند».
افشاگری های نجفی علیه شهرداری قالیباف نیز تاثیر چندان مورد استقبال شورای شهر قرار نگرفت و حتی شورایی ها تصمیم گرفتند خود را کنار کشیده و تماشاگر این افشاگری ها باشند. این طور که به نظر می رسد مناقشات بین شهرداری و شورای شهر تهران جدی است. از طرفی اصلاح طلبان می دانند که در پایان این دوره کاری نجفی باید پاسخگوی عملکرد او باشند به همین خاطر هیچ بعید نیست که تصمیم به تغییر شهردار بگیرند.
شهردار تهران تغییر خواهد کرد؟
تغییر یا عدم تغییر در شهرداری تهران یکی از مهم ترین چالش های جریان اصلاحات است و طیف ها مختلف این جریان سیاسی را درگیر می کند. بیش از همه کارگزارنی ها. نجفی از کارگزاران جدا شده اما هنوز هم با این حزب شناخته می شود. حزبی که قطعا از عملکرد او در شهرداری راضی نیست. کارگزارانی های فن سالار که به عملگرایی و داشتن مدیران کارآمد شهره هستند، توقع یک شهرداری در حد و اندازه شهرداری کرباسچی را داشتند و نجفی از پس ترسیم جلوه تکنوکرات آن ها برنیامد. این طیف اکنون بر سر دوراهی واگذار کردن کرسی شهرداری و کارنامه بد نجفی قرار گرفته اند.
محسن هاشمی یکی از چهره های اثرگذار بر سرنوشت شهرداری است. او علاوه بر این که رئیس شورای شهر است، کارنامه خوبی هم در مدیریت متروی تهران دارد و قبل از انتخاب نجفی نیز یکی از گزینه های احتمالی برای تصدی پست شهرداری بود. این طور که شنیده می شود رایزنی های با او در این زمینه صورت گرفته است، چه انکه که محسن هاشمی یکی از عناصر تعیین کننده در این مساله است.
نقش اصلاح طلبان نزدیک به سید محمد خاتمی را نیز در این موضوع نباید دست کم گرفت. آن ها در دو قطبی باران- کارگزاران برای انتخاب شهردار عقب نشینی کرده بودند و نمره بد نجفی فرصت خوبی برای تصاحب این کرسی در اختیارشان قرار داده است. درست است که این گروه قبلا در مقابل کارگزاران پا پس کشیده و اجازه داده بودند که محسن هاشمی بر نامزدهایشان یعنی مهرعلیزاده و ابتکار ترجیح داده شود، اما باز هم نقش تعیین کننده ای دارند و باید دید که کی و به نفع چه کسی سکوت خود را می شکنند.
شورای شهر و مجمع نمایندگان تهران اصلاح طلب اند اما از آنجایی که گفتمان اصلاح طلبی بدون نقد معنا ندارد، چشم به روی ضعف های شهردار اصلاح طلب نبسته اند. هر یک از این دو نهاد در آینده شهرداری و شهردار فعلی نقش خواهند داشت. انتقادهای عارف در جریان روزهای برفی موضع طیف نزدیک به او را نشان داد. شورای شهری ها هم که مدام در حال انتقاد هستند. با این حال روی مخالفت کامل شورا با نجفی چندان نباید حساب کرد زیرا طیف حاضر در شورا نظر واحدی ندارد و ادامه یا عدم ادامه کار نجفی بیشتر متاثر از جریان های خارج از شورا است. همان طور که انتخاب او تحت تاثیر رایزنی های بیرون از شورا بود.
در این میان از نقش اعتدالی های نزدیک به روحانی نیز نباید غافل شد. این طیفی از رسیدن کرسی شهردای به اصلاح طلبان نزدیک به سید محمد خاتمی چندان خوشحال نمیشود. تقابل این دو طیف در مورد شهردار تهران نوعی بازی مقدماتی برای تقابل آن ها در انتخابات 1400 است و حتما طیف نزدیک به روحانی خواهان افزایش قدرت خود و تضعیف قدرت رقیب است.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.