ناکارآمدی ستارههای خارجی استقلال؛ امیدهایی که به یأس تبدیل شد
در جمع خارجیهای استقلال فقط ماشاریپوف وضعیت نسبتا خوبی دارد. بقیه نمرات ضعیفی گرفتهاند و حتی کارنامه برخی از آنها افتضاح است.
در تیم استقلال که این روزها تلاش سختی برای فرار از بحران انجام میدهد، یکی از بزرگترین معضلاتی که سد راه این تیم شده، نمایش کمفروغ بازیکنان است که انگار همه آنها بلااستثنا از روزهای اوج آمادگی خودشان به دور هستند. درباره این بازیکنها و دلایلی که باعث این نمایشهای فردی بسیار ضعیف شده، حرف و حدیث فراوان است. بعضیها از مشکلات روانی و کمروحیه بودن این بازیکنان صحبت میکنند که حاصل بیاعتمادی کادر فنی و البته هواداران استقلال است. اما عده دیگری با اشاره به روند ناقص و اشتباهی که تیم در دوران بدنسازی پیشفصل در پیش گرفته بود، افت شدید بازیکنان را حاصل ناآمادگی بدنها میدانند و به این ترتیب هیچ چارهای برای استقلال سراغ ندارند غیر از بدنسازی مجدد که آبیپوشان برای این کار نیاز به تعطیلاتی چند هفتهای در لیگ برتر و رقابتهای آسیایی دارند.
خوبهای پارسال؛ دو نفر و نصفی
در این بین، بازیکنان خارجی پرتعدادی که با نظر جواد نکونام به این تیم پیوستهاند و با توجه به رزومه خوب و سابقه مفیدشان امیدواری زیادی برای استقلالیها ایجاد کرده بودند نیز از این قاعده مستثنا نبوده و آنها هم در حال سپری کردن یک دوره افت شدید و طولانی هستند. استقلال فصل گذشته لیگ برتر را با ۲بازیکن خارجی آغاز کرد؛ گوستاوو بلانکو از آرژانتین و کوین یامگا از فرانسه که در نیمفصل رافائل سیلوا و جلالالدین ماشاریپوف نیز به جمع آنها اضافه شدند. همزمان با آمدن سیلوا و ماشاریپوف در نیمفصل لیگ گذشته، تیم نکونام کوین یامگا را بهخاطر مصدومیت عجیب و سختش کنار گذاشت تا در نیمفصل دوم فقط ۳بازیکن خارجی داشته باشد. عملکرد این خارجیها در فصل منتهی به نایبقهرمانی استقلال، عملکرد بدی نبود و آنها نمره قبولی را از هواداران گرفتند. بلانکو در حالی که دیر آمده بود و فقط ۲۰بازی در ترکیب اصلی انجام داد با ۶گل و یک پاس گل آمار خوبی از خود به جا گذاشت و چیزی نمانده بود با گلهایش تیم نکونام را به جام قهرمانی برساند. کوین یامگا هم مثل فصلهای گذشتهاش بازیکنی مطمئن در سمت راست دفاع بود و طبق روال صد درصد پنالتیهای استقلال را تبدیل به گل میکرد. حتی جلالالدین ماشاریپوف که برای اولین بار در لیگ ایران بازی میکرد طی نیمفصل دوم ۱۴بازی انجام داد و ۲گل و یک پاس گل حاصل کار این بازیکن بود. جلالالدین و بلانکو به همراه رافائل سیلوا، تابستان امسال امیدوار بودند که با سود بردن از تجربه لیگ بیستوسوم، در فصل جدید لیگ برتر درخشش بیشتری همراه با نکونام داشته باشند و جامی را که طلب داشتند از تیم رقیب بستانند. این تصمیم آنها همزمان شد با ورود ۲خارجی دیگر؛ یعنی دیدیه اندونگ با سابقه بازی در لیگ یک فرانسه و لیگ برتر انگلیس و گائل کاکوتا با سابقه بازی در تمامی لیگهای معتبر دنیا که حضورش در خط میانی استقلال، آبیپوشان را به روزهای آتی حسابی امیدوار کرده بود.
اندک آبرویی برای جلال
اما با این مقدمه، بد نیست سری بزنیم به عملکرد این چهرههای خارجی در لیگ امسال که تقریبا یکسوم آن به پایان رسیده اما هنوز هواداران استقلال درخششی را که باید و شاید از این ستارههای باتجربه و بینالمللی مشاهده نکردهاند. در بین خارجیهای استقلال فقط جلالالدین ماشاریپوف است که نسبت به فصل گذشته عملکرد نسبتا بهتری داشته و تازه این رشد نسبی هم بر اساس آمارها و نمرات متریکا رقم خورده وگرنه تعداد گل و پاس گل که برای هواداران معیار رضایتمندی است، لااقل برای ماشاریپوف هیچ تغییر مثبتی نداشته است. بازیکن ازبکستانی استقلال در این فصل بدون آنکه گلی زده باشد فقط یک پاس گل داده است. یک سانتر بلند در بازی با هوادار که با ضربه سر رافائل سیلوا تبدیل به گل شد تا صفر تا صد این گل توسط خارجیهای استقلال به دست آمده باشد. ماشاریپوف بعد از ۸بازی در ترکیب اصلی و یک حضور به عنوان بازیکن ذخیره به میانگین ۷.۱۵ در نمرات متریکا رسیده تا سومین بازیکن برتر استقلال در این فصل باشد. او در جدول کلی بازیکنان لیگ برتر، رتبه ۲۴ را در اختیار دارد؛ ۳۵رتبه بالاتر از آنچه فصل قبل به دست آورده بود.
بلانکو در ستون گمشدهها
برخلاف ماشاریپوف که عملکردش نسبت به فصل گذشته یک رشد نسبی داشته، گوستاوو بلانکو کاملا نزولی عمل کرده و کوچکترین شباهتی به بلانکوی فصل گذشته ندارد. بلانکو پارسال با تاثیرگذاری روی ۷گل استقلال در لیگ برتر (۶گل و یک پاس گل) به نمره ۷.۲۶ رسیده بود تا چهارمین بازیکن برتر استقلال و هجدهمین بازیکن برتر لیگ باشد. ولی او امسال فقط ۳بار در ترکیب اصلی بوده و طی ۲۷۶دقیقهای که بازی کرده هیچ تاثیری روی گلهای استقلال نداشته است. میانگین نمرات بلانکو ۶.۸۳ است که رتبه دوازدهم را در میان استقلالیها به او اختصاص میدهد. او بهدلیل اینکه دقایق بازیاش به حدنصاب لازم یعنی یکسوم بازیها نرسیده اصلا جایی در جدول کلی بازیکنان لیگ ندارد. دیگر بازیکن اهل آمریکایجنوبی یعنی رافائل سیلوا نیز اگرچه ۸بار در ترکیب اصلی بوده و یک گل هم زده اما با نمره پایین ۶.۶۱ در تیمش هفدهم است و در جدول کلی بازیکنها نیز رتبه عجیب ۱۸۶ را دارد. در این جدول و از کل لیگ برتر فقط ۱۰نفر نمرهای پایینتر از سیلوا گرفتهاند!
ستارههای سربی، با رتبههای سهرقمی
و اما ۲خارجی تازهوارد و اسمورسمدار استقلال یعنی گائل کاکوتا و دیدیه اندونگ که با توجه به رزومه درخشان خودشان قرار بود ستارههای خط میانی استقلال و حتی لیگ بیستوچهارم باشند. اثرگذاری این دو بازیکن روی گلهای استقلال در مجموع از عدد یک فراتر نرفته که آن هم به یک پاس گل کاکوتا در بازی با خیبر اختصاص دارد. کاکوتا با ۳۸۰دقیقه بازی و نمره ۶.۸۳ در تیم استقلال رتبه یازدهم و در کل بازیکنان لیگ رتبه۱۳۴ را در اختیار دارد. اندونگ اما کمی بالاتر از کاکوتا قرار گرفته است. این بازیکن ۸بار در ترکیب اصلی آبیها بوده (۳بار بیشتر از کاکوتا) و با نمره ۶.۸۶ کمی بالاتر از کاکوتا است. یعنی رتبه دهم در جمع استقلالیها و رتبه نازل ۱۲۰ در میان تمامی بازیکنان لیگ برتر. از همسایههای نزدیک اندونگ در جدول بازیکنان لیگ برتر میتوان به محسن سفیدچقایی و حسین ابرقویی از خیبر خرمآباد و مهدی محمدی از شمسآذر اشاره کرد. حتی محمد دیندار، بازیکن ۱۹ساله تیم هوادار نیز ۲۲رتبه بالاتر از اندونگ قرار گرفته است!