در سفر به شیراز، از کدام مکانها دیدن کنیم؟
شیراز، یکی از محبوبترین و جذابترین مناطق گردشگری در ایران است که گردشگران زیادی به آن سفر میکنند.
شهری است کهن، سرشار از عطر زندگی و شهره به مهد شعر و ادبیات غنی ایرانزمین که با توجه به آبوهوایی مطلوب، آثار تاریخی خارقالعاده و دیدنیهای طبیعی چشمنواز به یکی از قطبهای اصلی گردشگری کشور در سراسر ایام سال، تبدیل شده و هر ساله بهویژه ایام نوروز، میزبان گردشگران و توریستهای بسیاری از سراسر ایران و جهان است.
۱. آرامگاه شاه چراغ
شهر شیراز، میزبان پیکر مطهر «میر سید احمد» از پسران امام موسی کاظم (ع) است و مقبرهی ایشان که به آرامگاه شاه چراغ شهرت یافته است، یکی از مقاصد اصلی گردشگری مذهبی در کشور محسوب میشود.
این مکان ملکوتی از گنبد و بارگاهی مزین به تزئینات زیبا از جمله خطوط زیبای فارسی، عربی، کاشیکاری و آینهکاریهای زیبا است که فضایی چشمنواز با روحانیتی وصفنشدنی را به وجود آورده است.
۲. تخت جمشید
یکی از معروفترین و محبوبترین نقاط دیدنی فارس، مجموعهی تاریخی تخت جمشید است که در ۵۵ کیلومتری از این شیراز قرار گرفته و از اصلیترین اهداف گردشگران جهت رفتن به شیراز محسوب میشود.
تخت جمشید، مجموعهای از کاخ شاهان هخامنشی است که به ارگ پارسه نیز شهرت دارد
این اثر تاریخی را مجموعه کاخهای هخامنشیان تشکیل داده است که به ارگ پارسه نیز شهرت یافته و از آن به عنوان بزرگترین بنای سنگی ایران یاد میشود.
۳. حافظیه
آرامگاه شاعر مشهور و محبوب ایرانی، خواجه حافظ شیرازی در شمال شهر شیراز، جنوب دروازه قرآن و در قبرستانی به نام خاک مصلی قرار دارد که در بین مردم به حافظیه شهرت یافته است. این مکان با معماری زیبا که به سبک دوران هخامنشیان است، همواره میزبان بازدیدکنندگان بسیاری است.
۴. باغ ارم
موقعیت باغ ارم روی نقشه
میتوان باغ ارم شیراز را یکی از کهنترین و زیباترین باغهای این شهرستان نامید که از محیطی چشمنواز و سرسبزی مثالزدنی برخوردار است. این مکان نیز مورد توجه گردشگران قرار دارد و علیرغم مشخص نبودن تاریخ دقیق احداث آن، گفته میشود که در کتبی متعلق به قرون ده و یازده هجری قمری، از آن یاد شده است.
۵. حمام وکیل شیراز
کریم خان زند، از حکام سرشناس وقت در شهرستان شیراز است که در دوران فرمانروایی خود به ساخت مجموعه بناهایی پرداخته که امروزه به یکی از جاذبههای گردشگری پرطرفدار در شیراز تبدیل شده است.
معماری صورت گرفته در حمام وکیل، بر پایهی پیشرفتهترین اصول زمان بوده است
حمام وکیل یکی از این عمارت است که در ساخت و احداث این اثر ارزشمند تاریخی، از پیشرفتهترین اصول معماری وقت استفاده شده و عماراتی قابل تحسین را برای آیندگان به یادگار گذاشته است.
۶. سعدیه
مقبرهی سعدی، شاعر پرافتخار قرن هفتم هجری قمری در شهرستان شیراز قرار دارد و به یکی از پربازدیدترین نقاط دیدنی این شهر، تبدیل شده است. این اثر تاریخی به دستور کریمخان زند احداث شده است و امروزه بزرگمردان دیگری نیز در آن به خاک سپرده شدهاند.
۷. باغ دلگشا
موقعیت باغ دلگشا روی نقشه
باغی متعلق به دوران حکومت ساسانیان که در منطقهی آرامگاه سعدی قرار دارد، از دیگر جاذبههای گردشگری شهرستان شیراز است که به باغ دلگشا شهرت یافته است. این مکان با عطر مدهوشکنندهی بهارنارنجهایش بسیار معروف و محبوب است و میتوان در محوطهی آن، ساختمانهایی متعلق به حکومت قاجاریان را مشاهده کرد.
۸. کلاه فرنگی (آرامگاه وکیل)
عمارتی بازمانده از دوران حکومت زندیان که از آن به کلاهفرنگی یا آرامگاه وکیل یاد میشود، در شهر شیراز و در باغی خرم با منظرهای زیبا قرار دارد.
عمارت کلاهفرنگی، میزبان پیکر کریمخان زند است
معماری و تزئینات انجام شده در این عمارت بسیار زیبا و دیدنی است و امروزه نیز از این مکان به عنوان موزه استفاده میشود.
۹. ارگ کریم خان
از دیگر بناهای تاریخی و مهم در شهر شیراز، ارگ کریمخان است که متعلق به دوران حکومت زندیه بوده و در مرکز این شهر قرار گرفته است. مکانی که در گذشته به عنوان سکونتگاه کریمخان زند مورد استفاده قرار میگرفت، در دوران حکومت قاجاریان محل زندگی فرمانداران محلی و در دوران سلطنت پهلوی به عنوان زندان تغییر کاربری داده است. قرار است از این اثر تاریخی، پس از بازسازی و ترمیم به عنوان موزهی بزرگ فارس بهرهبرداری شود.
۱۰. خانه زینت الملوک
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری تاریخی در شهر شیراز، خانهای است کهن که پروسهی ساخت آن در سال ۱۲۹۰ هجری قمری که توسط علی محمدخان قوامالملک دوم شروع شده و در سال ۱۳۰۲ هجری قمری به پایان رسیده است. وجه تسمیه این عمارت به دلیل سکونت زینتالملوک قوامی، دختر قوامالملوک چهارم در آن است که امروزه از آن به عنوان نگارخانه استفاده میشود.
۱۱. دروازه قرآن
موقعیت دروازه قرآن شیراز روی نقشه
دروازهی قرآن، بنایی سرشناس و بازمانده از دوران عضدالدوله دیلمی است که به دستور وی و در شمال شرقی شیراز و بین دو کوه چهل مقام و بابا کوهی ساخته شده است. وجه تسمیه این اثر تاریخی به دلیل نگهداری قرآنی است که به خط سلطان ابراهیم نوهی شاهرخ تیموری نوشته شده است تا مردم برای دوری از بلا و ایمن ماندن از خطرات، از زیر آن عبور کنند. البته این قرآن امروزه در موزهی پارس نگهداری میشود.
۱۲. باغ عفیف آباد (باغ گلشن)
باغ گلشن یا باغ عفیفآباد یکی دیگر از باغهای زیبا و سرسبز در شهرستان شیراز است که در غرب این شهرستان و در جنوب خیابان قصرالدشت قرار دارد. ساختمان باغ، در اواخر قرن ۱۳ هجری قمری به همت میرزا علی محمدخان قوامالملک دوم احداث شد و در اواسط قرن ۱۹ میلادی نیز عماراتی دیگر از جمله کاخ سلطنتی، موزهی سلاحهای قدیمی و یک باغ ایرانی نیز بنا شد که امروزه به عنوان اثر تاریخی برای بازدید مردم به یادگار مانده است.
۱۳. مسجد نصیر الملک
از دیگر جاذبههای زیبای تاریخی در شیراز، مسجدی است که به دستور میرزا حسن علی خان از اعیان این شهرستان و به مدت ۱۲ سال، احداث شده که امروزه از آن به مسجد نصیرالملک یاد میشود. معماری و تزئینات جالب و بسیار زیبایی در این مسجد به کار رفته است که نظر بازدیدکنندگان را جلب میکند.
۱۴. مقبره خواجوی کرمانی
خواجوی کرمانی، یکی از شاعران معروف و محبوب ایرانی است که پس از مرگ در شهر شیراز به خاک سپرده شده است و آرامگاه وی امروزه به عنوان یکی دیگر از جاذبههای گردشگری شیراز شناخته میشود. این اثر با چشماندازی مثالزدنی بر دروازهی قرآن و عبور چشمهی رکنآباد از کنار مقبره، از شهرتی ویژه بین گردشگران برخوردار است.
۱۵. عمارت شاپوری
موقعیت عمارت شاپوری روی نقشه
در شهر شیراز و در زمان حکومت پهلوی، در سالهای ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ عمارتی به همت یکی از معروفترین معماران شیراز احداث شد که به عمارت شاپوری شهرت یافت. این بنا متعلق به یکی از تاجران و بازرگانان مشهور شیراز، عبدالصاحب شاپوری است و به همین دلیل به این نام شهرت یافته است. اثری که با استفاده از معماری به سبک قاجار امروزه میزبان گردشگران بسیاری است و بخشهای متنوعی از جمله رستوران، کافیشاپ و نمایشگاه آثار فرهنگی و هنری استان فارس نیز در آن دایر است.
۱۶. مسجد جامع عتیق
میتوان مسجد جامع عتیق شیراز را از قدیمیترین مساجد این شهر معرفی کرد که به مسجد جمعه یا مسجد آدینه نیز شناخته میشود.
کهنترین مسجد شهر شیراز، مسجد جامع عتیق این شهر است
به نظر میرسد که بنای نخست این عمارت کهن در اواخر قرن ۳ هجری قمری بر عبادتگاهی که اطلاعی از تاریخ احداث آن در دسترس نیست، ساخته شده و سپس در اواسط قرن ۸ هجری قمری بخشهایی از جمله «دارالمصحف» که محل نگهداری قرآن است، به آن افزوده شد. کتیبهای شامل جملاتی در شان قرآن کریم نیز در آن وجود دارد که به نظر میرسد به خط «یحیی الجمالی الصوفی» از خطاطان شهره دوران شاه اسحق است.
از دیگر جاذبههای محبوب و پرطرفدار این شهرستان زیبا میتوان به باغ جهاننما، باغ نارنجستان قوام، بازار وکیل، مسجد وکیل، مقبرهی کورش در پاسارگاد، غار قلعهبندر، دریاچهی قره آغاج، روستای زیبای رکنآباد، باغ نظر (موزهی پارس)، موزهی آواها و نواها (خانهی منطقینژاد)، موزهی خاتم (خانهی سعادت)، گنجینهی تاریخ فارس، موزهی لباسهای سنتی و آیینی (خانهی صالحی)، آستان مقدس سید علاءالدین حسین (ع) (از برادران شاه چراغ)، بقعهی تاجالدین غریب (ع)، مسجد نو (مسجد شهدا و کهنترین مسجد شیراز پس از مسجد جامع عتیق) و ... اشاره کرد.