کشف گلمهرهای ۱۸۰۰ ساله که اقتصاد ایران را نشان میدهد
کشف گلمهرها در محوطه ساسانی قلعه سیفآباد بیانگر برخورداری از یک ساختار نظاممند اقتصادی و معرفی این مکان به عنوان مرکز اقتصادی فعال مرتبط با تولید خرما در ۱۸۰۰ سال قبل بوده است.
رضا نوروزی - سرپرست هیئت باستانشناسی اظهار داشت: این محوطه را یکی از محوطههای مهم دوره ساسانی در استان بیشاپور دانست که متأسفانه در نتیجه عملیات انتقال لوله گاز کازرون به شیراز در اواسط دهه 1360 تخریب شده است.
به گفته این باستانشناس، از آن زمان تاکنون، آسیبهای زیادی از سوی شرکت گاز و فعالیتهای قاچاق سودجویان به این محوطه وارد شده است.
وی با اشاره به انجام نخستین فصل کاوش باستانشناسی این محوطه در مهر و آبان 1393 تصریح کرد: «حاصل مطالعات میدانی فصل اول شناسایی بقایای معماری اواخر دوره ساسانی با کاربری انباری، کارگاهی و اداری بود.»
این باستانشناس اظهارکرد: «اهداف اصلی این فصل از کاوش، پی بردن به فازهای مختلف استقراری دوره ساسانی، شناخت فضاهای جدید مرتبط با فضاهای پیشین، پیگردی امتداد دیوارها و فضاهای آشکار شده در فصل قبل بود.»
نوروزی با اشاره به اینکه همانند فصل اول، سفال از فراوانترین یافتههای باستانشناسی در این مکان بود، گفت: «علاوه بر ظروف سفالی، ابزارها و ظروف سنگی چون سنگساب، سنگ چاقو تیزکنی و... یافت شد.»
وی با اشاره به کشف تعدادی گلمهر که نشان از سیستم مدیریت اقتصادی نظام مند دوره ساسانی است ،تصریح کرد: «این گلمهرها و گلمهرهای پیشین، نشاندهنده اهمیت این مکان بهعنوان یک مرکز اقتصادی فعال در ارتباط با تولید، انبار و توزیع محصول خرما بوده است. کشف خمرههای سفالی پر از خرما، گواه این است که در دوره ساسانی کشاورزی به روش آبی در سطح وسیعی از استان بیشاپور رایج بوده است.»
این باستانشناس گفت: «یافتههای معماری این فصل از کاوش، شامل فضاهای منظم و کوچک از مصالح خشتوگچ و سنگ است که بیشتر کاربری انباری دارند. مطالعات تکمیلی بر روی یافتههای فصل دوم کاوش در حال انجام است که نتایج آن بهزودی منتشر خواهد شد.»
فصل دوم مطالعات باستانشناسی تل قلعه سیفآباد با مجوز ریاست پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری و بهسرپرستی رضا نوروزی و پارسا قاسمی انجام شد.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.