تمام پول دنیا اینجاست
در چند دهه اخیر، شرکتهای فناوری در دنیا غوغا بهپا کردهاند. حال با بررسی بزرگترین و قدرتمندترین بازیگران بازارهای جهانی بر اساس ارزش بازار در سال ۲۰۲۵، به راحتی میتوان دید که این شرکتها که اپل هم در صدر آنها قرار دارد، جایگاه با ارزشترین شرکتهای جهان را از آن خود کردهاند.
![تمام پول دنیا اینجاست](https://cdn.fartaknews.com/thumbnail/iPacZPXP5wXh/p_IUuvJQB-2mJilBKQWxvj1X0IDqLxtDyUgzRGJxjc1cGZ3vM-iFJE_oBnIHmGAlbIrI-F_GqBAJdFXUUYjjlsD0dLV3xuLqQHS3XWZxFj5ABC56oWB6IpcZIQcP41p2/6179719.jpg)
در حالی که اقتصاد جهانی دائما در حال تحول است، بررسی شرکتهای برتر از نظر ارزش بازار به موضوع مورد توجه سرمایهگذاران، علاقهمندان به بازار و حتی مردم عادی تبدیل شده است. حال با بررسی ارزش بازار شرکتها در سال ۲۰۲۵ میبینیم که اغلب شرکتهایی جایگاه برتر را از آن خود کردهاند که در زمینه فناوری فعالیت میکنند و اکثرا آمریکایی هستند.
غولهای فناوری آمریکایی شامل اپل با ارزش بازار جهانی ۳.۴۵۶ هزار میلیارد دلار، مایکروسافت با ارزش جهانی ۳.۲۳۰ هزار میلیارد دلار و انویدیا با ارزش جهانی ۲.۹۰۰ به ترتیب جایگاه اول تا سوم را به خود اختصاص دادهاند.
همانطور که میدانید اپل شرکت چند ملیتی آمریکایی است که توسط استیون پال جابز تاسیس شد و زمینه تولید سخت افزار و نرمافزار فعالیت میکند؛ این شرکت بیشتر به کالاهای لوکس با طراحی خاص و متفاوت خود شناخته میشود. مایکروسافت نیز که توسط بیل گیتس و پل آلن تاسیس شد، شرکت چند ملیتی آمریکایی است که اصلی ترین فعالیت آن ارائه نرمافزار و سختافزار رایانهای است و شاید کمتر کسی باشد که آشنایی با محصولات و خدمات این شرکت نداشته باشد. انویدیا غول پردازندههای گرافیکی جهان، رتبه سوم را از آن خود کرده است، شرکتی که جن سون هوانگ مدیر عامل آن است و عموما با محصولات جی فورس GeForce شناخته میشود. هر سه شرکت در حوزه هوش مصنوعی نیز فعالیتهای خاص خود را دارند.
در رتبه چهارم جدول اما شرکت آمازون با ارزش بازار ۲.۴۷۵ هزار میلیارد دلار دیده میشود، باز هم شرکتی چند ملیتی آمریکایی به رهبری جف بزوس که حالا برترین شرکت تجارت الکترونیکی جهان است و از اصلیترین فعالیتهای این فروشگاه همه چیز فروشی، خدمات فروش شخص ثالث، خدمات اشتراکی و تبلیغات است.
رتبه پنجم جدول هم همانطور که انتظار میرود متعلق به شرکت آلفابت، با ارزش بازار ۲.۳۶۱ هزار میلیارد دلار است. آلفابت هم شرکت چند ملیتی آمریکایی است که لری پیج یکی از بنیانگذاران آن است. باید بدانید که این شرکت به شرکت مادر گوگل شناخته میشود، چرا که گوگل نیز زیرمجموعهای از آن است. همچون سایر شرکتهای فناوری جهان، این غول فناوری هم در حال توسعه هوش مصنوعی است.
ششمین شرکت این جدول را سعودی آرامکو با ارزش بازار ۱.۸۰۰ هزار میلیارد دلار از آن خود کرده است. شرکت نفت عربستان سعودی که بزرگترین شرکت نفتی جهان است و حتی مالک اصلی میدان نفتی غوار است که بزرگترین میدان نفتی جهان بهشمار میآید.
از این شرکت که بگذریم رتبه هفتم جدول، باز هم متعلق به یک شرکت فناوری چند ملیتی آمریکایی است. متا با ارزش بازاری ۱.۶۵۵ هزار میلیارد دلار به مالکیت مارک زاکربرگ در این جایگاه قرار دارد. مالکیت فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ نیز متعلق به این شرکت است و با اوج گرفتن هوش مصنوعی در قرن حاضر، متا هم بر روی این فناوری تازه هم کار میکند.
رتبه هشتم این جدول به شرکت چند ملیتی آمریکایی تسلا با ارزش بازار ۱.۲۷۴ هزار میلیارد دلار تعلق میگیرد. شرکتی به مالکیت ایلان ماسک که اگرچه در صنعت خودرو و انرژی فعال است اما میتوان آن را به نوعی فعال در زمینه فناوری به حساب آورد، چراکه این شرکت هم در محصولات خود به نوعی از هوش مصنوعی استفاده کرده است و برای توسعه این ابزار فناوری تلاش میکند.
نهمین شرکت این در این جدول با ارزش بازار ۱.۰۲۳ هزار میلیارد دلار، یکی از بزرگترین هلدینگهای سرمایهگذاری در جهان است. یکی از فعالیتهای شناخته شده هلدینگ آمریکایی برکشر هاتاوی به مالکیت وارن بافت، فعالیت در زمینه بیمه است و عمدتاً بر سرمایهگذاری در شرکتهای بزرگ و موفق متمرکز است، کوکاکولا، اپل، بنک آف آمریکا، آمریکن اکسپرس نیز از جمله شرکتهایی هستند که این هلدینگ از بزرگترین سهامداران آنها است.
در جایگاه آخر این جدول، شرکت صنایع نیمه رسانای تایوان (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) و یک از بزرگترین سازندگان قطعات نیمه هادی مانند پردازندهها با ارزش بازار ۹۹۷.۴۲ میلیارد دلار است. این شرکت بزرگترین تولیدکنندهی قراردادی تراشه در جهان است که مشتریانی از جمله اپل و انویدیا دارد و اکنون درحال ساخت کارخانههای جدید در ایالات متحده، ژاپن، آلمان و تایوان است. این شرکت هم یکی از شناخته شدهترین شرکتها در زمینه توسعه هوش مصنوعی است.
با این تفاسیر شاید بتوان احتمال داد که هوش مصنوعی و پیشرفت فناوری در قرن حاضر، یکی از دلایلی هستند که اکنون در میان ۱۰ شرکت برتر جهان بر اساس ارزش بازار در سال ۲۰۲۵، غولهای فناوری را ببینیم که اکثرا آمریکایی هستند. بنابراین چندان دور از انتظار نیست که تا چند سال دیگر، تمام رتبههای این جدول را شرکتهای پیشرو در حوزه فناوری به خود تعلق دهند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.