فریز کردن دهانه رحم چیست؟ | درد فریز کردن رحم چطور است؟
فریز کردن دهانه رحم، یک شیوه درمانی جهت از بین بردن یک لایه از بافت دهانه ی رحم است. با ما همراه باشید تا به بررسی کامل این موضوع بپردازیم.
انجام فریز زخم دهانه رحم توسط متخصصان زنان یکی از مباحثی است که خانم ها سوالات زیادی در مورد آن دارند. این بخش به چند سؤال مهم خانم ها در این رابطه پاسخ میدهد تا پیش از انجام این شیوه برای مبارزه با بیماری های زنان اگاهی کافی و لازم را داشته باشند.
فریز کردن رحم چیست؟
فریز کردن دهانه رحم، یک شیوه درمانی جهت از بین بردن یک لایه از بافت دهانه ی رحم است. در مواردی استفاده میشود که الزامی باشد یک یا چند لایه از بافت دهانه ی رحم بطور کامل خراب شود. در این شیوه با استفاده از گاز، با ایجاد دمای بسیار پائین، سولهای سطحی از بین رفته و بعد از مدتی انتظار رشد سلوهای طبیعی را داریم. استفاده ی اصلی کرایو، در تغییرات پیش سرطانی دهانه ی رحم است. ولی خب، مورد استفاده ی فرعی کرایو، همین زخم دهانه ی رحم میباشد.
درد فریز کردن رحم چطور است؟
ممکن است دردهایی مثل درد پریود فورا پس از فریز کردن زخم رحم حس شود. این دردها پس از ۲۴ ساعت از بین میروند. درصورتی که درد پس از ۲۴ ساعت ادامه پیدا کرد به پزشک مراجعه کنید.
فریز کردن رحم و پیشگیری از سرطان:
نگرانی اصلی در خصوص زخم دهانه رحم این است که میتواند باعث سرطان دهانه رحم شود. سرطان دهانه رحم بیماری خطرناکی است؛ ولی درصورتی که به موقع تشخیص داده شود قابل معالجه است. درمان سرطان دهانه رحم در نخستین مراحل بسیار ساده است و با فریز کردن سلول های غیرطبیعی دهانه رحم به آسانی انجام میشود.
با فریز کردن زخم دهانه رحم از ابتلا به سرطان جلوگیری میشود. مشکلات و علایم فرد هم پس از فریز کردن بهبود پیدا میکند. در شیوه فریز کردن، با استفاده از سرما زخم دهانه رحم فریز میشود. فریز زخم، سلول های غیرطبیعی را تخریب میکند. سرما دادن به سلول ها در طی دو مرحله و به فاصله پنج دقیقه انجام میشود. فریز کردن اغلب زمانی انجام میشود که تست سرکه یا تست پاپ اسمیر مثبت شده باشد.
نکات مهم در خصوص فریز کردن رحم:
- فریز کردن دهانه رحم، معمولاً در مطب و بدون بی هوشی و …انجام میشود و در کل بیش از ۲- ۳ دقیقه طول نمی کشد.
- در روز انجام کرایو، احتیاج است که یک همراه داشته باشید. امکان دارد تا ۱ هفته پس از کزایو، ترشحات زیاد و خونابه ای داشته باشید. معمولاً پانسمانی در محل تعبیه میشود و به شما سفارش میشود نهایتا تا ۲- ۳ هفته نزدیکی واژینال نداشته باشید.
- فریز زخم رحم در دوره پریود نباید انجام گیرد و یک یا دو هفته قبل از عادت ماهانه انجام شود.
- در صورت حاملگی، نباید فریز زخم رحم انجام شود و درصورتی که خانمی احتمال میدهد که حامله باشد، باید حتماً پزشک را در جریان این مسئله قرار دهد.
- با توجه به این که موقع فریز زخم رحم، حس گرفتگی عضلات به وجود می آید، با استفاده قرص ایبوپروفن یک ساعت پیش از فریز این وضعیت قابل کنترل است.
- فریز دهانه زخم رحم 20 دقیقه طول میکشد ولی بعضی بیماران چند وقتی پس از پایان فریز به استراحت کوتاهی احتیاج دارند به همین علت برای انجام فریز زخم رحم باید یک ساعت را در نظر گرفت.
بعد از فریز کردن زخم رحم قابلیت ایجاد عفونت وجود دارد؛ ترشحات غیرعادی واژینال، درجه حرارت بالا و درد شکم از علایم ایجاد عفونت هستند. رعایت سفارش های زیر به کاهش قابلیت عفونت پس از فریز کردن زخم رحم کمک میکند:
- استفاده از نوار بهداشتی به مدت چهار هفته( استفاده از تامپون سفارش نمی شود)
- پرهیز از برقراری روابط جنسی به مدت سه الی چهار هفته( تا زمانیکه ترشحات واژینال طبیعی شوند)
تأثیر فریز کردن زخم رحم در ناباروری
تأثیر فریز کردن زخم رحم در حاملگی فرد در آینده تا کنون ثابت نشده است. ولی تجربه نشان میدهد برای اطمینان بیش تر بهتر است خانم هایی که تصمیم حاملگی در آینده دارند تا حد امکان فریز رحم انجام ندهند. همچنین سفارش میشود پس از فریز کردن زخم رحم، خانمها ۳ الی ۴ هفته از برقراری روابط جنسی جلوگیری و یا با استفاده از کاندوم مبادرت به نزدیکی با همسر خود کنند تا دهانه رحم بهبود پیدا کند.
متأسفانه در بسیاری از مراکز شاهد انجام بی مورد و بسیار کرایو که به آن فریز یا یخ زده کردن دهانه رحم هم گفته میشود، هستیم. در بسیاری از مراکز هم به وفور برای هر گونه ضایعه دهانه رحم، عفونت یا تغییرات طبیعی در دهانه رحم، برای بیمار کوتر یا سوزاندن زخم دهانه رحم( سرویکس) انجام یا پیشنهاد میشود .
در بسیاری مراکز هم برای درمان ترشحات مقاوم به درمان و ترشحات زیاد واژینال، توصیه به کرایو( منجمد یا فریز کردن) یا سوزاندن( کوتر یا لیزر کردن) میکنند.
شایان یادآوری است که هم نماهای غیر طبیعی دهانه رحم و زخم ها (سرویسیت) و هم ترشحات مقاوم به درمان واژنی از مواردی هستند که نیازمند بررسی با شیوه کولپوسکوپی و مشاهده دهانه رحم با لنزهای اختصاصی و بزرگ نمایی است.
نگهداری های بعد از فریز کردن رحم:
بطور کلی میتوانید فورا بعد از فریز رحم براحتی تمام فعالیت های طبیعی خود را انجام دهید ولی باید به مدت ۲ تا ۳ هفته از دوش واژینال، تامپون و روابط جنسی بپرهیزید تا سلول های دهانه رحم به وضعیت معمولی خود باز گردند.
معمولاً تا ۲ هفته بعد از فریز رحم با ترشحات خونی با آبکی رو به رو خواهید بود این علایم خطرناک نیستند و بیانگر ترمیم سلول های داخلی بشمار میروند. در این زمان حتماً باید به جای تامپون از نوار یا پد بهداشتی استفاده کنید.
درصورتی که از قرص های پیشگیری از حاملگی استفاده میکردید میتوانید بدون اصلاً نگرانی استفاده آن را ادامه دهید.
۳ تا ۶ ماه بعد از انجام فریز باید یک تست پاپ اسمیر انجام دهید تا از زدودن سلول های بیمار و متوقف شدن رشد دوباره آن ها اطمینان حاصل کنید.
معمولاً نحوه فریز کردن ۸۵ تا ۹۰ درصد موفقیت آمیز خواهد بود ولی درصورتی که بعد از ۳ تا ۶ ماه هم چنان سلول های بیمار وجود داشته باشند، باید برای درمان آن ازشیوه دیگری استفاده کرد.
خطرات روش درمانی فریز کردن رحم:
رایج ترین خطر فریز کردن، گرفتگی و انقباض کم در زمان انجام فریز است. درصورتی که در زمان روند فریز کردن دچار گرفتگی شدید به پزشک یا پرستار اطلاع دهید.
متوقف شدن این روند به مدت چند دقیقه میتواند حال شما را بهتر کند و این علایم را از بین ببرد. بطور کلی فریزکردن زخم دهانه رحم به ندرت میتواند به مشکلات زیر منتهی شود:
- خون ریزی شدید واژینال( شدید تر از خون ریزی ماهانه)
- عفونت
- غش
- عود مکرر عفونت لگنی
- سوختگی در واژن
احتمال خطر خون ریزی و عفونت بسیار پائین است ولی امکان دارد به دلیل وارد شدن یک جسم خارجی به واژن ایجاد شود با مشاهده هر یک از علایم زیر سریع به اورژانس یا پزشک خود مراجعه کنید:
- تب بالا
- لرز
- ترشحات غیر معمولی و بد بوی واژینال
- درد شکم یا لگن
- خون ریزی شدیدتر از خون ریزی ماهانه
در موارد نادر امکان دارد فریز کردن باعث زخم و تنگ شدن دهانه رحم شود این عوارض میتواند حامله شدن حفظ حاملگی و زایمان طبیعی را با مشکل روبرو کند این مشکل در اواخر حاملگی شدت بیشتری پیدا میکند تنگی دهانه رحم باعث افزایش انقباضات و دردهای رحمی در زمان قاعدگی میشود.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.