//
کدخبر: ۴۱۶۰۰۹ //
قرص گاباپنتین

قرص گاباپنتین چیست؟ نحوه مصرف آن چگونه است؟

قرص گاباپنتین برای بهبود و درمان کمر درد و دیسک گردن، درد سیاتیک، درد نوروپاتیک و برای درمان تشنج پارسیل مورد استفاده قرار می‌گیرد. داروی گاباپنتین 300 و 100 میلی گرم توسط پزشک متخصص برای بیماری تجویز می‌شود. در ادامه با دکتر نیوز همراه باشید تا موارد مصرف و عوارض کپسول گاباپنتین را شرح دهیم.

قرص گاباپنتین چیست؟ نحوه مصرف آن چگونه است؟
به گزارش فرتاک نیوز،

درواقع اولین و کمترین دوز شروع درمان بیماری‌های مانند تشنج، سندروم پای بی‌قرار و دردهای نوروپاتی هست. ازآنجایی‌که قرص گاباپنتین ممکن است همراه با عوارضی مانند خواب‌آلودگی و سرگیجه باشد. در درمان با گاباپنتین معمولاً ابتدا با دوز 100 میلی‌گرم شروع می‌کنیم و سپس روزانه 100 میلی‌گرم دارو به بیمار اضافه می‌شود و پس از سه روز برحسب تحمل بیمار دوز دارو را  به 300 میلی‌گرم در روز می‌رسانند.

درواقع برای اینکه قرص گاباپنتین قابل‌تحمل باشد پزشکان درمان را  با کپسول  100 میلی‌گرم شروع می‌کنند و به‌تدریج  آن را افزایش داده به دوز 300  میلی‌گرم می‌رسانند و در دوزهای بالا فقط از کپسول‌های 300  میلی‌گرمی و یا مخلوطی از کپسول 100 میلی‌گرمی و 300 میلی‌گرمی استفاده می‌شود و مثلاً  در دوز 600 میلی‌گرم در روز معمولاً کپسول 300 میلی‌گرم گاباپنتین دو بار در روز استفاده می‌شود.

در هنگام قطع قرص گاباپنتین 300 نیز بهتر است دارو را ناگهانی قطع نکنیم. بنابراین هنگام کاهش میزان دارو ، ابتدا از مخلوط کپسول 300  میلی‌گرمی و 100 میلی‌گرمی استفاده می‌کنیم و سپس آن‌ها را به 100 میلی‌گرم سه بار در روز بعد 100 میلی‌گرم دو بار در روز و درنهایت 100 میلی‌گرم یه بار در روز و سپس قطع می‌کنیم . اطلاعات بیشتر در مورد نحوه مصرف عوارض و فارماکولوژی گاباپنتین در مقاله دیگری ارائه‌شده است. قطعاً هرگونه تغییر در دوز دارو و قطع دارو باید تحت نظر پزشک معالج باشد و این مقاله‌ها صرفاً جهت اطلاعات ، بالا بردن اطلاعات عمومی بیماران نوشته‌شده‌اند.

گاباپنتین در درمان تشنج، دردهای نورو پاتی که به‌صورت احساس سوزش خواب‌رفتگی داغ شدن سرد شدن پاها بروز می‌کند مؤثر است . اخیراً گاباپنتین در درمان دردهای ناشی از پارگی دیسک کمر و گردن نیز مصرف می‌شود.

همچنین وقتی در اثر پارگی دیسک روی ریشه عصبی فشار وارد می‌شود .ریشه عصبی مرتب تحریک‌شده و جریان الکتریسیته از داخل عصب عبور می‌کند . گاباپنتین باعث کم شدن این جریان‌های الکتریکی می‌شود و درد بیمار بهبود میابد. دیسک فرصت پیدا می‌کند تا ترمیم شود .

قرص گاباپنتین یک نورو ترانسمیتر مهاری را به نام GABA تحریک می‌کند . نورو ترانسمیتر ها یا واسطه‌های عصبی یا میانجی‌ها از انتهای آکسون ها ( رشته انتهایی سلول‌های عصبی ) ترشح می‌شود و باعث تحریک رشته عصبی بعدی می‌شود یا مهار تحریک رشته عصبی بعدی می‌شود.

عوارض قرص گاباپنتین

  •     سر گیجه
  •     خواب‌آلودگی
  •     تورم دست‌وپا
  •     تاری دید
  •     اختلال حافظه
  •     لرزش
  •     در موارد نادر تر تب و مشکلات پوستی

در موارد کمی مصرف گاباپنتین همراه با مواردی نظیر مشکلات خونی جدی یا اختلال در عملکرد پانکراس و کبد بوده است. بااینکه این عوارض نادر می‌باشند، در صورت معده درد شدید همراه با تهوع (احتمال اختلال و التهاب در پانکراس)، لکه‌های قرمز پوستی ،التهاب دهان یا صورت(علائم حساسیت دارویی )،زردی پوست یا چشم (احتمال اختلال در کبد) و خونریزی یا کبودی غیرطبیعی (احتمال مشکلات خونی ) فوراً پیش از مصرف نوبت بعدی دارو، به پزشک خود مراجعه نمایید.

این دارو می‌تواند عوارض نادر اما مهمی داشته باشد که علی‌رغم اینکه احتمال وقوع آن‌ها کم هست اما پیگیری و توجه به آن‌ها بسیار مهم هست.لذا در صورت داشتن علائم سرفه همراه با گلودرد ،خشکی و التهاب چشم و به‌روز لکه‌های قرمز پوستی فوراً به پزشک خود یا مرکز درمانی مراجعه کنید.

نحوه مصرف قرص گاباپنتین

معمولاً با روزانه دو کپسول ۱۰۰ میلی‌گرم شروع و هر هفته روزانه ۱۰۰ میلی‌گرم به آن  اضافه می‌کنیم و هفته دوم ۲۰۰ میلی‌گرم صبح و ۲۰۰ میلی‌گرم عصر و هفته سوم ۳۰۰ میلی‌گرم صبح و ۳۰۰ میلی‌گرم عصر می‌رسانیم.

پیش از مصرف گاباپنتین

در صورت بارداری یا اقدام به بارداری و شیردهی پزشک خود را مطلع نمایید. در صورت سابقه‌ی مشکلات کلیوی، دیابت بیماری‌های اعصاب و روان و حساسیت دارویی به پزشک خود اطلاع دهید. ازآنجاکه این دارو می‌تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف فهرستی از کلیه‌ی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروساز خود قرار دهید.

در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت‌کننده‌ی شما از گذشته بیشتر شوند اما نگران نباشید. باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثربخشی آن می‌باشند و به‌مرورزمان برطرف می‌شوند. بهتر است در این موارد افکار خود را با نزدیکان و یا مشاور و پزشک خود درمیان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آن‌ها اقدام نمایید .

به دلیل عوارض ناشی از این دارو برای جنین ،درصورتی‌که قصد بارداری یا شک به بارداری دارید حتماً پزشک خود را جهت تغییر دارو مطلع سازید و در زمان مصرف این دارو از روش مناسب جهت پیشگیری از بارداری استفاده نمایید.

در ابتدای شروع درمان بیماری صرع با گاباپنتین ممکن است تعداد یا نوع حملات تشنج کمی تغییر کند اما نگران نباشید زیرا به‌مرور این مشکل برطرف می‌شود.لذا احتیاطات لازم را رعایت کنید و با پزشک خود در تماس باشید. رانندگی برای بیماران مبتلا به صرع مناسب نیست اما درصورتی‌که در مدت یک سال تشنجی رخ نداده باشد، می‌توان با نظر پزشک و بااحتیاط، مجدداً شروع به رانندگی نمود. بااین‌حال درصورتی‌که رانندگی می‌کنید باید حواستان به زمان مصرف داروها و خواب‌آلودگی ناشی از آن‌ها باشد.

 

برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.
آیا این خبر مفید بود؟
کدخبر: ۴۱۶۰۰۹ //
ارسال نظر