تمام چیزهایی که درباره هلیکوباکتر؛ عفونت معده نمی دانید!
استاد دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه حدودبیش از نیمی از مردم دنیا مبتلا به هلیکوباکترپیلوری (نوعی باکتری و یکی از عوامل ابتلا به سرطان معده) هستند، گفت: حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد از جامعه ایرانی نیز به این باکتری مبتلا هستند.
دکتر جلال الدین نقشبندی فوق تخصص گوارش و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان روز یکشنبه از راه های تشخیص، درمان و علت های ایجاد عفونت هلیکو باکتر پیلوری سخن گفت.
این فوق تخصصی دانشگاه گفت :هلیکوباکترپیلوری به سطح بهداشت جامعه بستگی دارد به طوری که هرچه تراکم جمعیت بالاتر و رعایت بهداشت عمومی توسط جامعه پایین تر باشد شیوع این میکروب بیشتر است.
راه های انتقال این بیماری چیست؟
دکتر جلال الدین نقشبندی از عوامل انتقال این بیماری خبر داد و گفت: این بیماری از طریق شخص به شخص و استفاده از وسایل مشترک مثل قاشق وبشقات آلوده ، مسواک مشترک آلوده ، ویا ازطریق مواد غذایی ویا دست الوده به مدفوع که حاوی میکروب معده باشد منتقل میگردد.
وی ادامه داد:بوسیدن لب ودهان بچه توسط اعضا خانوداه مبتلا ممکنه است یکی ازعوامل انتقال این میکروب در دوران بچگی باشد.
رعایت بهداشت دست ها؛ عامل مهم در ریشه کن شدن هلیکوباکتر پیلوری است
این فوق تخصص گوارش به شستشوی مرتب دست تاکید کرد و افزود: حتما باید بهداشت دست ها را جدی گرفت و به طریقه صحیح به مدت ۱۰ الی ۱۵ ثانیه با آب و صابون دست ها رو شست،بخصوص قبل از مصرف هر وعده های غذایی.
دکتر نقشبندی به رعایت بهداشت عمومی بخصوص شستن دست ها، لوله کشی های مناسب در منزل و همچنین شستن صحیح میوه جات و سبزیجات تاکید کردو گفت: در بعضی از کشور های اروپایی این شیوع کمتر از ده درصد است و دلیل. ان رعایت بهداشت عمومی،سیستم لوله کشی مناسب و فرهنگ عمومی بالاست
آیا همه مبتلایان به هلیکوباکتر پیلوری نیاز به درمان دارند؟
وی به راه درمان این بیماری اشاره کرد و افزود: نمیتوان گفت که همه افراد مبتلا به هلیکوباکتر پیلوری نیاز به درمان دارند بلکه اول باید فرد از نظر عوامل و ریسک فاکتور ها بررسی شود.
این هیات علمی دانشگاه افزود: از فاکتور های مهم که حتما باید فرد درمان را شروع کند این است که وی مبتلا به سرطان معده، زخم معده، زخم اثنی عشر و لنفوم معده باشد که در این موارد بطور قطع فردباید مورد ازمایش قراربگیرد و در صورت مثبت شدن، درمان ریشه کنی میکروب معده انجام شود.
وی افزود: افرادی که بهردلیل نیازمند مصرف مداوم وطولانی داروهای مسکن غیر استروییدی و یا آسپرین دارند و ریسک خونریزی، زخم معده و زخم اثنی عشر بالاتر خواهد رفت که در این موارد بین متخصصین برای درمان یا عدم درمان اختلاف نظر وجود دارد وبسته به فرد علایم ان درمورد درمان میکروب معده تصمیم گیری خواهدشد.
این فوق تخصص گوارش، بوسیدن لب کودک توسط افراد را یک عامل مهم در انتقال این بیماری دانست و گفت: بهتر است خانواده ها این نکته را رعایت کنند و به افراد غریبه اجازه بوسیدن کودکان را ندهند چراکه این بیماری از همان کودکی منتقل میشود.
دکترنقشبندی به راه های پیشگیری از ابتلا به این بیماری نام برد و گفت: استفاده از غذای گرم، نگهداری مناسب غذای سرد در پروسه مناسب، استفاده از یخچال و سیستم لوله کشی مناسب واب گرم باعث از بین رفتن این میکروب میشود.
این هیات علمی دانشگاه یادآور شد:بسیاری از مبتلایان به هلیکو باکتر، نیاز به درمان ندارند.
دکتر جلال الدین نقشبندی خاطرنشان کرد: سرطان معده معمولا چند عاملی هست یعنی چند عاملی است که یکی از عوامل آن، هلیکوباکتر است ولی این بدان معنی نیست که هرکی مبتلا به این میکروب باشد دچار سرطان میشود.
وی ادامه داد :ممکن است فردی لزوم قطعی برای درمان نداشته باشد، به خصوص در کسایی که برگشت اسید یا رفلاکس معده دارند و اگر مبتلا به زخم معده نیستند بهتر است درمان نشوند.
وی ادامه داد:اینکه بادرمان میکروب معده چقدر از سرطان معده ویشگیری مشود بطور کامل مشخص نیست ولی درکسانی زخم معده یا اثنی عشر دارند ومبتلا به میکروب معده هستند بادرمان میکروب معده بشدت از شیوع وعود زخم کاسته میشود.
چه موقع آزمایش یا تست هلیکوباکتر بدهیم؟
این فوق تخصص گوارش تاکید کرد:آزمایش هلیکوباکتر پیلوری تنها در صورتی باید انجام شود که پزشک قصد دارد برای نتایج مثبت، درمان ارائه دهد. د.
دکتر جلال الدین نقشبندی براین باوراست که هلیکوباکتر پیلوری عوارض پپتیک مربوط به مصرف انسید را افزایش میدهد
وی خاطرنشان کرد: درنهایت باید به این نکته اشاره کرد که درمان بیمورد واستفاده زیاد از آنتی بیوتیک باعث مقاومت این میکروب میشود، بنابراین پزشک باید درمورد لزوم درمان این بیماری اطلاع کافی داشته باشد و از انجام تستهای گران قیمت وبی مورد وایجاد ترس و وحشت در بیمار دوری کند.
هلیکوباکتر پیلوری گونهای از باکتری هلیکوباکتر بوده و شایعترین موجود ذرهبینی است که انسانها را در بُعد جهانی مبتلا به عفونت ساختهاست و بیش از نیمی از مردم دنیا آلوده به این باکتری هستند همچنین باکتری مذکور عامل اصلی بیماریهایی مثل زخم معده و ناراحتیهای معده و ابتدای روده کوچک محسوب میشود.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.