استانبول، دیار ملل: تلفیقی از هنر و فرهنگ در گذر قرنها
غذاهای استانبولی مثل معماری آن، اصیل و متنوع است. از غذاهای سنتی ترکی گرفته تا غذاهای تلفیقی مدرن، رستورانهای این شهر برای هر ذائقهای، پیشنهادات جذاب و ویژهای دارند. مثلاً خانه استیک Nusr-et، بهشت خوشخوراکهاست.
کُنستانتینوپولیس یا قسطنطنیه، همان استانبول خودمان است. این شهر که پیش از میلاد مسیح، بیزانس نام داشت، بعد از تصرف به دست مسیحیان در جنگهای صلیبی، به افتخار کنستانتین، امپراتور روم، کنستانتینوپولیس نام گرفت و پایتخت روم شرقی شد.
مسلمانان آن را قسطنطنیه تلفظ میکردند و وقتی سالها بعد آن را از روم پس گرفتند، قسطنطنیه کمکم به استانبول تبدیل شد و امروز نام رسمی این شهر تاریخی است.
استانبول، که در دو قاره آسیا و اروپا قرار دارد، با چنین پیشینه غنی تاریخی و فرهنگی، شهری است که در آن، گذشته با آینده ملاقات میکند. امپراتوریهای باستانی روم و عثمانی چنان آثار جاودانی معماری از خود در این شهر به یادگار گذاشتهاند که از دوران بیزانس تا اوج امپراتوری عثمانی، استانبول تبدیل به یک موزه بینظیر شده است.
جاذبه های فرهنگی
میراث فرهنگی استانبول بسیار گسترده است و گردشگران میتوانند مکانهای تاریخی متعددی را در استانبول از نزدیک ببینند. ایاصوفیه، شاهد زنده سرگذشت پرفراز و نشیب این شهر در طول تاریخ است. این بنا در ابتدا یک کلیسای بیزانسی بود، اما بعداً به یک مسجد عثمانی تبدیل شد و اکنون درهای آن به عنوان موزه به روی همه باز است. یکی از جذابیتهای بزرگترین مسجد دنیا، گنبد عظیم و معماری پیچیده آن است.
کاخ توپکاپی یکی دیگر از مکانهایی است که از آن به عنوان نماد استانبول یاد میشود. این کاخ برای قرنها اقامتگاه سلاطین عثمانی بوده است. مجموعه وسیع کاخ توپکاپی دارای اتاقهای مجلل، حیاطهایی با ساختار خیرهکننده، و گنجینهای است که ثروت و قدرت امپراتوری عثمانی را به رخ میکشد.
جاذبه های معماری
معماری استانبول تلفیقی از تاثیرات بیزانسی و عثمانی است که تاثیر زیباییشناسی منحصربهفرد و فریبندهای را ایجاد کرده است. مسجد سلطان احمد یکی از این بناهای شاخص است. این مسجد که در اوایل قرن هفدهم به دستور سلطان احمد عثمانی ساخته و به نام خودش نامگذاری شده، به خاطر کاشیهای آبی خیرهکننده و شش منارهاش، به مسجد آبی معروف است.
مسجد آبی یکی از محبوبترین سوژههای عکاسها در استانبول است. فضای داخلی مسجد آبی چیزی از نمای بیرونی آن کم ندارد و به همان اندازه نفسگیر است! روشنایی نمازخانه بزرگ آن، مثل مسجد خواجه نصیر در شیراز خودمان، توسط نور طبیعی که از طریق پنجرههای شیشهای رنگارنگ فیلتر میشود، تامین میگردد.
آب انبار باسیلیکا، که هم معماری و هم اسمش آدم را یاد هری پاتر میاندازد، یکی دیگر از شگفتیهای معماری استانبول است! آب انبار باسیلیکا در سالهای ۵۲۶ تا ۵۶۵ میلادی به دستور ژوستینیانوس اول در دوره امپراتوری بیزانس ساخته شد. این بنا در نزدیکی مسجد ایاصوفیه قرار دارد، بنابراین میتوانید در یک روز هر دو را ببینید. نام باسیلیکا به این دلیل انتخاب شده که در زبان رومی به معنای کلیسای کاتولیک است، زیرا این بنا در گذشته یک کلیسای بزرگ بوده است.
ردیفهای ستونهای مرمری و محیطی آرام و وهمآور، یک چشمه از شاهکار مهندسی به کار رفته در ساخت آب انبار باسیلیکا را به نمایش میگذارد.
جاذبه های طبیعی
هرچند که استانبول به خاطر گنجینههای تاریخی و معماری خود مشهور است، جاذبههای طبیعی آن نیز به همان اندازه مسحورکننده هستند. تنگه بسفر منظره خیرهکنندهای از نقطهای که اروپا و آسیا به هم میرسند را به نمایش میگذارد. تور آبی در امتداد بسفر، یکی از فعالیتهای ضروری، و فرصتی است که به شما امکان میدهد چشمانداز پانوراما از افق شهر را تماشا کنید.
برای فراری صلحآمیز از فعالیتهای روزمره، جزایر پرنس با سواحل زیبا و مناظر سرسبز گزینهای عالی است. این جزایر در فاصله کمی از شهر قرار گرفته و با قایق در دسترس هستند. یک سفر یک روزه برای شنا، دوچرخهسواری و قدم زدن در ساحل، حداقل لذتی است که در جزایر پرنس تجربه میکنید.
نمادهای مدرن
استانبول به طور یکپارچه گذشته تاریخی خود را با شور و حال زندگی مدرن ترکیب میکند. میدان تقسیم (تکسیم) قلب استانبول مدرن است که شبانه روز فعالیت است. اطراف آن را مغازهها، کافهها و رستورانها احاطه کردهاند که همین ویژگی، آن را به مکانی عالی برای تجربه فرهنگ معاصر شهر تبدیل کرده است.
برج گالاتا یکی دیگر از نمادهای استانبول مدرن است که منظرهای دیدنی از شهر را به نمایش میگذارد. با بالا رفتن از این برج سنگی قرون وُسطایی، میتوانید منظرهای تماشایی از استانبول را، به خصوص در هنگام غروب خورشید، تماشا کنید و لذت ببرید.
رستورانها و سایر جاذبههای شهری
غذاهای استانبولی مثل معماری آن، اصیل و متنوع است. از غذاهای سنتی ترکی گرفته تا غذاهای تلفیقی مدرن، رستورانهای این شهر برای هر ذائقهای، پیشنهادات جذاب و ویژهای دارند. مثلاً خانه استیک Nusr-et، بهشت خوشخوراکهاست.
بازار بزرگ استانبول مکانی ایدهآل برای گردشگران است. هزاران غرفه در این بازار وجود دارد که در آنها میتوانید همه چیز، از جواهرات گرفته تا ادویه و سوغاتیهای رنگارنگ را ببینید و بخرید. بازار بزرگ استانبول یکی از قدیمیترین و بزرگترین بازارهای سرپوشیده جهان است.