خبرنگاران این فیلم ها را ببینند!
سینما و درام همیشه به دنبال جذابیت، سرگرمی و خلق هیجان بوده، عناصری که جذابیت را خلق میکنند و درام را شکل میدهند میتوانند در بسترهایی خاص راحتتر شکل بگیرند و فیلمساز و نویسنده هر دو در این بسترها با اتکا به عناصر موجود دقیقتر و راحتتر اهدافشان را دنبال میکنند.
قطعاً شخصیتهای یک قصه میتوانند بستری مهیاتر برای خلق جذابیت فراهم کنند و یکی از عناصر شخصیتپردازی قطعاً میتواند شغل و حرفه شخصیت داخل قصه باشد. در این بین مطمئناً یکی از مشاغلی که میتواند قصه افرادش در فضای جذاب روایت شود خبرنگاری و روزنامهنگاری است.
با نگاهی کلی در تاریخ سینما به فیلمهای سینمایی بسیاری برمیخوریم که عنصر جذابیت را در دل درامهایشان در فضایی روایت کردهاند که مربوط به حرفه خبرنگاری میشده و یا فیلمساز قصه مأموریت یک تحریریه را دنبال کرده و بعضاً فیلمی ساخته که از سوی جشنوارهها، منتقدان و مخاطبان مورد تحسین قرار گرفته است.
در ادامه 7 فیلم مهم در تاریخ سینما که به حرفه خبرنگاری پرداختهاند را معرفی میکنیم:
1- فیلم سینمایی «همشهری کین»:
شاید این موضوع که بهترین فیلم تاریخ سینما (از نظر بسیاری از منتقدان و سینماگران) فیلمی درباره یک روزنامهنگار است و ساختاری را دنبال میکند که بیشتر مربوط به مصاحبههای تفصیلی و بیوگرافی یک روزنامهنگار یا خبرنگار میشود مهر تأییدی بر این ادعا باشد که حرفه خبرنگاری و روزنامهنگاری بسیاری از ارزشها را در خود دارد، به این معنی که «همشهری کین» همیشه در بین مخاطبان و منتقدان جزو آثاری جذاب و در عین حال مملوء از مضامینی عمیق بوده و کین که مطرحترین روزنامهنگار تاریخ سینما است زندگی پرتلاطمی در این فیلم داشته که توسط یکی از علاقهمندانش دنبال میشود و مخاطب با مراحل مختلف زندگی این فرد آشنا میشود.
«همشهری کین» محصول سال 1941 اولین اثر سینمایی کارگردان افسانهای سینما ارسون ولز است. او هیچگاه منبع الهام شخصیت چارلز فاستر کین را اعلام نکرد اما جان هاوسمن کارگردان و تهیهکننده سینما معتقد بود شخصیت چارلز کین ترکیبی از چند شخص است و از زندگی ویلیام راندولف هرست بیش از همه استفاده شدهاست. دیگر شخصیتهایی که ولز و منکویچ از آنها الهام گرفتهاند چند غول دیگر خبرنگاری مانند جوزف پولیتزر،آلفرد هارمسورث و هربرت اسووپ بوده است.
همانطور که در ابتدا عنوان شد «همشهری کین» همیشه جزو سه فیلم برتر تاریخ بوده و در این بین رتبه اول در بین بهترین فیلمهای جهان معمولاً جایگاه همیشگی شاهکار اورسون ولز بوده و رقابت او برای کسب رتبه اول در بین آثار سینمای جهان بیشتر با شاهکاری دیگر با عنوان «سرگیجه» به کارگردانی آلفرد هیچکاک است.
از جمله جوایز معتبری که «همشهری کین» از آن خود کرده جایزه بهترین کارگردانی و بهترین فیلمنامه از آکادمی اسکار است.
2- فیلم سینمایی «همه مردان رئیسجمهور»
فیلم سینمایی «همه مردان رئیسجمهور» محصول سال 1976 قطعاً تحسینشدهترین فیلمی است که همه توجه خود را به موضوعی مربوط به حرفه خبرنگاری معطوف کرده است.
«همه مردان رئیسجمهور» فیلمی به کارگردان آلان جی. پاکولا است که دربارهٔ تقلب انتخاباتی در زمان ریچارد نیکسون است. اتفاقی که به رسوایی واترگیت مشهور شد و استعفای نیکسون را از ریاست جمهوری آمریکا در پی داشت.
در رسوایی واترگیت دو روزنامهنگار جوان به نامهای وودوارد و کارل برنشتاین نقش بسزایی داشتند و قصه جذاب آنها باعث شد تا رابرت ردفورد فیلمی درباره این موضوع و اتفاقاتی که این دو روزنامهنگار واشنگتن پست رقم زدهاند تهیه کند. ردفورد که علاقه بسیاری به این موضوع دارد به کارگردانهای بزرگی چون الیا کازان و ویلیام فریدکین مراجعه میکند اما در نهایت آلان جی. پاکولا کارگردانی آن را بر عهده میگیرد که خوشبختانه فیلمی درخشان چون «همه مردان رئیسجمهور» را میسازد و برنده چهار جایزه از آکادمی اسکار میشود.
3- فیلم سینمایی «اخبار تلویزیون»
جیمز ال. بروکس قطعاً بهترین کمدی را از حرفه خبرنگاری ساخته است. بروکس در فیلم «اخبار تلویزیون» که محصول سال 1987 است از طریق پرداختن به حرفه خبرنگاری و مباحثی دیگر در تلویزیون به بیان موقعیت و فضایی دقیق از آمریکا در دوران خود پرداخته است.
در دهههای که قصه «اخبار تلویزیون» روایت میشود تفاتهای بسیاری به رغم پررنگ شدن تلویزیون در عرصه مطبوعات رخ میدهد که جیمز ال. بروکس طی یک گفتوگو عنوان کرده از آنجا که خود در تلویزیون فعالیت داشته تغییرات عمدهای که رخ داده همیشه برای او جذاب بوده و این موضوع جذاب که بیان جامعهشناختی در دل خود دارد توسط جیمز ال. بروکس به فیلم سینمایی «اخبار تلویزیون» تبدیل شده است.
فیلمنامه این اثر سینمایی که توسط خود بروکس نوشته شده بیش از دیگر بخشهای این فیلم مورد توجه قرار گرفت و «اخبار تلویزیون» علیرغم موفقیتی نسبی در گیشه به اثری ماندگار در تاریخ سینما تبدیل شد.
4- فیلم سینمایی «اسپاتلایت» (افشاگر)
فیلم سینمایی «اسپاتلایت» قطعاً یکی از تحسینشدهترین آثار سینمای جهان در سالهای اخیر است که به موضوع بسیار حساسی میپردازد.
«اسپاتلایت» فیلمی جنایی به کارگردانی توماس مککارتی است که در سال 2015 ساخته شد اما این بار در این فیلم جنایی مخاطب بیشتر از اینکه شاهد حضور کارآگاهها و مأموران پلیس باشد شاهد فعالیت عدهای خبرنگار جسور است که سعی در افشای یک موضوع حساس دارند.
فیلم سینمایی «اسپاتلایت» به روایت داستان یکی از قدیمیترین گروههای روزنامهنگاری بوستون گلوب به نام گروه روزنامهنگاران اسپاتلایت از روزنامه بوستون گلوب میپردازد. آنها از کودک آزاری در یک کلیسای کاتولیک در ماساچوست آمریکا که در سایه اتفاقات 11 سپتامبر قرار گرفته بود پرده برداشتند.
افشای این گزارش باعث فرافتادن دومینویی میشود که پرده از رسوایی های بسیاری در سراسر جهان درون کلیسای کاتولیک بر میدارد. گروه تحقیق اسپات لایت به دلیل این کار خود جایزه پولیتزر (معروف ترین جایزه دنیای روزنامهنگاری) را به خود اختصاص میدهند.
دیدن این فیلم که برنده جایزه بهترین فیلم از آکادمی اسکار شده است برای هر خبرنگار یا هر فرد علاقهمند به این حرفه میتواند بسیار جذاب و در عین حال همراه با نکاتی بسیار باشد.
5- فیلم سینمایی «تقریباً مشهور»
قطعاً کامرون کرو یکی از جذابترین آثار سینمایی جهان را درباره حرفه خبرنگاری ساخته که میتواند برای علاقهمندان به این حرفه اثری بسیار مفید باشد که اطلاعاتی مهم را به مخاطب خود ارائه میدهد.
فیلم سینمایی «تقریباً مشهور» که در سال 2000 اکران شد درباره زندگی نوجوانی است که به حرفه خبرنگاری و روزنامهنگاری علاقه بسیاری دارد و فرصتی برای او فراهم میشود تا با ارائه گزارشاتی از تور یک گروه راک با نشریه رولینگ استون همکاری کند.
«تقریباً مشهور» اثری نسبتاً متفاوت در قیاس با دیگر آثار سینمایی ساخته شده درباره حرفه خبرنگاری است. این فیلم در کنار پرداختن به حواشی زندگی افراد یک گروه موسیقی مشهور به تلاشهای خبرنگار جوانی میپردازد که به مرور در کار خود پیشرفت کرده و به خبرنگاری کارکشته و حرفهای تبدیل میشود. هر فردی که علاقهمند به حرفه خبرنگاری است میتواند با دیدن «تقریباً مشهور» به ویژگیهای دقیقی از این حرفه پی ببرد.
«تقریباً مشهور» نیز مورد توجه بسیاری از جشنهای سینمایی قرار گرفت و منتقدان بسیاری به تحسین این اثر سینمایی پرداختند. یکی از جوایزی که این فیلم دریافت کرد جایزه بهترین فیلمنامه غیر اقتباسی از جشن اسکار بود.
6- فیلم سینمایی «شببخیر و موفق باشید»
شاید «شببخیر و موفق باشید» را بتوان بهترین فیلم سینمایی جرج کلونی در مقام کارگردان دانست. این فیلم که در سال 2005 اکران شد پس از «اعترافات ذهن خطرناک من» جرج کلونی را در مقام یک کارگردان نیز فردی مهم و با استعداد به دنیای سینما معرفی کرد.
در «شب به خیر و موفق باشید»، ماجرای کشمکش ادوارد مورو، خبرنگار رادیو و تلویزیون با جوزف مککارتی، سناتور ایالت ویسکانسین در سال ۱۹۵۳ روایت میشود.
دومین فیلم سینمایی جرج کلونی در مقام کارگردان در ۶ بخش نامزد دریافت اسکار شد اما دست خالی از مراسم بیرون رفت.
7- فیلم سینمایی «حرفه: خبرنگار»
فیلم سینمایی «حرفه: خبرنگار» که به نوعی یکی از متفاوتترین آثار سینمایی میشلآنجلو آنتونیونی است یک از متفاوتترین فیلمها در این لیست به حساب میآید که فیلمساز با وجود اینکه میتواند از عنصر جذابیت در اثرش استفاده کند با توجه به سبک و زبان خاصی فیلمسازیاش قصه را در حال و هوایی دیگر روایت میکند.
«حرفه: خبرنگار» قطعاً مطرحترین فیلم سینمایی اروپایی در زمینه پرداختن به زندگی یک خبرنگار است.
این فیلم که محصول سال 1975 دربارهی یک خبرنگار معروف تلویزیونی است که به شمال آفریقا می رود تا از یک درگیری گزارش تهیه کند اما وقتی نتیجه ی کار مطابق میلش پیش نمی رود پا را فراتر می گذارد و خودش را به عنوان یک شخص دیگر که مرده است جا می زند.
فیلم سینمایی «حرفه: خبرنگار» برای اولین بار در جشنواره فیلم کن نمایش داده شد و نامزد جایزه بهترین فیلم از این جشنواره بود.
قطعاً فیلمهای مطرح بیشتری در جهان ساخته شدهاند که میتواند عنوانشان در بین این فیلمها قرار بگیرد. فیلمهای سینمایی «منظر پارالاکس»، «فراست/نیکسون»، «پیغامرسان را بکش»، «زیر آتش»، «سالوادور»، «وضعیت فعلی»، «سرخها»، «پست»، «سال زندگی خطرناک»، «نفوذی»، «شبگرد» و «زودیاک» فیلمهایی مطرح هستند که به موضوع خبرنگاری و روزنامهنگاری پرداختهاند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.