عطوان: گفتوگوی عراق با آمریکا وقت تلف کردن است
تحلیلگر برجسته عربی با اشاره به جنایتهای آمریکاییها در عراق، که به نابودی این کشور و قتل میلیونها شهروند آن منجر شد، تأکید کرده که اگر گفتوگوی راهبردی میان طرفین به پرداخت تریلیونها دلار غرامت به عراق متمرکز نشود، بیفایده و وقت تلف کردن است.
"عبدالباری عطوان" تحلیلگر مطرح جهان عرب در سرمقاله روزنامه فرامنطقهای "رای الیوم" نوشت: ظهر پنجشنبه در بغداد از طریق ویدیو کنفرانس، گفتوگوی آمریکا و عراق برای بررسی ابعاد مختلف روابط دو طرف، بهویژه حضور نظامی آمریکا و چشمانداز همکاریها در آینده، آغاز شد. این گفتوگو چند ساعت پس از حمله موشکی "ناشناس" به سفارت آمریکا در منطقه "الخضراء" انجام شد؛ حملهای که تلفاتی انسانی برجای نگذاشت.
دستور کار این گفتوگو و تمامی ادبیاتهای مربوط به آن را برای یافتن واژه "غرامتهای" آمریکاییِ در خور عراق و شهدای آن به دلیل( جنایت) لشکرکشی به عراق در سال 2003 و اشغال آن، مورد بحث قرار دادیم ولی به هیچوجه اثری از آن را پیدا نکردیم.
طرف آمریکایی خواستار این گفتوگو شد؛ زیرا پس از رسیدن "مصطفی الکاظمی" رئیس سابق سازمان اطلاعات عراق به سمت نخستوزیری در این گفتوگو فرصتی مناسب یافته است. بهویژه اینکه الکاظمی به روابط خوبش با آمریکاییها و همپیمانان عربشان معروف است، به طوریکه الکاظمی چند روز پس از تصدی سمت نخستوزیری به سفر به واشنگتن دعوت شد، در حالیکه هیچیک از همتایان سابقش، از زمان استعفای دولت "حیدر العبادی"، چنین دعوتی را دریافت نکردند. همین امر ایجاد میکند که او این خواستههای مشروع عراق را مطرح کند و حتی به آنها پایبند باشد و آنها را در صدر اولویتهای خود قرار دهد.
در این مقاله به موضوع جبران خسارتها متمرکز میشویم؛ چرا که آن اولا حق مشروع است بهویژه اینکه عراق در حال حاضر با یک بحران شدید اقتصادی دست و پنجه نرم میکند و ممکن است دولت نتواند حقوق حدود 8 میلیون کارمند و بازنشسته را اواخر ماه جاری پرداخت کند، دوم اینکه این غرامتها طبق تمامی قوانین بینالمللی مشروع و قانونی شده است؛ زیرا دلایلی که دولت "جورج دبلیو بوش" رئیسجمهور اسبق آمریکا به آن استناد کرد یعنی وجود تسلیحات کشتار جمعی، دروغ و کذب بودن آن مشخص شد.
روز چهارشنبه، "دونالد ترامپ" رئیسجمهور فعلی آمریکا به ژنرال "کالن پاول" که وزیر خارجه وقت( زمان لشکرکشی به عراق) بود و گزارش کذب او که یک ماه قبل از این حمله به شورای امنیت ارائه داده بود تا بستر این لشکرکشی و توجیه آن را هموار کند، تاخت. ترامپ پاول را متهم کرد که دلیل دخالت آمریکا در جنگهای فاجعهبار خاورمیانه بود ولی ترامپ به دلیل نژادپرستانه، جرات نکرده است بوش را نیز سرزنش کند.
اگر رئیسجمهور فعلی آمریکا در توییت خود در توئیتر رسما اذعان کرده که هیچگونه اسلحه کشتار جمعی در عراق وجود نداشته، پس چرا مساله غرامتها در راس دستور کار این گفتوگو قرار ندارد؟. اعتماد به این توییت در کنار دیگر اعترافات و شمار زیادی اسناد چنین امری را مورد تایید قرار میدهد.
محاصره تحمیلی آمریکا علیه عراق طی افزون بر 13 سال برای گرسنه نگهداشتن ملت عراق و محروم کردن آن از تمامی نیازهای اساسی و نیز جلوگیری از صادرات نفت آن و واردات سادهترین کالاها، به شهادت بیش از یک میلیون انسان منجر شد و سپس بعد از آن، لشکرکشی سال 2003 اتفاق افتاد تا بیش از یک میلیون نفر دیگر- طبق آمار نشریه پزشکی معروف انگلیسی" لانست- به خاک و خون بکشد و زیرساختهای اساسی این کشور را نابود و 300 دانشمند عراق را ترور کند و بذر فتنه که اساس تمامی شرارتها و مصیبتها است را بپاشد.
ما این حقایق را با ارقام و اعداد جلوی مصطفی الکاظمی، نخستوزیر قرار میدهیم به این امید که نمایندگانش این موضوع را در این گفتوگوی استراتژیک مطرح کنند.
موضوع دیگری، که نباید آن را نادیده گرفت، حضور 6 هزار سرباز آمریکایی در 12 پایگاه آمریکایی در عراق است( گفته میشود آمریکا 8 تا از این پایگاهها را از بیم حملات موشکی به آنجا تخلیه کرده است)، این حضور نظامی آمریکا غیرقانونی شده و به یکی از منابع تنش بهویژه بعد از تصمیم پارلمان منتخب عراق مبنی بر بیرون راندن فوری این نیروها، تبدیل شده است. پس آیا مذاکرهکنندگان عراقی این موضوع را در گفتوگو با همتایان آمریکاییشان مطرح خواهند کرد؟
چطور میشود با این عجله جنایت آمریکا در ترور فرماندهان "سردار قاسم سلیمانی" فرمانده نیروی قدس و "ابومهدی المهندس" نایب رئیس هیئت الحشد الشعبی در خاک عراق را فراموش کرد.
از نظر ما، هرگونه گفتوگویی که شامل درخواست عذرخواهی رسمی آمریکا به خاطر اشغال ظالمانه و مبتنی بر دروغها و نیز پرداخت تریلیونها دلار به عنوان غرامت نباشد، گفتوگویی بیفایده و وقت تلفکن و نیز توهین به ملت عراق و میراث عظیم فرهنگی آن تلقی میشود.
با آمریکا، که عراق را نابود کرده، میلیونها تن از شهروندان این کشور را به شهادت رسانده است و میلیونها کودک را یتیم کرده و نیز آن را به کشوری شکستخورده و احاطهشده با هرج و مرج تبدیل کرده است و بستر مناسب در آن را برای برپایی خلافت اسلامی( داعش) هموار کرده است، نمیتوان مانند دوست یا همپیمان تعامل کرد و باید در برابر آن با تمامی ابزارها و شیوهها مقاومت کرد. معتقد نیستیم که ملت بزرگ عراق، که آمریکا را به عقبنشینی تحقیرآمیز در سال 2011 مجبور کردند، چنین جنایتهایی را فراموش خواهند کرد و حضور نیروهایشان در خاک عراق را خواهند پذیرفت.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.