عوارض افزایش سن بر قلب
برخی تغییرات مرتبط با قلب و عروق با افزایش سن رخ می دهند. با این حال، بسیاری از تغییرات دیگر که با افزایش سن بطور رایجی رخ می دهند، قابل اصلاح بوده و در صورت عدم اصلاح ممکن است به بیماری قلبی منجر شوند.
خون از قلب توسط شریان آئورت خارج شده و سپس از طریق شریان های کوچکتر به بافت های مختلف می رسد. در بافت ها، کوچکترین بخش شبکه عروقی (مویرگ ها) وظیفه اکسیژن رسانی به سلول ها را برعهده دارند. پس از اکسیژن رسانی، مویرگ ها دی اکسید کربن و مواد زائد سلولی را از بافت ها دریافت کرده و به وریدها تحویل می دهند. وریدها نیز در نهایت به هم می پیوندند و خون تیره توسط وریدهای بزرگ به قلب باز می گردد.
به گفته ی دکتر نادر افشاری متخصص قلب و عروق، گرفتگی عروق یکی از عواملی است که باعث حمله قلبی در افراد مسن می شود به همین علت تشخیص گرفتگی و تنگی عروق کرونر با بالا رفتن سن از اهمیت زیادی برخوردا می شود.
با افزایش سن و به مرور زمان بدن رو به تحلیل رفته و فرد دچار مشکلات ناخاسته ای می شود. اما این تغییرات شامل چه چیزهایی می شود:
قلب دارای یک سیستم ضربان ساز طبیعی است که ضربان قلب را کنترل می کند. برخی از مسیرهای این سیستم ممکن است فیبروزه شده و تکه های چربی در آن ها رسوب کند. طی این اتفاق ضربان ساز طبیعی قلب، برخی از سلول های خود را از دست می دهد. این تغییرات ممکن است باعث کندی ضربان قلب شود.
افزایش جزئی اندازه قلب به خصوص بطن چپ در برخی افراد رخ می دهد. در این افراد دیواره قلب ضخیم شده و مقدار خونی که می تواند در خود نگه دارد کاهش می یابد. همچنین حفرات قلبی در نتیجه این اتفاق آهسته تر پر می شوند.
تغییرات دیگری که در طی پیری رخ می دهد رسوب «رنگدانه های پیری» بنام لیپوفوشین در قلب است. در طی این اتفاق، سلول های عضله قلب اندکی تحلیل رفته و دریچه های قلبی که جهت جریان خون را کنترل می کنند، ضخیم تر و سفت تر می شوند. سوفل قلبی ناشی از سفتی دریچه در افراد مسن نسبتا شایع است.
گیرنده های بارورسپتوری فشار خون را کنترل کرده و آن را در محدوده ثابتی نگه می دارند؛ به نحوی که با تغییر موقعیت فرد فشار خون ثابت می ماند. حساسیت بارورسپتورها با افزایش سن کاهش می یابد. به همین دلیل است که بسیاری از افراد مسن دچار افت فشار خون ارتواستاتیک هستند (وضعیتی که در آن فشار خون زمانی که فرد از حالت خوابیده یا نشسته به حالت ایستاده تغییر وضعیت می دهد، کاهش مییابد). افت فشار خون ارتواستاتیک می تواند با کاهش جریان خون مغزی باعث سرگیجه شود.
3_ تغییرات خون
بافت خونی نیز با افزایش سن کمی تغییر می کند. پیری باعث کاهش حجم آب بدن شده و در نتیجه حجم خون در گردش نیز کاهش می یابد. سرعت تولید گلبول های قرمز در پاسخ به استرس یا بیماری کاهش می یابد و در نتیجه ی از دست دادن خون، کم خونی ایجاد می شود.
1_ آنژین صدری (درد قفسه سینه ناشی از کاهش موقت جریان خون به عضله قلب)، تنگی نفس فعالیتی، و حمله قلبی می تواند ناشی از بیماری عروق کرونر باشد.
3_ کم خونی ممکن است بدلیل سوءتغذیه، عفونت های مزمن، از دست دادن خون از دستگاه گوارش، یا در اثر سایر بیماری ها یا داروها رخ دهد.
4_ تصلب شرایین (سخت شدن رگ ها) بسیار شایع است. رسوب پلاک های چربی در داخل رگ های خونی باعث باریک شدن و مسدود شدن کامل آن ها می شود.
5_ نارسایی احتقانی قلب نیز در افراد مسن بسیار شایع است. در افراد بالای 75 سال، نارسایی احتقانی قلب 10 برابر بیشتر از بزرگسالان جوان رخ می دهد.
6_ بیماری عروق کرونر نسبتاً شایع بوده و اغلب در نتیجه آترواسکلروز اتفاق می افتد.
8_ حملات ایسکمیک گذرا یا سکته مغزی نیز ممکن است در صورت اختلال در جریان خون مغزی رخ دهد.
سایر مشکلات مرتبط با قلب و عروق عبارتند از: