جنگلهای زاگرس سدی در برابر هجوم ریزگرد به ۱۴ میلیون هکتار نقطه بحرانی کشور است
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در گردهمایی مدیران کل منابع طبیعی یازده استان منطقه دو کشور که در کرمانشاه برگزار شد گفت: جنگلهای زاگرس سدی در برابر هجوم ریزگرد به ۱۴ میلیون هکتار نقطه بحرانی کشور است.
گردهمایی مدیرانکل منابع طبیعی استانهای منطقه دو کشور عصر امروز (ششم خردادماه) در هتل پارسیان کرمانشاه برگزار شد.
معاون سازمان جهاد کشاورزی و رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در این جلسه اظهار کرد: ایران اسلامی دارای یازده اقلیم از ۱۳ اقلیم دنیا است و ۱۱۳ میلیون هکتار از ۱۶۵ میلیون هکتار اراضی کشور در قلمرو منابع طبیعی است.
"عباسعلی نوبخت" با اشاره به وسعت ۳۰ میلیون هکتاری ارعضی زاگرس گفت: ۶ میلیون هکتار از اراضی زاگرس جنگل است که در ۱۴ هزار و ۸۰۰ سال پیش علفزار بوده و به تدریج به جنگل تبدیل شده است.
وی تصریح کرد: چهار گونه جنگلی بلوط ۴۰ تا ۶۰ درصد جنگلهای زاگرس را به خود اختصاص داده است.
وی پیشروی عرصه زاگرس به سمت تکگونهای شدن را یکی از مشکلات این جنگلها دانست و گفت: زاگرس در حال تبدیل شدن به علفزار است و بازگشت آن به این مسیر مشکلات زیادی را برای مردم کشور و منطقه و درپی آن مهاجرت اکولوژیک را به دنبال خواهد داشت.
وی اشارهای به نقاط بحرانی کشور در مواجهه با ریزگردها داشت و گفت: ۱۴ میلیون هکتار از اراضی کشور در نقاط بحرانی قرار دارند که جنگلهای زاگرس به عنوان سدی در مقابل این ریزگردها ایستاده و مقابله میکند.
نوبخت افزود:جنگلهای زاگرس ۴۰ درصد آب ایران را در خود جای داده است و سالانه در عرصه شش میلیون هکتاری جنگلهای زاگرس شش میلیارد مترمکعب آب، ذخیره و به تدریج آزاد میشود این در حالی است که در سد کارون۳، به عنوان بزرگترین سد پس از چند سال سه میلیارد مترمکعب آب ذخیره میشود.
وی از دیگر قابلیتهای جنگلهای زاگرس را تولید اکسیژن برشمرد و بیان داشت: هر هکتار از جنگلهای زاگرس اکسیژن مورد نیاز برای ۱۰ نفر را تهیه میکند و در مدت یکسال ۱۶۷ تن گردوغبار را جذب میکند.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اضافه کرد: دو میلیون هکتار از عرصه شش میلیون هکتاری زاگرس شخم و شیار زده میشود که این کار رطوبت را کاهش و تجدید حیات طبیعی را از بین میبرد و علاوه بر فرسایش خاک به دلیل استفاده از سم ضد آفات برای تولید محصولات، باعث زوال گونههای بلوط و تولید آفت جوانهخوار و برگخوار خواهد شد.
این مسئول در گوشه دیگری از سخنانش هزینه ارتکاب جرم برای مجرمین متخلف در عرصههای منابع طبیعی را ناچیز دانست و گفت: به دلیل اینکه قوانین وضع شده مربوط به دهه ۴۰ و ۵۰ است هزینه ارتکاب جرم نیز بسیار ناچیز است و با وجود بازنگری انجام شده نیز خیلی افزایش نداشته که نیاز به تغییر دارد.
نوبخت با ارائه پیشنهادی به دستگاه قضا استان گفت: از آنجا که تخریب منابع طبیعی در عرصه جنگلی زاگرس مشکلات بیشماری را برای مردم منطقه ایجاد میکند پیشنهاد میکنم دستگاه قضا برای مقابله با مجرمین مجازات جایگزین حبس قرار دهد و مسئولیت تولید و کاشت درخت به مدت ۵ تا ۱۰ سال را به این مجرمین واگذار نماید.
وی در ادامه از جنله برنامههای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور را اجرای طرح مطالعاتی آبخیز در عرصه ۹۰ میلیون هکتاری منابع طبیعی عنوان کرد و گفت: این طرح را در قالب دو برنامه هفتم و هشتم به اتمام خواهیم رساند.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور همچنین از اجرای طرح بیابان زدایی در عرصه سه میلیون هکتاری منابع طبیعی خبر داد و گفت: طرح احیای ۵۰ میلیون هکتار از مراتع کشور را طی مدت ۵ سال برای ترقی زندگی مردم این مناطق در نظر داریم.
وی در پایان همافزایی سه قوه و مردم در راستای کمک به منابع طبیعی را امری مهم دانست و بیان داشت: با این مشارکت دو بال نظام، شامل مردم و آبو خاک حفظ و ایرانی پایدار برای نسل بعد باقی خواهد ماند.
گفتی است؛ در پایان این گردهمایی از دستگاه قضا کرمانشاه تقدیر و از پوستر نخستین جشنواره منابع طبیعی و رسانه زاگرس با عنوان "درخت برای زندگی" رونمایی شد.
خبرنگار:طیبه دولتآبادی
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.