درمان ریزش مو و چند روش جدید
ریزش مو (آلوپسی) اتفاق نسبتاً رایج و شایعی است که هر کسی حتی کودکان هم ممکن است آن را تجربه کنند. البته تشخیص اینکه آیا واقعاً موهایتان دچار ریزش شده و برای درمان باید به پزشک مراجعه کنید یا فقط ریزش موی طبیعی و معمولی را تجربه میکنید نیز موضوع مهمی است که باید مد نظر قرار دهید.
طبق آکادمی پوست آمریکا (AAD) ریزش بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در روز معمولی است. چون با حدود ۱۰۰ هزار تار مو روی سر، این مقدار ریزش قابل توجه نیست. موهای جدید به طور معمول جایگزین موهای از دست رفته میشوند، اما همیشه هم این اتفاق نمیافتد.
ریزش مو میتواند به تدریج طی سالها ایجاد شود یا به طور ناگهانی اتفاق بیفتد. همچنین با توجه به علت زمینهای، ممکن است موقت یا دائمی باشد.
وقتی مو وارد فاز خواب میشود
دکتر لیلا شیر بیگی، دکترای تخصصی طب ایرانی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران در مورد ریزش مو میگوید: «از دیدگاه طب رایج، ریزش مو دو نوع است. ریزش موی عمومی و ریزش موی منطقهای. در ریزش موی عمومی معمولاً موها بدون هیچ علتی وارد فاز خواب میشوند. این موارد معمولاً در افرادی با سابقه بیماریهای حاد یا خونریزی شدید، بر اثر زایمان، رژیم غذایی سنگین، کمبود پروتئین، تب بالا، استرس روحیناگهانی، کم کاری یا پرکاری تیروئیدی اتفاق می افتد.»
نقش هورمونهای جنسی
به گفته دکتر شیر بیگی، از شایعترین انواع ریزش موهای عمومی، نوع ریزش موی وابسته به هورمونهای جنسی است که معمولاً هم زنان و هم مردان بعد از سن بلوغ گرفتار آن میشوند.
متدهای جدید برای درمان ریزش مو
از دیدگاه طب ایرانی، چرب شدن کف سر یکی از نشانههای آغاز ریزش مو خواهد بود. علاوه بر این، کم خونی، وضعیت هضم اول (هضم معدی) و هضم دوم (هضم کبدی) نیز موضوع مهمی است که در شرح حال بیمار باید بررسی شود.
درمانهای طب ایرانی بسیار وسیع و مختلف است. به عنوان مثال یکی از متدهای جدید برای درمان ریزش مو استفاده از سلول درمانی با سلولهای حاصل ازبدن خود فرد یا به صورت آلو ژنیک (در پیوند آلوژنیک allogeneic بیمار بافت پیوندی را از فردی غیر از خود یا دوقلوی مشابه خود مانند برادر، خواهر، یا هر یک از والدین یا فردی که هیچ گونه نسبتی با بیمار ندارددریافت میکند) است که این روش امروزه در بیماریهای بسیاری مانند بیماریهای پوست و مو، سرطان، پزشکی بازساختی، ایمونوتراپی نقش دارد.
استفاده از فاکتورهای رشد موجود در سلولهای بنیادی
به گفته این متخصص، فاکتورهای رشد موجود در سلولهای بنیادی بدن انسان، سلولهای چربی، فاکتورهای رشد مترشحه از پلاکتهای خون میتوانند انواع موادی باشند که در این زمینه کاربرد دارند.
اگزوزومها Exosome ) وزیکولهای کوچک دارای غشا و در اندازه ۳۰ تا ۱۰۰ نانومتر هستند که در مایعات بدن نظیر بزاق، خون، ادرار، مایع منی، سرم و غیره یافت میشوند) مشتقات سلولی آلوژنیک ودرحقیقت نوعی از وزیکول ( وزیکول یک کیسه پوسته مانند درون سلولی است که به ترابری و اندوختن مواد میپردازد) این اگزوزوم ها موادی با ساختار پروتئینی، mRNA، miRNA، لیپیدها و حاوی فاکتورهای رشد برای پوست ومو دارند و میتوانند از سلولهای مختلفی مانند سلولهای B، سلولهای T، و...مشتق شوند.
بنابراین از اگزوزوم ها میتوان به عنوان روشی برای جلوگیری از ریزش مو استفاده کرد. البته این روشها نیازمند حضور در کلینیکهایی است که مراکز آزمایشگاهی پیشرفته و مجهز به اتاق تمیز داشته باشند که مستلزم صرف هزینههای بسیار بالا و وقت زیاد برای شرکت در جلسههای درمانی است
دیدگاه طب ایرانی
از دیدگاه طب ایرانی با روشهای درمانی خانگی کم هزینه هم میتوان ریزش مو را درمان کرد. طب ایرانی، درمانهای متنوعی برای اختلالات و بیماریهای مختلف دارد.
دکتر شیر بیگی میگوید روشهای طب ایرانی مورد آزمایشهای بالینی دقیق قرار میگیرند و بعد از اطمینان از بی خطر بودن و مؤثر بودن تجویز میشوند.
خطر مصرف خود سرانه داروهای گیاهی
به گفته این متخصص طب ایرانی، قدم اول در این طب، درمان اصلاح عضو مبتلاست که در این خصوص میتوان ازتدابیر طب سنتی و داروهای مختلف گیاهی و طبیعی استفاده کرد. اما مصرف خود سرانه داروهای گیاهی هم مانند داروهای شیمیایی بسیار خطرناک است و افراد باید حتماً تحت نظر متخصصان این رشته اقدام به مصرف داروهای گیاهی کنند.
با توجه به اینکه سلامت پوست و موی انسان به سلامت اعضای داخلی بستگی دارد نمیتوان زمان دقیقی در مورد درمان این اختلالات ارائه کرد. اما حداقل ۱۲ ماه درمان را برای فردی که از نظر داخلی مشکل خاصی ندارد میتوان در نظر گرفت.
داروهای موضعی
از دیدگاه طب ایرانی داروهای موضعی در پایههای روغنهای مختلف میتوانند بر ریزش موی افراد مؤثر باشند. در کتب طب سنتی ایرانی به اثر مفید فرآوردههای مختلف گیاهی مانند بادام، کنجد، سیاه دانه، ..... اشاره شده است؛ اما همان طور که گفته شد برای همه افراد نمیتوان از یک گیاه خاص استفاده کرد.
به طور کلی، عصاره رزماری، آب پیاز، عصاره شنبلیله در جلوگیری از ریزش مو موثرند. این عصارهها را باید هرشب بر کف سر مالید و درصورت نداشتن واکنش آلرژیک و حساسیت به این درمانهای موضعی حداقل تا ۱۲ ماه آن را ادامه داد.
نقش تغذیه در ریزش مو
دستورات تغذیهای مانند نخوداب نیز در ایجاد خون رسانی به پیازچههای مو تأثیر گذار هستند. دکتر شیر بیگی، تلفیق طب ایرانی و طب سوزنی (بین ۱۵ الی ۲۰ جلسه) را هم در درمان ریزش مو مؤثر میداند.
طب سوزنی با تحریک نقاط خاصی در پوست میتواند باعث تحریک فاکتورهای رشد مو شود و از طرف دیگر با تحریک نقاط پیشنهاد شده در طب چینی و با تقویت مریدین های مربوط به طحال و کلیه، پروسه رشد مو را تحریک کند.
هزینه کمتر طب ایرانی
روشهای طب ایرانی و طب سوزنی نسبت به روشهای تزریق فاکتورهای رشد و اگزوزوم هزینه بسیار کمتری دارد و به راحتی میتوان دستورات آنها را در منزل انجام داد.
در حقیقت دیدگاه طب ایرانی سعی دارد به آموزش افراد و اصلاح سبک زندگی آنها بپردازد. توجه داشته باشیم در طب ایرانی از روشهای کاملاً طبیعی برای درمان بیماران استفاده میشود که با طبیعت و مزاج افراد سازگار باشد که بر اساس وضعیت سلامت خود فرد و با توجه به ویژگیهای اختصاصی او نیز باعث سلامت کلی در بدن از جمله پوست و مو خواهد شد.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.