تفاوت وکیل کیفری و حقوقی + ۴ ویژگی مهم برای انتخاب وکیل
همانطور که می دانید در سیستم قضایی کشور ما و هر کشور دیگری که سیستم قضایی دارد، امکان طرح دو نوع دعوی وجود دارد که آن دو نوع را می توان دعوی کیفری و دعوی حقوقی نام برد .
همچنین سیستم قضایی نیز دارای سلسله مراتب است و هر یک از این دعاوی دارای ارجاعاتی برای طرح است. دادگاه های دادگستری یا دادگاه های مدنی محل اقامه دعاوی حقوقی هستند و بسته به نوع و موضوع دعوی شعبه ها و شعب مختلفی دارند. از سوی دیگر، محل رسیدگی کیفری، دادسراها و دادگاه های اصلاح و تربیت است که بسته به نوع تعقیب شعبه های متعددی نیز دارند.
همانطور که دادگاه ها و دعاوی دارای انواع مختلفی می باشند. البته وکلایی با تخصص ویژه برای برنامه ریزی، دفاع و اثبات آنها وجود دارند. وکلایی که در پرونده های حقوقی فعالیت می کنند وکیل دادگستری و وکلایی که در امور کیفری و دادگاه های کیفری سابقه دارند وکیل کیفری نامیده می شوند.
وکیل کیست و چه وظیفه ای دارد؟
شاید از خود بپرسید که وکیل کیست و چه وظایفی دارد. طبق قانون مدنی، وکیل شخصی است که از طرف شخصی وکیل قانونی شده و از طرف موکل خود وکالت می کند. البته وکیل مدنی و وکیل دادگستری با هم تفاوت هایی دارند. ناگفته نماند که وکلای حقوقی و کیفری در کشور ما به دلیل قانونی نبودن چندان مورد توجه قرار نمی گیرند، بنابراین وکلا می توانند در هر زمینه ای وارد شوند و بستگی به وظیفه ای که دارند آن را بر عهده می گیرند.
وکیل حقوقی: وکیل حقوقی در تهران یکی از انواع وکلایی است که برای رسیدگی به حقوق شهروندی و مشاوره حقوقی افراد وکیل نامیده می شود. چنین شخصی در دادگاه، دادگاه خانواده، هیئت حل اختلاف و... در زمینه امور مدنی که مربوط به قوانین حقوقی است مانند قانون مدنی، آیین دادرسی مدنی، قانون تجارت، قانون حمایت از خانواده، قانون تجارت گمرکی و برخی دیگر وارد خواهد شد. این نوع وکلا در زمینه های فوق، تخصص دارند تا مشکلات را حل کنند. اگر بخواهیم به دعاوی حقوقی رجوع کنیم باید به مطالبات اجرت المثل، مطالبات نفقه، مطالبات وجهی و ... مراجعه کنیم.
وکیل کیفری: از طرف دیگر وکیل کیفری در تهران شخصی است که در دادگاه کیفری، دادگاه نظامی، سازمان جنایی دولتی و غیره فعالیت می کند. علاوه بر این، وی در پرونده های کیفری مرتبط با حقوق جزایی از جمله قوانین جزایی اسلامی، آیین دادرسی کیفری، قانون مجازات نیروهای مسلح، قانون قاچاق اسلحه و برخی موارد فوق تخصص دارد.
آنچه از مقایسه دو وکیل حقوقی و کیفری برمی آید این است که وکیل حقوقی در زمینه دعاوی حقوقی تخصص بیشتری دارد اما وکیل کیفری در حوزه کاری خود یعنی پرونده های کیفری فعال است. بنابراین، این وکلا بیشتر در حوزه تخصصی خود دخالت دارند و مطمئناً می توانند به عنوان وکلای حقوقی عملکرد بهتری داشته باشند. بنابراین مهم نیست که برای مشکل حقوقی خود به چه نوع وکیلی مراجعه کنید. کافیست به کلیه وکلای حقوقی و مسئولین قوه قضائیه مراجعه نمایید تا به مشکلات حقوقی شما رسیدگی کنند.
قبلا گفته شده بود که در کشور ما به نوع وکیل توجه چندانی نمی شود و شما می توانید در زمره هر وکیلی قرار بگیرید و کارهای حقوقی انجام دهید. لذا پیشنهاد می شود برای پرونده های حقوقی خود به وکلای متخصص در امور حقوقی و به اصطلاح حقوقدانان و برای پرونده های کیفری خود به وکلای متخصص در امور کیفری و به اصطلاح وکلای کیفری مراجعه نمایید. اگر در دعاوی حقوقی خود وکلای متخصص استخدام کنید، نه تنها نتیجه موفقیت آمیزی خواهید داشت، بلکه می توانید حقوق خود را نیز مطرح کنید.
ویژگی های بارز یک وکیل خوب چیست؟
برای انتخاب این دو نوع از وکلا باید با ویژگی های مهم وکیل کیفری آشنا شوید .قبل از پذیرش پرونده، یک وکیل خوب ابتدا قرار ملاقاتی را ترتیب می دهد تا با موکل به طور مفصل در مورد پرونده صحبت کند و با صبر و حوصله تمام اسناد ارائه شده و نتایج احتمالی را که در آینده از شکایت منتج خواهد شد، بررسی می کند. همچنین حق الوکاله و مدت تقریبی پرونده را به موکل خود اعلام می کند تا موکل در مورد طرح دعوی یا عدم شکایت صحیح تصمیم گیری کند. و پس از آن شروع خوبی را با بررسی های انجام شده در رابطه با پرونده آغاز می کند تا کام مشتری را با موفقیت مشروع شیرین کند.
-
یک وکیل خوب باید به روز باشد: با توجه به تغییراتی که در قوانین و مقررات ایجاد می شود، لازم و ضروری است که یک وکیل خوب در جریان قوانین و مقررات جدید باشد و فقط به دانش چند سال پیش خود تکیه نکنید.
-
یک وکیل خوب باید قابل اعتماد باشد: یک وکیل خوب باید اسرار موکل خود را محرمانه نگه دارد و هرگز اطلاعات و رویدادهای موکل خود را حتی پس از پایان پرونده برای کسی فاش نکند.
-
از گفتن توانایی های غیرقانونی و دروغگویی و بلوف زدن خودداری کنید :یک وکیل خوب هرگز به موکل امید نمی دهد، بلکه با توضیحات کامل و کامل مسیر قانونی و روال صحیح رسیدگی به پرونده را به وضوح برای او توضیح می دهد و هرگز با گفتن جملاتی مانند بیمه 100% می دهم سعی در فریب دادن ندارد. هیچ هزینه وکالتی وجود ندارد.
-
یک وکیل خوب بهترین، ارزان ترین و سریع ترین راه حل را ارائه می دهد: یک وکیل خوب باید پس از بررسی مدارک ارائه شده و صحبت با موکل، چندین راه حل قانونی روی میز داشته باشد تا مشکل را حل کند. همچنین علاوه بر مراجع قضایی ابتدا باید با مذاکره و لابی برای حل مشکل تلاش کند.
-
از تجربیات دیگران استفاده کنید و به قاضی کمک کنید تا ابهامات پرونده را روشن کند: یک وکیل خوب علاوه بر دانش و تجربه، برای حل مشکل به تجربیات دیگران نیز اتکا می کند و برای پی بردن به حقیقت، تمام همکاری های لازم را با قاضی انجام می دهد و هرگز نباید سوء استفاده کند که این برخلاف یک وکیل خوب است.
کلام آخر
همانطور که مشاهده کردید در مطلب بالا به توضیح کامل تفاوت دعاوی کیفری و حقوقی و مصادیق مختلف آن و تشریح کامل تفاوت دعاوی حقوقی و کیفری پرداخته ایم. با توجه به حکم سنگینی که معمولا صادر می شود، این دعاوی پیچیدگی ها و حساسیت های خاص خود را دارند و به همین دلیل توصیه می کنیم از یک یا گروهی از وکلای حرفه ای مبتنی بر سیستم قضایی استفاده و از مشاوره آن ها بهره مند شوید. از این که ما را تا آخر مطلب تفاوت وکیل کیفری و حقوقی همراهی کردید از شما سپاس گزاریم .