استرس شب امتحان را چگونه کنترل کنیم؟
با آغاز فصل امتحانات، اضطراب و استرس ناشی از حضور دانشآموزان و دانشجویان در امتحانات، به یکی از دغدغههای والدین تبدیل شده است؛ ایسنا در این زمینه با مصاحبه با یک روانشناس به ارائه چند راهکار مؤثر پرداخته است.
یکی از مشکلاتی که این روزها اکثر خانوادهها که فرزند دانشآموز و یا دانشجو دارند، با آن دست و پنجه نرم میکنند، اضطراب و استرس ناشی از شرکت در امتحانات است. در این ارتباط به سراغ یک روانشناس و مشاوره تحصیلی رفتهایم تا از زبان وی به ارائه چند راهکار موثر برای مقابله با استرس بپردازیم.
مهسا کریمی در گفتوگویی اظهار کرد: آنچه در ایام منتهی به امتحانات حائز اهمیت است کنترل دانشآموزان و دانشجویان نسبت به استرس و اضطراب است؛ دانشآموزی که نتواند استرس خود را کنترل و مهار کند، قطعاً نمیتواند تمرکز کافی برای پاسخگویی به سؤالات امتحان داشته باشد.
وی بیان کرد: از طرفی استرس میتواند باعث تضعیف سیستم ایمنی و کاهش مقاومت بدن در برابر بیماریها شود و معمولاً افرادی که دارای استرس بالا هستند، در ایام منتهی به امتحانات از برخی دردها از جمله سردرد و همچنین مشکلات گوارشی رنج میبرند.
این مشاور تحصیلی افزود: مهمترین فاکتور در کنترل استرس در زمان آزمون مدیریت زمان است، در این راستا لازم است دانشآموزان و دانشجویان در هنگام آزمون برای جلوگیری از بروز استرس ناشی از کم آوردن وقت، ابتدا وقت خود را تنظیم کنند و تمرکز کافی بر آزمون خود داشته باشند.
وی ادامه داد: در این خصوص توصیه میشود که داوطلبان آزمون، اول به آسانترین سؤال پاسخ دهند و سؤالی را که نمیدانند، نشاندار کنند تا در فرصت مناسب به آن جواب دهند.
کریمی پرش افکار و عدم تمرکز بر سر جلسه امتحان را عامل دیگری بر خراب کردن آزمون دانست و گفت: افرادی که دغدغههای فکری مختلفی دارند معمولاً بر سر آزمون با پرش افکار مواجه میشوند، در این خصوص باید این معضل را مدیریت کنند و از کنجکاوی اینکه دیگران چگونه به سؤالات پاسخ دادهاند، بپرهیزند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: افزایش هوشیاری، خواندن کامل همه جزئیات سؤال و عجله نکردن در پاسخ از جمله راهکارهای ایجاد تمرکز در حین امتحان است، توصیه میشود که هنگام رویارویی با سؤالهای ساده، هوشیار باشند که عمدهترین دلیل بیدقتی کاهش غیرارادی توجه در هنگام حل سؤالهای ساده است.
این مشاور تحصیلی اظهار کرد: پس برای جلوگیری از پرش افکار، باید جزئیات سؤال خوانده شود و در امتحانها سعی شود زیر کلمههای مهم سؤال مانند (نیست، ندارد و...) خط بکشند.
وی بیان کرد: درس خواندن بدون استراحت، حاصلی چون خستگی ذهن و کاهش تمرکز ندارد چراکه چند ساعت درس خواندن مداوم پشت سرهم نه تنها غیرمفید است، بلکه باعث آسیب به حافظه کوتاه مدت میشود. بنابراین افرادی که دچار استرس هستند حتماً در کنار درس خواندن باید به استراحت خود نیز توجه کنند.
این کارشناس ارشد روانشناسی بالینی یادداشتبرداری را از دیگر عوامل درس خواندن صحیح و در نتیجه کاهش استرس دانست و افزود: توصیه میشود که هر مبحث پس از مطالعه یادداشتبرداری شود تا در پایان مطالعه، یادداشتها مجدداً مطالعه و مرور و مطالب در ذهن تثبیت شود.
کریمی در پایان گفت: درس خواندن نیاز به زمان دارد و افرادی که در خواندن درس شتاب زده عمل میکنند، نمیتوانند تمرکز کافی بر روی مباحث داشته باشند بنابراین ممکن است در سر جلسه امتحان و حتی پیش از گرفتن برگه سؤالات خود موضوعی را به خاطر نیاورند و دچار استرس شوند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.