دارالسلام شیراز به گواه تاریخ یکی از قدیمیترین آرامستانهای ایران است که هماکنون وضعیت مناسبی ندارد و به نوعی به فراموشی سپرده شده است.
این آرامستان تاریخی کشورمان دربرگیرنده مقبرههایی است که بنابرآنچه از آثار حک شده بر روی سنگهای قبر مشخص شده متعلق به قرون اول و دوم هجری هستند.بر روی این مقبرهها مطالبی به خطوط ممتاز رقاع، کوفی، بنایی، ثلث، نسخ و نستعلیق کندهکاری شده و تصاویری از قیچی،شانه و آینه حک شده است.
بنابراین گزارش، مقبره سبز رنگی نیز در دارالسلام شیراز دیده میشود که بنابرآنچه گفته شده متعلق به سرباز امام زمان است.مقبرههای برخی از افراد سرشناس همچون بعضی از ائمه جمعه و شهدای قیام16 خرداد 1342شیراز نیز در این آرامستان جای گرفتهاند.
اگرچه بنابر خبری که در شهریور ماه سال1387 منتشر شد شورای اسلامی شهر شیراز مسئولیت احیای دارالسلام این شهر را برعهده گرفته بود و محسن معین،رئیس این شورای شهر در همان زمان گفته بود برای پیشگیری از هرگونه مشکل از سازمانهای متولیان فرهنگی میخواهیم در صورتیکه در این خصوص ادعایی دارند به این شورا ارائه دهند و در غیر این صورت هیچ سازمان، نهاد یا فردی حق اعتراض نخواهد داشت واگر در سالهای بعد شهرداری شیراز برای انجام وظایف عمرانی خود و مبارزه با جانواران موذی و معتادان اقداماتی را در این منطقه انجام داد هیچفرد حقیقی و حقوقی نباید ادعایی داشته باشد اما به نظر میرسد در سال 1393شهرداری شیراز به بهانه مبارزه با جانوران موذی و معتادان و در قالب طرح ساماندهی دارالسلام شیراز اقدام به کندن و جابه جا کردن تعدادی از سنگ قبرها کرد.در همان زمان بسیاری از افراد همچون علیرضا پاکفطرت،شهردار شیراز این آرامستان را گذشته شیراز میدانستند و برخی از کارشناسان نیز معتقد بودند که به نظر میرسد بهترین کار آن است که اصلا به این سنگ قبور دست نزنند و فقط اطراف آن را تمیز کنند و نگهبان بگذارند، چرا که حتی جابهجایی خاکها به مکان دیگر هم به لحاظ باستانشناسی مشکل ایجاد میکند. اگر هم قرار است کاری برای جمعآوری معتادان و به حداقل رساندن آسیبهای اجتماعی در این مکان انجام شود، قطعاً راهحلاش کشیدن مسیر پیاده رو از وسط قبور تاریخی نیست.
در اینجا باید گفت آیتالله اسدالله ایمانی، نماینده ولیفقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز در خبری که در خرداد ماه سال1389منتشر شد بر این موضوع تأکید داشت که میراث فرهنگی باید برای دارالسلام شیراز هزینه کند.
وی گفته بود:باید هویت این قبرستان قدیمی شیراز دست نخورد ضمن اینکه برای احیا و بازسازی دارالسلام باید معماری شیراز را نیز رعایت کرد. برای این امر باید از افراد صاحب خرد و اندیشه، معماران اسلامی سراسر ایران و دنیا نظر خواسته شود.
نماینده ولیفقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز افزود: باید قبرستان با هزار و 200 سال قدمت دارالسلام را به نحوی احیا و بازسازی کرد تا روح معنوی و آثار معماری ایرانی اسلامی در آن دیده شود.
هماکنون بازسازی و احیای دارالسلام شیراز به دلیل اختلافنظر و زیادهخواهی میراث فرهنگی،اوقاف وشهرداری به سرانجام نرسیده و در همین راستا محمدرضا هاجری،رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر شیراز در آذر ماه سال جاری از نماینده ولی فقیه در استان فارس و استاندار فارس درخواست کرد تا در میان میراث فرهنگی،اوقاف و شهرداری پادرمیانی کنند تا در توافقی عادلانه به دارالسلام شیراز سروسامانی داده شود.