ضعف و رخوت در معاملات سهام /موج ناپایدار سفتهبازان
ارزش معاملات خرد سهام که از روزهای ابتدایی ماه جاری رو به کاهش گذاشته بود، روز گذشته به ۷۷ میلیارد تومان رسید و افت ۲۷ درصدی نسبت به میانگین یک ماه قبل را تجربه کرد. در شرایط کنونی عملا انگیزه جدی در دو سمت عرضه و تقاضا در میان فعالان بازار سهام به چشم نمیخورد.
نماگر بورس تهران معاملات اولین روز از هفته جاری را با افت 181 واحدی به پایان رساند و در سطح 79 هزار و 285 واحد قرار گرفت. شاخص کل هم وزن (با اثرگذاری یکسان نمادها) نیز همپای شاخص کل افت 2/ 0 درصدی را تجربه کرد. معاملات این روز بازار سهام در حالی ادامه پیدا کرد که ضعف و رخوت در معاملات سهام همچنان مشهود بود. بر این اساس ارزش معاملات خرد سهام که از روزهای ابتدایی ماه جاری رو به کاهش گذاشته بود، روز گذشته به 77 میلیارد تومان رسید و افت 27 درصدی نسبت به میانگین یک ماه قبل را تجربه کرد. در شرایط کنونی عملا انگیزه جدی در دو سمت عرضه و تقاضا در میان فعالان بازار سهام به چشم نمیخورد. این در حالی است که بهطور سنتی در فصل بهار و اوایل تابستان به سبب برگزاری مجامع شرکتها، شاهد وضعیت پویاتری نسبت به نیمه دوم سال بودهایم. به نظر میرسد رکود فعلی بازار سهام را باید در رشد سریع و بدون پشتوانه قیمتها در دو ماه ابتدایی سال و در نتیجه افزایش نسبت قیمت بر درآمد جویا شد.
رکود معاملات مانع رشد خودروییها
در گزارش های پیشین احتمال لیدری مجدد صنایع خودرویی در بازار سهام مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته بود. در آن گزارش کارشناسان دو سناریو را برای ادامه مسیر این نمادها و احتمالا کل بازار در کوتاه مدت پیشبینی کرده بودند. برخی کارشناسان بر این اعتقاد بودند که با توجه به بهبود وضعیت بنیادی نمادهای زیرمجموعه گروه خودرو پس از اجرایی شدن برجام، احتمال بازگشایی سایپا با حمایت معاملهگران عمده (بهعنوان لیدر این گروه) موج تقاضایی در کلیت گروه خودرو ایجاد میکند که تداوم پیدا میکند. گروهی دیگر از کارشناسان هرچند بر این اعتقاد بودند که بازگشایی «خساپا» ایجادکننده موج مثبتی در گروه خودرویی است اما رکود معاملات بازار سهام را سدی در برابر ادامه این مسیر میدانستند. سناریویی که در جریان معاملات روز گذشته محقق شد. بر این اساس دیروز گروه خودرو در میان صنایع با بیشترین میزان افت شاخص قرار گرفت و افت 8/ 0 درصدی را تجربه کرد. این موضوع به وضوح نشان میدهد افت محسوس ارزش معاملات در هفتههای اخیر به سطوح پایینتر از 80 میلیارد تومانی مانعی در برابر قدرتگیری موج به وجود آمده در گروه خودرویی بوده است. در عین حال در شرایط کنونی (رکود بازار سهام)، تداوم ریسکها از عوامل فشار بر قیمت سهام به شمار میروند.جایی که روند شاخص دلار و به تبع آن قیمت کالاها در بازارهای جهانی میتواند بر رفتار آتی بورس تهران تاثیرگذار باشد.
نقش رویدادهای سیاسی در بورس تهران
تحولات سیاسی داخلی و خارجی همواره از عواملی است که اقتصاد ایران و در صدر آن بازار سهام کشورمان را تحت تاثیر قرار دادهاند. با نگاهی به اخبار سیاسی در هفته گذشته تحریمهای جامع ایران خودنمایی میکنند. بر این اساس روز پنجشنبه نمایندگان مجلس سنا با 98 رای موافق و تنها 2 رای مخالف طرح جامع تحریم ایران و روسیه موسوم به «قانون مقابله با اقدامات بیثباتکننده ایران- 2017» را به تصویب رساندند. با توجه به تصویب طرح جدید تحریمهای ایران در سنا، دولت آمریکا ظرف مدت 90 روز، باید تحریمهای جدیدی علیه افراد و نهادهای فعال در توسعه برنامههای موشکی ایران تصویب کند. این طرح پس از تصویب در مجلس سنا برای تبدیل شدن به قانون باید در مجلس نمایندگان آمریکا نیز تصویب شود و سپس به امضای رئیسجمهوری آمریکا برسد. این ریسک سیاسی نیز عملا بازار سهام را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
نگاهی به روند شاخص دلار
بررسی روند شاخص دلار طی معاملات هفته گذشته حاکی از رشد 03/ 0 درصدی این متغیر دارد. این در حالی است که به واسطه انتشار برخی گزارشها مبنی بر تضعیف اقتصاد آمریکا میزان رشد شاخص دلار به شکل محسوسی محدود شد (تا روز پنجشنبه این متغیر رشد 3/ 0 درصدی را تجربه کرده بود اما روز جمعه در مسیر نزولی قرار گرفت.) افزایش شاخص دلار به عنوان عامل فشار بر بازارهای کالایی، بورس کالا محور تهران را از خود متاثر خواهد کرد. اخیرا برخی انتشار گزارشهای منفی از اقتصاد آمریکا و نیز اقدامات نسنجیده ترامپ، نگرانیهایی را درخصوص رونق اقتصاد این کشور ایجاد کرده است. از سوی دیگر برخی نهادهای بینالمللی پیشبینی خود از نرخ رشد اقتصاد آمریکا را کاهش دادهاند و علت این کاهش را ناتوانی ترامپ در اجرای وعدههای انتخاباتیاش عنوان کردهاند.
وضعیت فعلی و آتی بازارهای جهانی
یکی دیگر از مواردی که میتواند روند بازار سهام را تحت تاثیر خود قرار دهد، روند قیمتها در بازارهای کالایی و ریسکهای مربوط به بازارهای جهانی است. طی معاملات هفته گذشته قیمت بسیاری از فلزات اساسی از جمله مس، روی و فولاد با رشد اندکی همراه شدند. بر این اساس مس به ازای هر تن در سطح 5670 دلاری قرار گرفت. همچنین انتشار اخباری مبنی بر تحقق کاهش ظرفیت فولاد چین برای کاهش آلودگی به میزان 4/ 42 میلیون تن تا پایان مه، زمینه رشد 3 درصدی قیمت فولاد را فراهم آورد. به دنبال رشد قیمت فولاد، روی نیز با رشد اندکی همراه شد و 2520 دلار را تجربه کرد. این در حالی است که پرو بهعنوان دومین تولیدکننده روی و مس دنیا به دنبال اصلاح قوانین کار در جهت افزایش قدرت کارفرمایان معدن در برخورد و اخراج کارگران است. بر اساس لایحه جدید، نقش حمایتی بیمههای تامین اجتماعی در این شرایط تقویت شده و کارفرمای معدن هنگام اخراج معدنکاران الزامی به پرداخت مزایا ندارد. این موضوع باعث شده فدراسیون معدن، متالوژی و فولاد پرو شامل 110 اتحادیه و 40 هزار معدنکار قصد اعتصاب از روز دوشنبه 19 ژوئن داشته باشند. موضوعی که میتواند عامل تحریک قیمت فلزات اساسی شامل مس و روی در معاملات هفته جاری شود. با توجه به ارزش بازار بالای نمادهای وابسته به بازارهای جهانی فعال در بورس تهران، روند آتی بازارهای جهانی عاملی تاثیرگذار بر رونق یا رکود معاملات سهام خواهد بود.