سکونت ۱.۸ میلیون تهرانی در زون فرونشست پایتخت
رییس بخش زلزلهشناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به تهدید فرونشست زمین برای راهآهن تهران-جنوب،تهران-تبریز و مترو به شتاب حفر چاههای غیرمجاز در بازه زمانی سالهای ۷۹ تا ۸۳ اشاره کرد وگفت: ۱.۸ میلیون نفر در زون فرونشست تهران ساکن هستند.
علی بیتاللهی با اشاره به فرونشست زمین در جنوب پایتخت، اظهار کرد: فرونشست، جنوب تهران، گستره های جنوبی و جنوب غرب آن را تا اراضی پایین دست ورامین و پیشوا تهدید می کند و زون فرونشست در جنوب شهر تهران علاوه بر مناطق شهری تهران، نسیمشهر، صباشهر، اسلامشهر، باقرآباد، کهریزک، چهاردانگه و نصیرآباد را نیز در بر میگیرد.
وی با بیان اینکه قسمتی از راه آهن تهران - جنوب و تهران - تبریز در این محدود قرار دارد، افزود: اتوبان آزادگان، جاده قدیم کرج، اتوبان تهران- ساوه و جاده قدیم ساوه و جاده احمدآباد مستوفی، بلوار رسول اکرم، بلوار غدیر و جاده شهریار و بزرگراه کمربندی دوم تهران از بزرگراهها و جادههای مهمی است که در این محدوده واقع شده است.
وی بیان کرد: وجود پالایشگاه نفت تهران و کارخانههای بسیاری نظیر ایران خودرو دیزل، سایپا، شیرپاستوریزه تهرانو شهرکهایصنعتی متعدد این منطقه (جنوب تهران) را بسیار با اهمیت کرده است.
رییس بخش زلزلهشناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اظهار کرد: وجود دشتهای متعدد در جنوب غرب، جنوب و جنوبشرق تهران از یک سو و نیمه خشک بودن این گستره و تمرکز جمعیتی از سوی دیگر، احتمال حفر چاه های متعدد را متصور میسازد. این واقعیتی است که از توزیع چاههای منطقه به وضوح می توان بدست آورد.
بیتالهی با بیان اینکه مطابق آمار رسمی تا سال 91 حدود 50000 حلقه چاه در استان تهران وجود داشت که از فیروزکوه در غرب استان تا اخترآباد در شرق و از چرمشهر تا فشم توزیع شده است، افزود: حفر چاه های غیرمجاز در سال 79 تا 83 شتاب بیشتری گرفت.
وی با اشاره به نتایج بررسیهای مرکز تحقیقات راه را در خصوص فرونشست جنوب تهران اظهار کرد: بر اساس اطلاعات رقومی موجود و در دسترس، طول خط راه آهن قرار گرفته در زون فرونشست حدود 120 کیلومتر است. همچنین براین اساس 25 کیلومتر از خطوط مترو در همین زون واقعاند. همچنین اتوبان های بین شهری نیز در محدوده فرونشست گستردگی طویلی دارند که جمع طول آنها حدود 200 کیلومتر است.
وی ادامه داد: راهها و معابر شهری و بینشهری اصلی و فرعی نیز جمعا طولی در حدود 2300کیلومتر را در محدود فرونشست دارند، ضمن این که- حدود 21دهنه پل در منطقه فرونشست قرار گرفته است که به عنوان نقاط مهم ارتباطی مسیرها به هم تلقی میشود. برخی از این پلها در منطقه فرونشست دچار ترک و شکاف در اثر فرونشست شدهاند.
وی با اشاره به اینکه فرودگاه مهرآباد در جوار زون فرونشست قرار دارد، تصریح کرد:- دو انبار مواد نفتی و سوختی و حدود 44 جایگاه پمپ بنزین و 15 جایگاه پمپ گاز، 30 کیلومتر خط لوله نفت، 70 کیلومتر خطوط فشاری قوی، 200 کیلومتر خطوط اصلی گاز، 5 منطقه شهری تهران، 8 شهر، 99 آبادی در زون فرونشست قرار دارند.
بیتالهی با اعلام اینکه یک میلیون و 847 هزار و 264 نفر روی زون فرونشست جنوب پایتخت زندگی میکنند، گفت: بر اساس آمار 251 هزار و 480 دستگاه ساختمان، 288 مرکز آموزشی، 57 بیمارستان و 66 کارگاه تولیدی نیزدر این زون قرار گرفته اند.
وی تاکید کرد: قرارگیری فرودگاه مهرآباد در حاشیه اراضی و زون فرونشست زمین یکی از مهمترین عوامل ریسک فرونشست را در این محدوده بوجود آورده است. قرارگیری فرودگاه در حاشیه زون فرونشست امکان پدیداری ترکها و شکافهای سطح زمین را در این محدوده فراهم میسازد. نکته مهم دیگر واقع شدن تعدادی از گسلهای لرزهزای منطقه در زون فرونشست است. طول گسلهای موجود در محدوده فرونشست حدود 165 کیلومتر برآورد شده است.