اختلاف نظر آنکارا و برلین درباره «عادیسازی» روابط با سفر اردوغان به آلمان
در حالی که وزیر خارجه ترکیه، سفر رئیسجمهور این کشور به برلین را آغاز عادیسازی روابط دانست اما رئیسجمهور آلمان این مسئله را رد کرد.

علیرغم تحلیل رسانههای مختلف منطقهای مبنی بر اینکه سفر «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه به آلمان فصل تازهای از روابط دوجانبه را رقم خواهد زد اما برلین نظر مخالفی دارد.
«فرانک والتر اشتاینمایر» رئیسجمهور آلمان شامگاه پنجشنبه در مصاحبهای پیش از استقبال از اردوغان، تاکید کرد: «این سفر نشانه عادیسازی روابط با ترکیه نیست، ما هنوز خیلی با آن فاصله داریم».
اشتاینمایر به روزنامه «آر. اِن. دی.» گفت: «بعد از آشوبی که درپی کودتای نافرجام 2016 (در ترکیه) ایجاد شده، امیدواریم که آنها به مرّ قانون بازگردند. رسانهها، دستگاه قضایی و اتحادیههای تجاری نباید تحت فشار بشاند... ولی این (سفر) میتواند آغازی (بر عادیسازی) باشد».
به نوشته وبگاه شبکه «دویچه وله» وی درباره تظاهراتهایی که پیش از سفر رئیسجمهور ترکیه در شهرهای مختلف آلمانی برگزار شده توضیح داد: «این اعتراضات مسالمتآمیز، نشانه آزادی بیان و آزادی تجمعات در آلمان است (که در ترکیه نیست)».
رئیسجمهور آلمان همچنین افزود که در دیدارش با اردوغان، موضوع خبرنگار آلمانی بازداشت شده در ترکیه را مطرح و به آن اعتراض خواهد کرد.
این در حالی است که «مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه روز گذشته تصریح کرده بود سفر اردوغان به آلمان پس از 4 سال پرتنش، «نقطه عطفی برای رقم زدن فصل جدید» در روابط آنکارا با برلین خواهد بود.
روابط ترکیه و آلمان از سال 2016 و پس از اتفاقات مختلفی از جمله وقوع کودتای نافرجام، تصمیم آنکارا به برگزاری همهپرسی تغییر قانون اساسی و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری رو به وخامت گذاشت. آنکارا از جولای 2016، بیش از70 هزار نفر را بازداشت و حدود 170 هزار نفر را از مشاغل دولتی اخراج کرد.
درپی این اقدامات بود که چندین کشور اروپایی با انتقاد شدید از نقض حقوق بشر و آزادی بیان در ترکیه، توقف روند مذاکرات را برای عضویت این کشور در اتحادیه اروپا، خواستار شدند. این تصمیم کشورهای اروپایی باعث بروز تنشهای دیپلماتیک جدید با ترکیه و آغاز جدال لفظی بین سران این کشورها شد.