وزیر علوم: حدود ۳۰ درصد اساتید ما خانم هستند
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: میتوان در وزارت علوم نمادی از دانشگاه جندی شاپور را طراحی کرد و ما پیگیری میکنیم که در ورود به ساختمان وزارتخانه این به چشم بیاید که ما وارث دانشگاه جندی شاپور هستیم.
منصور غلامی امروز (هفتم اسفندماه) در نشست خبری با رسانهها ضمن تبریک میلاد حضرت فاطمه (س) و روز زن، اظهار کرد: در حوزه آموزش عالی نزدیک به ۵۰ درصد دانشجویان خانمها هستند. حدود ۳۰ درصد اساتید ما نیز خانم هستند. در دو یا سه سال گذشته در جذب اساتید، ۳۸ درصد جذبها، خانمها بودند. تعداد اساتید خانم نیز رو به افزایش است و ما خانمها را در بحث علم و فناوری جدا از آقایان نمیبینیم.
وی افزود: رویکردی که وزارت علوم در سالهای اخیر داشته است، بحث دانشگاه جامع محور است، یعنی دانشگاهی که به مسائل مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و صنعتی توجه داشته باشد. در گذشته خیلی به بحث ارتباط با صنعت اشاره میشد اما در یکی دو سال اخیر مساله ورود به مسائل اجتماعی از بحثهای مهم دانشگاهها است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص شایعه جمعآوری دانشگاههای علمی کاربردی گفت: در این خصوص قرار نیست الان کار خاصی انجام دهیم. بر اساس مصوبه شورای عالی اداره کشور و در قالب طرح ساماندهی واحدهای علمی کاربردی وابسته به دستگاههای دولتی، فعالیت این واحدها متوقف شده است. دانشگاههای علمی کاربردی باید در جهت مهارت افزایی شاغلان دانشگاههای مختلف به کار گرفته شوند، نه اینکه مثل سایر دانشگاهها پذیرش لیسانس و ارشد و… داشته باشند، چراکه دانشگاههایی از این دست به اندازه کافی داریم.
غلامی ادامه داد: برای سایر مراکز علمی کاربردی نیز اساسنامه تعریف شده است و هرچه هست بر اساس اساسنامه و آئین نامههای مربوطه است. بحث انحلال یا توقف فعالیت دانشگاه جامع علمی کاربردی وجود ندارد.
وی درباره کمک وزارت علوم برای تأمین هزینههای لازم برای کاوشهای دانشگاه جندی شاپور تصریح کرد: وزارت علوم برنامهای برای کمک به کاوشها ندارد اما دانشگاههایی که گروههای باستان شناسی دارند میتوانند در این زمینه کارهایی انجام دهند. باید برای هزینههای لازم برای این کاوشها برنامهای در نظر گرفته شود. ما نیز پیگیریهایی در این زمینه میکنیم و امیدوارم بتوانیم سال آینده کارهای خوبی را در اینجا پیش ببریم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول یک دانشگاه جوان است. دانشگاهها خلقالساعه بوجود نمیآیند، بلکه مثل کودکی که به دنیا میآید، رشد میکند، نوجوانی و پختگی را طی میکند، چنین مسیری را طی میکند. از نظر من دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول در ابتدای جوانی است، یعنی ظرفیت توسعه زیاد است اما این بستگی به این مساله دارد که چقدر برنامهریزی داشته باشیم.
غلامی افزود: این دانشگاه تاکنون به عنوان یک دانشگاه صنعتی طراحی شده است که رشتههای خاص در آن ایجاد شده و دانشجو در آن رشتهها پذیرفته میشود. همه دانشگاههای کشور یک طرح راهبردی دارند که حداقل یک افق ۱۰ ساله را برای آنها تعریف کرده است. این دانشگاه نیز همین کار را کرده است. تا کنون این دانشگاه خوب پیش رفته است. به عنوان یک نهاد نظارتی برنامه ما این است که هر دانشگاهی را با استعدادها و ظرفیتهای موجود آن حمایت کنیم و برای دانشگاه جندی شاپور نیز همین طور است.
وی تصریح کرد: تحول دانشگاههای کشور بعد از انقلاب در سه مرحله رخ داد؛ یک مرحله بعد از پیروزی انقلاب بود که فعالیت بخش قابل توجهی از دانشگاههای کوچک ما متوقف شد. میتوان گفت چیزی که ما امروزه داریم بعد از انقلاب شکل گرفته است. تقویت نیروی انسانی و کارشناسان مورد نیاز کشور از اهداف آموزش عالی بوده است که محقق شده است و حدود ۱۵ سال بعد از پیروزی انقلاب این وظیفه به طور کامل انجام شد. در دهه ۷۰ به تدریج به بخش تحقیقات ورود پیدا کردیم. این مرحله بیشتر با دورههای ارشد و دکتری اتفاق افتاد که حاصل این شد که ما در بین دانشگاههای دنیا در تولید علم جایگاه مناسبی داریم و در سال جدید رتبه ۱۵ را کسب کردیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: از اواخر دهه ۸۰ تا اوایل ۹۰ به بحث دانشگاه کارآفرین ورود پیدا کردیم و مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری را در دانشگاهها ایجاد کردیم. در حال حاضر بیش از ۱۹۰ مرکز رشد در دانشگاههای کشور وجود دارد. همچنین ۴۰ پارک علم و فناوری در کشور داریم. برخی از پارکهای ما پارکهایی هستند که چندین شرکت دانش بنیان در آنها مستقر است. محصولات این شرکتها هم در داخل و هم خارج از کشور به فروش میرود. یعنی هم فروش ارزی و هم فروش ریالی خوبی دارند و قراردادهای خوبی را نیز با شرکتهای صنعتی یا بخشهای خصوصی منعقد کردهاند که این مساله ورود بسیار خوبی در حوزه دانشگاههای کارآفرین است.
غلامی افزود: علاوه بر این برنامههای درسی بازنگری شدند. بازبینی برخی بخشها مانند علوم پایه و علوم مهندسی تمام شده است تا مواد درسی با نیازهای روز منطبق شوند. دانشگاهها در سال گذشته برنامههای مهارت افزایی را برای دانشجویان به صورت کارگاههای درون دانشگاهی برگزار کردهاند. در این کارگاهها دانشجویان مهارتهای لازم را برای ورود به بازار کار میآموزند و این به اشتغال پذیری بیشتر دانش آموختگان کمک میکند.
وی در خصوص اخراج ۵۰ نفر از معاونت فرهنگی وزارت علوم گفت: از چند سال پیش برای تأمین نیروی انسانی روشی به کار گرفته شده بود که طی قراردادی که با جهاد دانشگاهی منعقد شده بود، تعدادی نیروی انسانی در بخشهای مختلف از جمله بخش فرهنگی کار میکردند. وزارت علوم بر اساس توافق انجام شده با جهاد دانشگاهی، حقوق این افراد را به جهاد دانشگاهی میداد و جهاد دانشگاهی نیز این حقوق را به این افراد پرداخت میکرد. به دلیل مشکلات مالی و ساماندهی نیروی انسانی، حوزه امور اداری در حال تغییر برنامههای خود است و توسط دستگاههای نظارتی، به این شکل همکاری از نظر قانونی ایراد گرفته شده است. در حال بررسی هستیم تا چگونگی ادامه همکاریها را پیدا کنیم. مساله اخراج و تعدیل نیست، چراکه هیچکدام از این افراد نیروی وزارت علوم نیستند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: امروز یک مرکز پژوهشی در دانشگاه جندی شاپور فعال شد. این مرکز باید ادامه راه ثبت قدیمیترین دانشگاه دنیا در دزفول را بررسی کند تا ببیند چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم تا در کنگرههای مختلف این مساله را اعلام کرده و مسائل بیشتری درباره این دانشگاه را به اطلاع مردم برسانیم.
غلامی تصریح کرد: دانشگاه صنعتی جندی شاپور یکی از فرزندان نسل اندر نسل دانشگاه جندی شاپور باستان است. یکی از اهداف برگزاری این کنگرهها این است که آن را در افکار مردم جا بیندازیم و در برنامههای مختلف خبری آن را به اطلاع مردم برسانیم. هنوز نماد خاصی از دانشگاه جندی شاپور به دست نیامده است. طراحی در این زمینه انجام شده است که به عنوان نماد مرکز پژوهشی نیز در نظر گرفته شده است. در وزارت علوم نیز میتوان نمادی از این دانشگاه را طراحی کرد و ما نیز پیگیری میکنیم که در ورود به ساختمان وزارتخانه این به چشم بیاید که ما وارث دانشگاه جندی شاپور هستیم.
در این نشست همچنین محمدرضا عصاری، رئیس دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول گفت: در دو سال گذشته تعداد زیادی از مدیران ما خانم بودهاند. مدیر فرهنگی و مدیر کتابخانه دانشگاه خانم هستند. در استفاده از ظرفیت خانمها هیچ تفاوتی بین آنها با مردان در انتصابات دانشگاه نداریم.
وی در خصوص پیشرفتهای دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول تصریح کرد: جامعه دانشجویی دانشگاه از سال ۹۲ تا الان حدود ۴ برابر شده است. تعداد دانشجویان ما از حدود ۸۰۰ دانشجو به نزدیک ۳ هزار دانشجو رسیده است. دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه نیز قبلاً حدود یک درصد بودند اما حالا حدود ۱۹ درصد هستند. یکی از شاخصههای عملکردی دانشگاه در محیط بیرونی خود است و در این زمینه طرحهای خارجی دانشگاه از ۵۰ میلیون به ۱.۷ میلیارد رسیده است.
رئیس دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول گفت: طرح جامع فضای کاربردی دانشگاه طراحی شده است. هیأت علمی دانشگاه از ۴۰ نفر به نزدیک ۹۰ نفر افزایش داشته است. در سال ۹۲ دانشکدههای ما مصوب نبودند اما حالا ۶ دانشکده مصوب داریم. حالا دانشگاه دارای مرکز پژوهشی مستقل است. اینها گوشههایی از حمایتهای وزارتخانه هستند که به دلیل داشتن برنامه درازمدت از سوی دانشگاه انجام شدهاند. همچنین طرح کارآفرین و خروج دانشگاه از آموزش محوری و پرداختن به دانشگاه نسل سوم در حال تدوین است.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.