دو سوم استانهای کشور فاقد جراح اطفالند
مدیرعامل موسسه حمایت از کودکان با ناهنجاری مادرزادی (محکم) گفت: دو سوم استانهای کشور فاقد جراح اطفالند.
صلاحالدین دلشاد با برقراری تماسی تلفنی در نشست خبری اعلام برنامههای همایش ناهنجاریهای مادرزادی که یکشنبه آینده در مشهد برگزار میشود، اظهار کرد: در ایران از هر 100 تولد 6-7 مورد مبتلا به ناهنجاری مادرزادی یا نقص بدو تولد هستند به همین دلیل این موضوع خیلی پر اهمیت است.
وی ادامه داد: سازمان بهداشت جهانی اول مارس که مصادف با 12 اسفند است را روز جهانی ناهنجاری اعلام کرده و هدف از این کار جلب توجه مسئولان، خیرین و مردم به این ناهنجاریهاست. ناهنجاریهای مادرزادی معمولاً با معلولیتهای بسیار شدید همراه است و اگر به موقع درمان نشوند یا مرگبارند یا روند درمان آنها هزینه اقتصادی زیادی دارد. مثلاً بیماری کمبود هورمون رشد ماهیانه یک میلیون هزینه دارو دارد و فشار زیادی به خانوادهها وارد میشود.
این فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان با اشاره به اینکه « دو سوم استانهای کشور فاقد جراح اطفال هستند که نشان میدهد که برنامهریزی خوبی در وزارت بهداشت در این زمینه صورت نگرفته است»، خاطرنشان کرد: در اروپا برای هر 100 هزار نفر و در شمال آفریقا برای هر 250 هزار نفر یک جراح اطفال وجود دارد. در ایران برای هر یک میلیون و 150 هزار نفر یک جراح اطفال داریم. به همین دلیل در برخی شهرها ناچار به اعزام جراح اطفال در طی دورههای زمانی مثلا هر ده روز یکبار هستیم.
دلشاد در خصوص علت کمبود متخصص جراحی اطفال در ایران بیان کرد: رشته جراحی اطفال بسیار گسترده ،سخت و پرمسئولیت است در نتیجه علاقهمندی به این رشته کم بوده، اما مسئولین باید تدابیری اتخاذ کنند و یکسری مشوقهایی بگذارند تا جراحان به سمت این رشته بیایند.
وی در خصوص تعداد موفقیتآمیز بودن عملهای ناهنجاری مادرزادی عنوان کرد: خوشبختانه عملهای ما بسیار موفقیت آمیز است. در این زمینه به خودکفایی رسیدهایم، نیاز به اعزام بیمار به خارج کشور نداریم و سختترین عملها در کشور انجام میشود. همچنین تحریمها هیچ تغییری در روند درمان ما ایجاد نکرده و با امکانات و وسایل موجود عملها را انجام میدهیم.
مدیر عامل موسسه محکم عنوان کرد: از دیگر مشکلات ما این است که وزارت بهداشت هنوز برای ناهنجاری سیستم آماری پیاده نکرده، مثلا اگر کسی دچار سل شود فورا باید خبر بدهد اما در زمینه ناهنجاریخای مادرزادی اینگونه نیست. 50 درصد مرگ و میر نوزادان مربوط به ناهنجاریهای مادرزادی است.
دلشاد در مورد غربالگریها عنوان کرد: غربالگری شامل سونوگرافی غربالگری آزمایشگاهی است. برخی ناهنجاریها با این غربالگریها قابل تشخیص است. ناهنجاریهای مهم همراه با معلولیتها با آمونیو سنتز قابل بررسی است و ما مجازیم ناهنجاریهایی که قبل از چهار ماهگی تشخیص داده میشوند، را سقط کنیم.
وی افزود: بیشترین چیزی که در سونوگرافیها کشف میشود مربوط به ناهنجاریهای کلیهها و مجاری ادراریست که حدود 50 درصد از تشخیصها را تشکیل میدهند و پنجاه درصد مربوط به سایر ناهنجاریهاست.
دلشاد ادامه داد: برخی نوزادان دچار ناهنجاریهایی هستند که باید بلافاصله بعد از به دنیا آمدن عمل روی آنها صورت بگیرد و در بیمارستانی به دنیا بیایند که امکانات آن جراحی را داشته باشند. یکی از کمبودهای ما نبود بیمارستان مادر و کودک است. اغلب بیمارستانها یا مال مادر است یا کودک. درحال حاضر دو بیمارستان مادرو کودک، یکی در کرج و دیگری در شیراز داریم.
این فوق تخصص جراحی کودکان و نوزادان بیان کرد: اگر مادر سه ماه قبل از تشکیل نطفه فولیک اسید را مصرف کند از بروز ناهنجاری سیستم اعصاب در نوزاد جلوگیری میشود. همچنین ویتامین آ در دوران بارداری باید با احتیاط مصرف شود. مصرف سیگار، الکل، آرایش غلیظ ماه اول حاملگی، برخی مواد شیمیایی و برخی داروها همچون داروهای صرع در پیدایش لب شکری یا شکاف کام موثرند و اگر به این نکات توجه شود میزان پیدایش شکاف کام کاهش خواهد یافت.
وی در خصوص موسسه محکم گفت: در سال 84 جمعی از پزشکان و متخصصان رشته اصفال موسسه محم را ایجاد کردیم. در آن زمان وضعیت بدتر از الان بود و خانوادهها بچهها را به دلیل نداشتن پول رها میکردند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.