آیا من به رواندرمانی نیاز دارم؟
وقتی یک مشکل روحی و روانی بر زندگی روزمره و عملکرد فرد اثر میگذارد، رواندرمانی توصیه میشود. رواندرمانی میتواند به شما کمک کند در مورد احساسات و هیجانات خود آگاهتر شوید و راه کنارآمدن با آنها را یاد بگیرید.
رواندرمانی، مشاوره، تراپی یا هر اسم دیگری که شما به کار میبرید، فرقی ندارد؛ به هر صورت کمک گرفتن از روانشناس برای سلامت روان افرادی که با مشکلات روحی و هیجانی دست و پنجه نرم میکنند مفید است.
چرا رواندرمانی؟
رواندرمانی میتواند علائم خیلی از عوارض روحی و روانی را بهبود ببخشد. در رواندرمانی یا تراپی، شما یاد میگیرید با علائمی که ممکن است فورا به درمانهای دیگر جواب ندهند چگونه کنار بیایید و بر آنها غلبه کنید.
پژوهشها نشان میهند دارودرمانی به تنهایی کافی نیست و رواندرمانی کمک زیادی به روند درمان میکند. دارو میتواند برخی از علائم عوارض روحی و روانی را کاهش دهد؛ اما رواندرمانی به شما مهارتهایی را یاد میدهد که خودتان بتوانید علائمتان را کنترل کنید. این مهارتها بعد از پایان جلسات رواندرمانی نیز با شما هستند و همیشه میتوانید از آنها استفاده کنید.
مشکلات روحی و روانی چقدر شایعاند؟
مشکلات روحی و روانی شایعاند. آمار و اطلاعات جدید نشان میدهد از هر پنج آمریکایی بزرگسال، یک نفر دچار مشکلات روحی و روانی است. یکششم افراد ۶ تا ۱۷ ساله نیز به یک اختلال روانی مبتلا هستند؛ اما فقط ۴۰ درصد افراد به دنبال درمان میروند.
مشکلات روحی درمان نشده اغلب بدتر میشوند و ممکن است عوارض منفی دیگری نیز به جا بگذارند. بیماریهای روحی و روانی میتوانند منجر به موارد زیر شوند:
. ناتوانی در کار کردن و تحصیل در مدرسه و دانشگاه
. مشکل در روابط یا مراقبت از بچهها
. افزایش ریسک بیماریهای جسمی
. بستری شدن در بیمارستان
. خودکشی
آیا من به رواندرمانی نیاز دارم؟
خیلی سخت است که ببینید عزیزتان با چالشهای روحی درگیر است؛ اما مطرح کردن این مسئله با او که نیاز به رواندرمانی و مشاوره دارد میتواند انتقادآمیز و ناخوشایند جلوه کند. افرادی که نه با میل خود بلکه با زور و جبر دیگران برای رواندرمانی مراجعه میکنند، اغلب مقاومت نشان میدهند و همکاری چندانی برای تغییر و درمان ندارند.
وقتی یک مشکل روحی و روانی بر زندگی روزمره و عملکرد فرد اثر میگذارد، رواندرمانی توصیه میشود. رواندرمانی میتواند به شما کمک کند در مورد احساسات و هیجانات خود آگاهتر شوید و راه کنارآمدن با آنها را یاد بگیرید.
رواندرمانی، مکانی امن و راحت برایتان فراهم میکند تا در مورد چالشهای زندگیتان مانند جدایی، اندوه، مشکلات تربیتی بچهها، دخالتهای اطرافیان و بگومگوهای خانوادگی و ... صحبت کنید. مثلا مشاوره همسران میتواند به شما و همسرتان کمک کند با همدیگر روی مشکلات ارتباطیتان کار کنید و راههای بهتر ارتباط با هم را یاد بگیرید.
چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کنید؟
پیش از اینکه به روانشناس مراجعه کنید ممکن است لازم باشد مواردی را بررسی کنید تا به این اطمینان برسید که برای رواندرمانی آمادهاید. انجمن روانشناسان آمریکا توصیه میکند وقتی چیزی مدام ناراحتتان میکند و در زندگیتان اختلال ایجاد کرده باید به روانشناس مراجعه کنید، خصوصا وقتی که:
. فکر کردن دربارهی مشکلی که دارید و پیدا کردن راهحل برای آن، هر روز حداقل یک ساعت از وقتتان را می گیرد.
. مشکلی که دارید باعث شده احساس شرم و خجالت کنید یا وادارتان کرده از دیگران فاصله بگیرید.
. مشکلی که دارید باعث کاهش کیفیت زندگیتان شده است.
. مشکلتان اثر منفی بر کار و روابط و تحصیلتان گذاشته است.
. تغییراتی در زندگیتان ایجاد شده یا عادتهایی برایتان به وجود آمده که مربوط به مشکلتان است.
اگر هر یک از احساسات و هیجانات زیر را تا حدی دارید که زندگیتان را مختل کرده، رواندرمانی میتواند این اثرات را کاهش دهد. خیلی مهم است که متوجه شوید چه زمانی وقت آن است که به روانشناس مراجعه کنید تا هم کنترل علائمتان را دستتان بگیرید و هم به خودتان و دیگران آسیب نزنید.
علائمی که نشان میدهند باید به روانشناس مراجعه کنید
گیج و آشفتهاید
شاید احساس کنید کارهای زیادی دارید که باید انجام دهید یا مشکلات زیادی دارید که باید حلشان کنید. ممکن است احساس کنید نمیتوانید استراحت کنید یا حتی نفس بکشید. استرس و پریشانی میتواند مشکلات جدی برای سلامتیتان ایجاد کند.
مدام خستهاید
این علامت فیزیکی اغلب نتیجهی مشکلات روحی یا همراه با آنهاست. خستگی مداوم میتواند نشاندهندهی افسردگی باشد. خستگی باعث میشود بیشتر از حد معمول بخوابید یا صبحها بیدار شدن برایتان سخت باشد.
خشم و عصبانیتی دارید که متناسب با علتش نیست
همهی آدمها گاهی عصبانی و خشمگین میشوند. خشمی که گذراست لزوما بد و مضر نیست؛ اما اگر درگیر خشمی مداومید که رهایتان نمیکند و نسبت به علتی که آن را ایجاد کرده تناسبی ندارد یا باعث میشود دست به رفتارهای خطرناک و خشونتآمیز بزنید پس باید به روانشناس مراجعه کنید.
دچار آگورافوبیا هستید
آگورافوبیا یا بازار (جمعیت) هراسی اختلالی است که در آن فرد از بودن در مکانهایی که ممکن است آنجا دچار حملات پانیک شود یا گیر بیفتد به شدت میترسد. برخی از افراد حتی نمیتوانند از خانه خارج شوند.
افکار اضطرابآور و مزاحم دارید
طبیعی است گاهی چیزهایی نگرانتان کنند اما وقتی اضطراب و نگرانی، بخش قابل توجهی از زندگی روزمرهتان را اشغال میکند یا باعث بروز علائم فیزیکی میشود، پس نیاز به رواندرمانی و مشاوره دارید.
بیعلاقه و بیتفاوت شدهاید
از دست دادن علاقه نسبت به فعالیتهای معمول، دنیای اطراف یا به طور کلی نسبت به زندگی میتواند نشاندهندهی مشکلات روحی و روانی مانند افسردگی و اضطراب باشد.
احساس ناامیدی میکنید
از دست دادن امید و انگیزه یا احساس اینکه آیندهای ندارید میتواند بیانگر افسردگی یا دیگر عوارض روحی باشد. گاهی احساس ناامیدی خصوصا بعد از یک دوره بحران و سختی، غیرطبیعی نیست اما اگر ادامهدار شود میتواند افکار خودکشی در فرد ایجاد نماید.
از اجتماع کنارهگیری میکنید
خیلی از افراد گاهی مدت زمانی را در خلوت و تنهایی خود سپری میکنند به احساس بهتری میرسند. افراد درونگرا ممکن است نسبت به دیگران به مدت زمان بیشتری از تنهایی نیاز داشته باشند، اما اگر احساس میکنید وقتی کنار دیگران هستید ناراحت و آشفتهاید یا از بودن با دیگران هراس دارید، مشاوره و رواندرمانی میتواند کمکتان کند این احساس خود را بشناسید و با آن مقابله کنید.
اشتها و خوابتان تغییر کرده است
مشکلات روحی و روانی میتوانند اثرات قابلتوجهی بر خواب و اشتهای شما بگذارند. کسی که مضطرب است یا اغلب هراس دارد دچار بیخوابیهای شبانه میشود، در حالی که کسی که شدیدا افسرده است ممکن است تماموقت بخوابد. همینطور برخی افراد در مواجهه با استرس شدید پُرخوری میکنند و برخی نیز دچار بیاشتهایی میشوند. پس اگر میبینید اشتها یا خوابتان کمتر یا بیشتر از حد معمول شده و ادامه پیدا کرده پس باید به روانشناس مراجعه کنید.
به سختی با دیگران ارتباط برقرار میکنید
سلامت روان ما از راههای گوناگونی بر روابطمان اثر میگذارد. ممکن است فرد احساس ناامنی در رابطه کند یا شدیدا نیاز به حمایت عاطفی داشته باشد.
ضمنا کسانی که مشکل روحی و روانی دارند معمولا به سختی میتوانند در محیط کار و مدرسه و دانشگاه یا در گروهها با دیگران ارتباط برقرار کنند. اگر میبینید اغلب با دیگران به مشکل میخورید یا نمیتوانید احساسات خود را به دیگران انتقال بدهید پس رواندرمانی برایتان مفید خواهد بود. یک درمانگر خوب میتواند مهارتهای اجتماعیتان را تقویت کند.
اغلب غصه میخورید
غلبه بر اندوه و غصه چه بهدلیل جدایی و مرگ یک عزیز باشد و چه به هر دلیل دیگری، فرایندی طولانی و دردناک است، خصوصا اگر کسی را نداشته باشید که با او درددل کنید. رواندرمانی میتواند به شما کمک کند احساس کنید در محیطی امن و آرام در کنار فردی که با شما همدلی میکند میتوانید تمام هیجانات و اندوههای خود را تخلیه کنید و تا حدودی سبُک شوید.
دوست دارید حال خود را بهتر کنید؛ اما نمیدانید از کجا شروع کنید
رواندرمانی یا تراپی میتواند به شما کمک کند بهترین انسان در نوع خود باشید و هم خودتان از زندگی لذت ببرید و هم اطرافیانتان از بودن در کنار شما لذت ببرند. رواندرمانی کمکتان میکند موقعیتهایی را که در آنها قرار میگیرید بهتر تجزیه و تحلیل کرده و متعاقبا واکنشهای مناسبتری نشان دهید.
یک مشاور خوب به شما کمک میکند به درک بهتری از عقاید دیگران برسید و به اثری که بر دیگران میگذارید آگاهتر شوید. با درک دیگران و اثری که بر آنها میگذارید میتوانید در تعاملات خود فرد موثرتر و موفقتری باشید. رواندرمانگر میتواند الگوهای منفی رفتاریتان را شناسایی کند و در جهت اصلاح آنها به شما برنامه بدهد.
برای فرار از مشکلات سراغ کارهای خطرناکی میروید
ما معمولا وقتی استرس داریم یا با مشکل روحی درگیریم سراغ چیزهایی میرویم که ما را نسبت به مشکلات بیحس و بیتفاوت کنند و این میان ممکن است دست به رفتارهای مخربی بزنیم. مصرف موادمخدر یا برقراری روابط جنسی ناسالم مکانیسمهایی هستند که برخی افراد سراغشان میروند. شاید این روشها در کوتاهمدت تسکیندهنده باشند؛ اما در بلندمدت قطعا مضرند و مشکلات را سختتر و پیچیدهتر میکنند. پس اگر سراغ این راهکارها برای فرار از مسائل رفتهاید هر چه زودتر به روانشناس مراجعه کنید چون به رواندرمانی نیاز دارید.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.