منبع فروشندگان سوالات کنکور کجاست؟ | امکان فروش سوالات کنکور وجود دارد؟
در روزهای اخیر انتشار برخی خبرها در مورد تخلفات رخ داده با موضوع کنکور سراسری در فضای مجازی این پرسش را ایجاد کرده که آیا تخلفات در این حوزه افزایش داشته است؟ پرسشی که معاون پلیس فتای فراجا به آن پاسخ داده است.
کنکور سراسری ۱۴۰۲ طی امروز و فردا برگزار میشود. رویدادی که از ماهها قبل تمهیدات ویژه برای برگزاری آن در دستورکار چندین دستگاه مختلف قرار گرفته و همگی تلاش کردند تا این آزمون بزرگ و سرنوشتساز بدون هیچ حاشیهای انجام شود. در این شرایط اما افراد سودجو نیز دستبه کار شده و با انتشار تبلیغاتی نظیر فروش سوالات کنکور و ... در فضای مجازی سعی از کسب منفعت برای خود کردند. تبلیغاتی که هرچه به روز برگزاری کنکور نزدیکتر میشد، تعداد آن نیز افزایش مییافت.
در این شرایط، اخبار مختلفی نیز از برخورد پلیس با متخلفان مرتبط با موضوع کنکور منتشر شد، از جمله اینکه مرکز اطلاع رسانی و ارتباطات فراجا از تشکیل ۱۰۰ کارگروه ویژه عملیاتی در خصوص جرائم مرتبط با کنکور خبر داد و سردار وحید مجید، رئیس پلیس فتای فراجا نیز اعلام کرد که «برابر پایش های صورت گرفته در فضای مجازی و اشرافیت این پلیس در شبکه های اجتماعی، تارنماها و صفحات و کانال های فعال تحت عناوین فروش سوال های کنکور و فروش تجهیزات تقلب که غالباً با انگیزه و هدف کـلاهبرداری از داوطلبان و خانواده های آنان در حال فعالیت بودند، احصاء شد. برابر اقدام های عملیاتی و قانونی صورت گرفته از سوی واحدهای پلیس فتا در استان ها تاکنون تعداد ۳۲ نفر از مجرمان فعال در این حوزه که مدیریت ۸۰ فقره صفحه و کانال را بر عهده داشتند شناسایی، دستگیر و تحویل مراجع قضائی شدند و اقدامات عملیاتی در این زمینه همچنان در دست پیگیری است.» پیش از آن نیز سرهنگ داود معظمی گودرزی، رئیس پلیس فتای تهران بزرگ از بازداشت هشت نفر که در پوشش فروش سؤالات کنکور اقدام به کلاهبرداری از مردم کرده بودند، خبر داده بود.
انتشار این اخبار و دیگر خبرهای مشابه با آن، سبب شد تا این پرسش مطرح شود که آیا در سال ۱۴۰۲، تخلفات حول موضوع کنکور سراسری افزایش داشته است؟ پاسخ سرهنگ رامین پاشایی، معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس فتای فراجا به این پرسش منفی است و معتقد است که امسال در نتیجه اطلاعرسانی خوب رسانهها این جرائم این حوزه کمتر هم شده است.
تخلفی در کنکور رخ نداده، تخلف در پوشش کنکور است
پاشایی در گفتوگویی، در اینباره گفت: ابتدا لازم است براین توضیح تاکید کنم که وقتی صحبت از تخلفات با موضوع کنکور سراسری میشود، منظور این نیست که در فرآیند کنکور تخلفی رخ داده باشد، بلکه منظور افرادی هستند که در پوشش کنکور یا به بهانه آن اقدام به سودجویی و انجام اقدامات مجرمانه کردهاند. منشا چنین اقدامات مجرمانهای نیز به حدود یک دهه قبل و شروع توسعه اینترنت و شبکههای اجتماعی در کشور بازمیگردد. از آن زمان تاکنون ماهمواره در ایام منتهی به کنکور با پدیده فروش سوالهای کنکور و ... مواجه میشویم.
وی ادامه داد: در واقع اگر بخواهم بهتر بگویم، مجرمان سایبری اقدام به مانیتورینگ و رصد رویدادها و فضای مجازی کرده و هربار با دستمایه قرار داده هر یک از رویدادها یا موضوعات روز در فضای مجازی اقدام به کلاهبرداری از مردم میکنند، راهکار مقابله با این افراد سودجو ارتقاء دانش و سواد رسانهای مردم و به خصوص کاربران شبکههای اجتماعی و فضای مجازی است. حالا اینبار هم نزدیکی به کنکور بهانهای برای افراد سودجو شده است، کما اینکه تا همین چند روز پیش یکی از بهانههای آنان فروش سوالات امتحان نهایی بود.
معاون پلیس فتای فراجا با بیان اینکه پس از شیوع کرونا و استفاده بیشتر مردم از فضای مجازی، حضور سودجویان برای ارتکاب چنین اقدامات مجرمانهای نیز افزایش یافت، خاطرنشان کرد: متاسفانه عمدتا پیام رسانهای غیربومی به محلی برای افراد سودجو بدل شده است. در همین موضوع کنکور تیمهای رصد پلیس فتا موارد متعددی از انتشار آگهیهای فروش سوالات کنکور سراسری را مورد شناسایی قرار داده و با آن برخورد هم کردند.
پاشایی با بیان اینکه پلیس فتا همواره در تلاش است تا خود را یک گام از مجرمان سایبری جلوتر نگهدارد، گفت: ما هم در پلیس فتا، تقویم عملیاتی و رویدادی داریم و برابر با آن اقدام به رصد و پایش فضای مجازی کرده و با متخلفان برخورد میکنیم. ما در آستانه کنکور در کارگروههای ویژه تخصصی و عملیاتی با مجرمان سایبری در حوزه فروش سوالهای کنکور مقابله کردیم. این کارگروهها در پلیس فتای تمام شهرها و استانها دایر شده است.
منبع فروشندگان سوالات کنکور کجاست؟
وی در پاسخ به این پرسش که آیا فروشندگان سوالات کنکور سراسری ۱۴۰۲ به این سوالات دسترسی دارند یا خیر نیز گفت: به طور قطع میتوانم بگویم که حداقل در سالهای اخیر هیچگاه سوالات کنکور سراسری تا قبل از شروع آزمون لو نرفته و کسی از آن خبر نداشته است. اینها درپی تدابیر شدیدی است که از سوی سازمان سنجش برای قرنطینه لحاظ شده و پلیس نیز در آن مشارکت دارد. پس با چنین شرایطی باید بگویم که افراد سودجو نیز هیچ ارتباطی با منابع سوالات ندارند و ادعایشان کذب است.
معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس فتای فراجا ادامه داد: در این شرایط افراد سودجو چندین روش را انتخاب کرده و بر اساس آن از مردم کلاهبرداری میکنند. اول اینکه ادعای فروش سوالات کنکور را مطرح کرده و پس از دریافت پول دیگر پاسخگوی تماس مشتریان نخواهند بود. دوم اینکه مشتریان خود را به درگاههای جعلی هدایت کرده و اقدام به تخلیه کامل حساب بانکی آنان میکنند و حالت سوم هم این است که سوالات سالهای گذشته یا حتی سوالات غلط را به عنوان سوالات کنکور به مشتریان خود میفروشند و از این طریق ضرر جبران ناپذیری را به این افراد وارد میکنند.
پاشایی درباره انتشار برخی تصاویر از برگه سوالات کنکور در فضای مجازی نیز تصریح کرد:این مربوط به بعد از کنکور است. موردی نداشتیم که تصویر برگه قبل از شروع کنکور منتشر شده باشد. معمولا اینطور است که در مواردی ۲۰ دقیقه بعد از شروع کنکور تصویر برگه منتشر شده است، که اینکار نباید انجام شود، اما واقعیت این است که انتشار آن نیزچندان موثر نیست و وقتی داوطلب در سر جلسه کنکور حضور دارد دیگر انتشار سوال کمکی به او نخواهد کرد. اما به هرحال پلیس با چنین مواردی نیز برخورد خواهد کرد. از زمان شروع کنکور مراقبان کنکور باید از این موضوع مراقبت کنند.
وی با بیان اینکه حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون نفر به طور مستقیم یعنی به عنوان شرکت کننده یا به عنوان عضوی از خانواده کنکوریها با این موضوع در ارتباط هستند، گفت: همین موضوع نیز سبب شده تا برخی از افراد سودجو و مغرض آن را به عنوان دستاویزی برای اثرگذاری روانی بر جامعه استفاده کنند. دشمنان قصد دارند تا جریان علمی کشور را بیاعتبار کنند و از این رو به شایعات دامن میزنند.
پاشایی ادامه داد: گاهی افراد سودجو با یک دکمه، ساعت، خودکار و ... میتواند به عنوان ابزاری هوشمند عمل کرده و افراد سودجو با استفاده از آن اقدام به عکس گرفتن از پرسشنامه کنکور کنند. ما در این خصوص توصیههایی را مطرح کرده و به دستگاههای مربوطه منتقل کردهایم و امیدواریم که بتوان چنین مواردی را اجرایی کرد. البته تاکنون هم اقدامات خوبی انجام شده است. مراقبان آزمون باید بسیار هوشیار باشند و هماهنگی خوبی نیز میان پلیس و دستگاههای مرتبط با برگزاری کنکور وجود دارد.
معاون اجتماعی پلیس فتای فراجا درباره اینکه آیا در سالهای اخیر تخلفات مرتبط با کنکور افزایش یافته یا خیر اظهارکرد: باز هم تاکید میکنم که این تخلفات ربطی با اساس کنکور ندارد و در واقع تخلفات در پوشش یا به بهانه کنکور است. اما باید بگویم که امسال با کمک رسانهها و ارتقاء سواد رسانهای مردم آمار جرایم و تعداد مالباختگان در حوزه فروش سوالهای کنکور و به طورکلی تخلفات این حوزه روندی کاهشی داشته باشد.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.