جوابیه هیات مدیره منطقه ویژه اقتصادی اسلام آبادغرب به یک مصاحبه
منطقه ویژه اقتصادی اسلام آبادغرب یکی از مناطق منحصر به فرد در سراسر کشور است، تنها منطقه ویژه اقتصادی در تمام ایران که کاملا توسط بخش خصوصی مدیریت میشود.
این منطقه ویژه که طرح اولیه آن نزدیک به 143 هکتار است و امکان توسعه آن در آینده وجود در سفر استانی هیات دولت در سال 85 مطرح و در نهایت در سال 92 تصویب نهایی و ابلاغ شد.
با توجه به نزدیکی آن به مرز عراق و همچنین دسترسی مناسب به شاهراههای اصلی و همچنین ظرفیتهایی که در حوزه صادرات و واردات دارد، آینده درخشانی پیش روی این منطقه است، خصوصا انکه قرار است به زودی چهارمین پتروشیمی استان کرمانشاه در آن استارت بخورد و همین امر منطقه ویژه اقتصادی اسلام آبادغرب را برای سرمایهگذاران بسیار جذاب کرده است.
به گزارش فرتاک نیوز،اگرچه این منطقه توسط بخش خصوصی مدیریت میشود اما زیرساختهای بسیار مناسبی خصوصا برای استقرار گمرک در آن فراهم شده و هزینههای قابل توجهی در منطقه ویژه اقتصادی اسلام آبادغرب صورت گرفته است.
با وجود همین این موارد متاسفانه اخیرا آقای خلیل حیدری، ناظرگمرکات استان کرمانشاه طی مصاحبهای مباحثی درباره فراهم نبودن برخی زیرساختهای گمرک در این منطقه مطرح کردند که اقدامات و زحمات صورت گرفته را زیر سوال میبرد.
جوابیه هیات مدیره منطقه به یک مصاحبه
کیوان کاشفی رئیس هیات مدیره منطقه ویژه اقتصادی زاگرس در پاسخ به مصاحبه ناظر گمرکات استان کرمانشاه و با اشاره به هزینهکردن نزدیک به 10 میلیارد ریالی برای فراهم کردن زیرساختهای مورد نیاز گمرک در منطقه ویژه اقتصادی اسلام آبادغرب، گفت: برنامههای متعددی برای رونق صادرات و واردات در این منطقه و تبدیل کردن آن به هاب تجارت استان داشتیم اما به دلیل عدم داشتن کد گمرکی مستقل هیچکدام از این برنامهها تا کنون عملیاتی نشد.
وی ابتدا اشارهای به اهمیت مناطق آزاد و تجاری در ایران داشت که به عنوان یک پیشران اقتصادی برای صنعت، تجارت و ... عمل میکنند و ادامه داد: در حال حاضر عمده مناطقی که در کشور در حوزه صنعت و سرمایهگذاری پیشرفت داشتند در دل مناطق ویژه اقتصادی و یا مناطق آزاد قرار دارند و حول آنها سرمایهگذاریهای عظیم و قابل توجهی شکل گرفته است.
رئیس اتاق بازرگانی کرمانشاه از مناطق ویژه اقتصادی به عنوان مراکزی برای مبادلات کالاهای تولیدی و تجاری یاد کرد و افزود: مهمترین مزیت این مناطق معافیتهای مالیاتی، گمرکی، معافیت از قوانین کار و تامین اجتماعی و ... است که شرایط تولید و تجارت را خارج از چارچوبهایی که در سایر نقاط معمولی کشور داریم فراهم میکند.
کاشفی از منطقه ویژه اقتصادی اسلام آبادغرب نیز به عنوان یکی از همین منطقه پرپتانسیل یاد کرد و گفت: یکی از ویژگیهایی که اسلام آبادغرب را نسبت به سایر مناطق ویژه اقتصادی متمایز میکند مدیریت صد درصدی آن توسط بخش خصوصی است.
از سه سال قبل استارت زیرساختهای گمرکی را زدیم
وی خاطرنشان کرد: از آنجاییکه پیشرفت این منطقه بسیار برای ما حائز اهمیت بود و یکی از ملزومات واردات و صادرات در منطقه ویژه اقتصادی نیز استقرار گمرک و اختصاص کمد گمرکی مستقل به آن است، استارت فعالیت گمرک و فراهم کردن زیرساختهای مورد نیاز آن را از سه سال قبل زدیم.
رئیس هیات مدیره منطقه ویژه اقتصادی زاگرس از چند ایرادی که گمرک برای استقرار در منطقه گرفته بود یاد کرد و گفت: برای فراهم کردن زیرساختهای مد نظر گمرک نزدیک به ۱۰ میلیارد ریال هزینه کردیم.
کاشفی هزینه کرد دو میلیارد ریالی برای محصور و فنس کشی کردن محدوده گمرکی، هزینه چهار میلیارد ریالی برای تامین و تجهیز زیرساختهای اینترنتی و کشیدن فیبر نوری برای اتصال به گمرک سراسری ایران، هزینه کرد بیش از سه میلیارد ریالی برای تجهیز بخش اداری و خرید کامپیوتر برای استقرار کارمندان گمرک و ... را از مهمترین این موارد برشمرد.
پیگیری برای تبدیل شدن منطقه ویژه اقتصادی اسلام آباد به هاب تجارت استان
رئیس اتاق بازرگانی کرمانشاه ایراد دیگر گمرک را لزوم برقراری فعالیتهای تجاری دانست و عنوان کرد: در این زمینه نیز رایزنیهای گستردهای با صنایع غرب استان مانند نازگل، سیمان سامان، کاشی کاژه، مانیزان و ... داشتیم تا کارهای صادرات خود را از این منطقه انجام دهند.
وی تاکید کرد: به علاوه تلاش کردیم از آنجاییکه گمرک کرمانشاه در مرکز شهر واقع شده و محدودیتهای ترافیکی دارد از ظرفیت منطقه ویژه اقتصادی اسلام آباد غرب برای کاستن بار گمرک کرمانشاه و حتی پرویز خان استفاده کنیم.
رئیس هیات مدیره منطقه ویژه اقتصادی زاگرس همچنین از هدفگذاری برای تبدیل این منطقه به هاب تجارت استان و یا بندر خشک یاد کرد و افزود: بنا داشتیم برای شروع کار روزانه کارهای گمرکی حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ کامیون را در منطقه ویژه اقتصادی اسلام آباد غرب انجام دهیم.
کاشفی تاکید کرد: یکی دیگر ازبرنامههای ما تبدیل کردن منطقه به هاب واردات از عراق خصوصا واردات خودرو بود( در ایامی که واردات خودرو هنوز ممنوع نبود)، زیرا کرمانشاه رویه گمرکی مصوب واردات خودرو را داشت و میتوانستیم بخشی از واردات خودرو که اکنون از عمان، دوبی و ... انجام میشود را از عراق صورت دهیم.
عدم اختصاص کد گمرکی مستقل مانع اصلی توسعه منطقه
وی تنها عاملی که تا کنون و به رغم همه پیگیریها مانع تحقق این برنامهریزیها شده را عدم تخصیص کد گمرکی مستقل به منطقه ویژه اقتصادی اسلام آباد غرب دانست که ضروری بوده و افزود: با وجود آنکه همه زیرساختها را فراهم کردیم گمرک استان نتوانست کد مستقلی برای منطقه بگیرد، برای این منظور لازم بود گمرک کرمانشاه توجیهات خود را به گمرک ایران ارائه دهد و مسئولین استان نیز حمایتهای بعدی را انجام دهند.
به گفته رئیس اتاق بازرگانی کرمانشاه، کارشناس گمرکی هم که برای مدت محدود در منطقه مستقر شدند کارشناسان دست چندم بودند که کار خاصی از آنها برنمیآمد.
اختصاص کد گمرکی را از طریق نمایندگان مجلس پیگیری میکنیم
کاشفی با بیان اینکه همچنان پیگیری برای اختصاص کد گمرکی مستقل به منطقه ویژه اقتصادی اسلام آباد غرب و رونق این منطقه در حال انجام و مورد تأکید شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی و کارگروه توسعه صادرات استان است، اظهار کرد: اگر نیاز باشد از ظرفیت نمایندگان مجلس برای رایزنی با گمرک ایران استفاده خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: اختصاص کد گمرکی مستقل برای تمام مناطق ویژه اقتصادی از جمله اسلام آباد غرب و حتی قصرشیرین ضروری است.
آمادگی ۴۰ متقاضی سرمایهگذاری در منطقه زاگرس
وی از آینده خوبی که پیش روی منطقه ویژه اقتصادی اسلام آباد غرب هست نیز یاد کرد و با بیان اینکه به زودی چهارمین پتروشیمی استان در این منطقه استارت میخورد، افزود: هم اکنون حداقل ۴۰ متقاضی جدید سرمایهگذاری در منطقه ویژه اقتصادی اسلام آباد غرب داریم که عمده آنها در زمینه صنایع پایین دست و وابسته پتروشیمی هستند.
وی گفت: پیگیری رونق این منطقه برای ما حیاتی است و همچنان اقدامات لازم را انجام خواهیم داد.