از دستاورد برجام تا تلاش برای اجرای بسته حمایت از توسعه صادرات
وزارت صنعت، معدن و تجارت سال گذشته در حوزه عملکردی با فراز و فرودهایی روبرو بود، این وزارتخانه تلاش های زیادی برای اجرایی سازی برجام داشت و موفقیت هایی نیز بدست آورد و به رفع مشکلات بیش از پنج هزار و 400 واحد تولیدی همت گماشت.
پس از برجام (توافق جامع مشترک ایران با کشورهای 5+ 1) افزون بر پنج میلیارد و 600 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی در این بخش به تصویب رسیده و طرف های خارجی با همتایان ایرانی شریک شدند .
به گفته «محمدرضا نعمت زاده» وزیر صنعت، معدن وتجارت، اکنون شرکت های خارجی با طرف های ایرانی از 30 درصد به بالا شراکت کرده اند و در مواردی هم این رقم به 100 درصد رسیده است.
وی افزود: سرمایه گذاری خارجی در قالب 170 تا 180 پروژه است و از تعداد 150 پروژه آن 76 پروژه کار اجرایی شروع شده، 26 پروژه راه اندازی و 48 پروژه در شرف اجرا قرار دارد.
وزیر صنعت تاکید کرد: مجموع موارد یاد شده، قبل از توافق برجام وجود نداشته، مواردی از کشور ترکیه و افغانستان بودند که دامنه محدودی داشته و افغان ها در واقع برای صادرات به کشور خود در ایران سرمایه گذاری کرده اند.
وی بیان داشت: اکنون پروژه سرمایه گذاری خارجی ایران خودرو آماده افتتاح است، مشارکت سیتروئن صورت گرفته، صنایع مربوط به سلامت ( تجهیزات پزشکی) ، شیمیایی، غذایی، تجهیزات، ماشین سازی، تجهیزات نفت وگاز و در واقع این موارد سرمایه گذاری خیلی درشت نیست.
نعمت زاده افزود: تاکنون هیچیک از توافق ها منجر به انصراف نشده و یکی دو مورد به عقب افتاده، مواردی بوده که باید مسایلی را حلاجی می کردند و از جمله هواپیمای بوئینگ سه ماه از موعد مقرر به تعویق انداخته است.
** برنامه ریزی برای رشد 25 درصدی صادرات در سال 96
وزیر صنعت، معدن و تجارت پیشتر در جمع خبرنگاران از اختصاص چهار هزار میلیارد ریال اعتبار برای حمایت از توسعه صادرات در سال 96 خبر داد.
وی گفت: سال گذشته به دلیل تامین نشدن اعتبار فقط 500 میلیارد ریال از بودجه توسعه صادرات تامین شد، اما امسال سازمان برنامه و بودجه اعتبارات لازم برای حمایت از توسعه صادرات را تامین می کند.
اجرای کامل بسته حمایت از توسعه صادرات از اهداف جدی دولت در سال جدید است.
امروز هزینه های حمل و نقل و نرخ تسهیلات از جمله مشکلات موجود در توسعه صادرات بیان می شود و صادرکنندگان خواستار اصلاح نرخ تسهیلات و برخی نرخ های حمل و نقل هستند.
همچنین برپایه آمارهای موجود، صندوق ضمانت صادرات در سال گذشته 400 درصد افزایش عملکرد داشته که نشان می دهد صادرکنندگان علاقه مند به بیمه محصولات خود شده اند.
پیش از این محدودیت های بیشتری وجود داشت، اما برنامه ریزی های انجام شده سبب شده تسهیلات بیشتری برای ورود موقت کالای واسطه ای برای صادرات از جمله دریافت چک و سفته یا در نهایت وثیقه اختصاص یابد تا مواد اولیه مورد نیاز کالای صادراتی، راحت تر تامین شود.
** تاسیس130 شرکت صنعتی دانش بنیان در 9 ماهه 95
برپایه گزارش های مستند منتشر شده در دولت «تدبیر و امید» طی 9 ماه پارسال، 130 واحد به جمع واحدهای صنعتی دانش بنیان کشور افزوده شده است.
آمارهای اعلامی گذشته نشان داد که تا پایان سال 94، تعداد 156 واحد صنعتی دانش بنیان در کشور فعالیت داشتند و در 9 ماه 95 ( منتهی به آذر) 130 واحد دانش بنیان به این جمع افزوده شده و به 286 واحد افزایش یافت.
** جایگزینی 48 هزار تاکسی فرسوده در سال 95
اجرای آیین نامه ارتقای کیفیت خودرو برای از رده خارج کردن خودروهای فرسوده یکی از اقدامات وزارت مزبور است و در همین زمینه، سال گذشته 48 هزار دستگاه تاکسی فرسوده جایگزین شد.
براساس روش پیشنهادی تشویقی با اعطای وام و تسهیلات ویژه، مالکان خودرو به ارتقای کیفیت آن ترغیب می شوند.
جلوگیری از تردد خودروهای فرسوده توسط پلیس راهنمایی و رانندگی نیز به عنوان یک پیشنهاد قهریه ای مطرح است که تلفیق این دو پیشنهاد می تواند به اجرایی شدن آیین نامه کمک کند.
پیشتر، نعمت زاده به رایزنی برای دریافت اعتبارات لازم برای نوسازی ناوگان حمل و نقل اقتصادی (کامیون ها و اتوبوس های فرسوده) پرداخت و افزود : اعتبارات محدودی دریافت شده، اما در سطح وسیع منابع مالی بیشتری نیاز دارد.
** رفع مشکلات 5400 واحد تولیدی و صنعتی در سال 95
وزیر صنعت، معدن و تجارت پیش از این با اشاره به رفع مشکلات پنج هزار و 400 واحد تولیدی و صنعتی در سال 95 اظهار داشت: چنانچه واحدهای تولیدی به سمت نوسازی و استفاده از فناوری های جدید نروند، نمی توانند در بازار رقابت کنند؛ در عین حال کارخانه ارج نیز باید به سمت تولیدات بازار پسند گام بردارد و محصولات خود را با شرایط روز تطبیق دهد .
برپایه این گزارش و به نقل از مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت، کارخانه داروگر که 70 سال پیشینه فعالیت دارد، اکنون به تولیدات خود ادامه می دهد. کارخانه روغن نباتی نیز فعال است. همچنین واحد قند دزفول که متعلق به قوه قضاییه است و نزدیک به 10 سال از توقف فعالیت آن سپری شده، با رایزنی وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی با قوه قضاییه، در حال بازسازی است که تا 2 ماه آینده وارد چرخه تولید خواهد شد.
به گفته نعمت زاده، نیمی از واحدهای راکد، متعلق به دولت های قبلی، حتی قبل از دولت های نهم و دهم است و بازسازی و نوسازی نشدند یا ورثه و سهامداران آنها متمایل به ادامه کار نبودند.
براساس آمارهای رسمی در یکسال گذشته بیش از هزار واحد تولیدی راکد در شهرک های صنعتی راه اندازی شدند و در 6 ماه گذشته نیز بیشتر واحدهای موجود در این شهرکها خواستار توسعه واحدهای خود شده اند.
** اختصاص 230 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی در سال 95
به گزارش ایرنا، سال گذشته بیش از 161 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی به بخش صنعت و معدن و افزون بر 72 هزار میلیارد تومان تسهیلات به بخش تجارت اختصاص یافت که در مقایسه با سال 1394 به ترتیب 32 و 26 درصد رشد نشان می دهد.
ارزش افزوده بخش معدن مطابق آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار ایران در 9 ماهه پارسال ( منتهی به آذر ) رشد پنج درصدی داشته و با توجه به رو به رشد بودن تولیدات در اغلب زمینه ها به ویژه خودرو، فلزات اساسی، لوازم خانگی و مواد غذایی، رشد ارزش افزوده در 12 ماهه پارسال قابل پیش بینی است.
سال 95 قرار بود به هفت هزار و 500 واحد کوچک و متوسط که مشکل نقدینگی داشتند، تسهیلات اعطا شود؛ اما در بخش صنعت و کشاورزی بیش از 23 هزار فقره تسهیلات به ارزش افزون بر 170 هزار میلیارد ریال پرداخت شد.
همچنین سال گذشته بیش از پنج هزار طرح نیمه تمام در کشور به بهره برداری رسید که از آن جمله 31 طرح ملی است که افتتاح شده یا در شرف بهره برداری است.
رشد وزنی 35 درصدی صادرات در سال گذشته نسبت به 94 به ثبت رسید و از نظر مبلغ هم افزایش سه درصد داشتیم که کاهش قیمت های جهانی دلیل رشد اندک آن است.
** تلاش های وزارتخانه برای رفع موانع تولید
برپایه گزارش های موجود، مالیات و مشکلات تامین اجتماعی، عمده نگرانی های فعالان اقتصادی بود که طی نشست های متعدد با وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس کل سازمان امور مالیاتی این مشکلات کاهش یافت.
به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت، در زمینه مشکلات تامین اجتماعی نیز که ماموران این سازمان گاهی پرونده های تا 10 سال گذشته را بررسی کرده و بجای بازرسی، حسابرسی می کردند؛ اما اکنون پذیرفتند که فقط بازرسی (و نه حسابرسی) انجام داده و بازرسی ها یکساله شود؛ در این زمینه به زودی بخشنامه جدیدی صادر خواهد شد.
** افزایش 15 درصدی نرخ سیمان در سال گذشته
گزارش ایرنا حاکی است، واحد های تولید کننده سیمان 6 ماه پیش افزایش 15 درصدی قیمت داشتند، این در حالی است که به گفته مسئولان این وزارتخانه، اکنون ظرفیت واحد های تولید کننده سیمان به 83 میلیون تن رسیده و میزان مصرف به مراتب کمتر از تولید است.
برپایه آمارهای پیشین وزارت صنعت، معدن وتجارت، تولید سیمان در 11 ماه منتهی به بهمن 95 برابر با 49 میلیون و 579.8 هزار تن بود که در مقایسه با عملکرد دوره مشابه در سال 94، افت 6.4 درصدی داشت.
تولید 11 ماهه سیمان در سال 94 به میزان 52 میلیون و 980.7 هزار تن ثبت شده بود .
انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان نیز در جدول آماری خود از وضعیت صادرات در دوره 10 ماهه 95 (منتهی به دی) در مجموع رقم 6 میلیون و 351 هزار و 852 تن را ثبت کرده است .
تولید کنندگان سیمان معتقدند: نزدیک به 50 درصد تولید این بخش در بازار داخلی جذب می شود، اما برای بقیه باید بازارهای برون مرزی را با حمایت های دولت شناسایی و در آنها حضور فعالی داشت .
سال 93 حدود 18 میلیون تن صادرات سیمان و کلینکر صورت گرفته که بیش از 60 درصد آن راهی کشور همسایه، عراق شده است .
ایران پیش از این به عنوان چهارمین تولید کننده سیمان جهان معرفی شده بود، اما بدلیل کاهش تولیدات در سالهای 94 و 95، گفته می شود به هفتیمن تولید کننده دنیا رسیده است.
به گزارش ایرنا، پیش بینی شده در افق 1404 ظرفیت تولید سیمان کشور به رقم 120 میلیون تن برسد .