بدون این آمارها مناظره انتخاباتی را نگاه نکنید
از آمارهای اقتصادی برای گمراه کردن مردم بسیار استفاده می شود اما در اقتصاد روند یک شاخص مهم است. بقبل از نشتن مقابل تلویریون و دیدن مناظره اقتصادی روز شنبه حتما باید نگاهی به شاخصها انداخت
به گزارش فرتاک نیوز، خاصیت آمارهای اقتصادی استفاده ابزاری از آن است. یعنی فردی برای رسیدن به هدف خود شرایط اقتصادی را بسیار بد یا خوب و یا حتی در مواردی معکوس نشان میدهد. برای فردی که آگاهی کافی از اقتصاد ندارد این رفتار بسیار گمراهکننده خواهد بود. مناظرههای انتخاباتی دو هفته گذشته نشان داد گاهی مواقع نامزدهای انتخاباتی پا را فراتر گذاشته و حتی آمارهای غلط ارائه میدهند.
مناظره سوم برای افرادی که هنوز تصمیمی به رأی دادن نگرفتهاند و یا اینکه در انتخاب کاندید موردنظر خود هنوز شک دارند تأثیرگذار است. در دو مناظره قبلی به طرح موضوعات اجتماعی و سیاسی-فرهنگی پرداخته شد اما نامزدها هر فرصتی را غنیمت شمرده و بحث اقتصادی را وسط میکشند. در این میان شاهد تحلیلهای غلط، غرضورزانه و غیراقتصادی بودیم.
برای اینکه آمارهای اقتصادی را بررسی کنیم باید روند تغییرات آن را در نظر بگیریم. البته که این به تنهایی به دلیل اثر کوتاهمدت و بلند مدت برخی سیاستگذاریها کافی نیست اما میتواند مقداری ما را از گمراهی خارج کند.
برای بررسی آمارهای اقتصادی تعدادی شاخص وجود دارد که در اختیار مردم قرار میگیرد. این شاخصها توسط دو مرجع رسمی آمار دهی یعنی مرکز آمار و بانک مرکزی ارائه میشود. در جدول زیر تغییرات این شاخصها را مشاهده میکنیم.
در ستون تغییرات شاخصهایی که با رنگ سبز نشان داده شده است بیانگر بهتر شدن شرایط و شاخصهای قرمز رنگ نشاندهنده بدتر شدن در طی زمان است
آمارهای رشد اقتصادی بیانگر میزان افزایش تولید ناخالص داخلی به نسبت سال گذشته است. برای اینکه بخواهیم وضعیت کلی اقتصاد را مشاهده کنیم هیچ شاخصی به این اندازه مفید نیست. اگر تولید اقتصادی به نسبت سال گذشته کاهش یافته باشد آنگاه گفته میشود اقتصاد در رکود است و اگر رقم رشد مثبت باشد شرایط رونق اقتصادی بر کشور حاکم خواهد بود. در مناظرهها بسیار پیرامون معیشت مردم صحبت شد اما بهترین راه برای دیدن وضعیت معیشت همین شاخص تولید میباشد.
تورم تغییرات عمده کالاها را در یک سال نشان میدهد، به طور کلی کمتر کشوری در دنیا تورم منفی دارد زیرا ارزانتر شدن کالاها در طی یک یا چند سال موضوع قابل بحثی در اقتصاد نیست. نکته مهم این است که تورم را نمیتوان در مدت کوتاهی بسیار کاهش داد تا به شرایط کشورهای دیگر که تورم زیر ۴ درصد دارند برسد. در کنار تورم کل اقتصاد، تورم عمده کالاهای خوراکی نیز قرار گرفته است. دلیل آن این است که گروههای پایین درآمدی که صرفاً نیازهای اولیه خود را تأمین میکنند این رقم را در زندگی خود بیشتر حس خواهند کرد.
از ضریب جینی برای بررسی نابرابری درآمدی استفاده میشود. این ضریب رقمی بین صفر و یک به خود میگیرد و هر جه بدر طی زمان بیشتر باشد آنگاه شکاف درآمدی در اقتصاد وخیمتر شده است. عدد یک بیانگر این است که یک نفر تمام درآمدهای کشور را دریافت میکند و رقم صفر یعنی درآمد تمام مردم با یکدیگر مساوی است.
در حال حاضر بیکاری مجادلهآمیزترین شاخص در انتخابات ریاست جمهوری بوده، برای تعیین بیکاری جمعیت شاغل ۱۰ سال به بالا را که ۲ ساعت کار در هفته دارند بر کل جمعیت فعال اقتصاد تقسیم میکنند. جمعیت فعال یا مشارکت اقتصادی بیانگر افراد بالای ۱۰ سال جویای کار است. بهعنوانمثال افرادی که در دانشگاه به تحصیل میپردازند به دلیل اینکه جویای کار نیستند از میزان مشارکت اقتصادی خارج خواهند شد. توجه به تعاریف نرخ بیکاری و مشارکت نشان میدهد که نرخ بیکاری وابسته به نرخ مشارکت است و تغییر در نرخ مشارکت اقتصادی موجب تغییر در نرخ بیکاری میشود با افزایش نرخ مشارکت میزان بیکاری افزایش خواهد یافت.