تولید روزانه بنزین کشور به ۱۲۰ میلیون لیتر رسید
معاون وزیر نفت گفت: هماکنون، مجموع بنزین تولیدی کشور که شامل تولید پالایشگاهها و انبارهاست، به حدود ۱۲۰ میلیون لیتر رسیده است.

محمدصادق عظیمیفر، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، با اشاره به ظرفیت پالایشگاههای کشور اعلام کرد: در حال حاضر ۱۰ پالایشگاه اصلی ایران روزانه بیش از ۲.۴ میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی را فرآوری میکنند.
او با تأکید بر مدیریت ناترازی تولید و مصرف فرآوردههای نفتی، اظهار داشت: در نیمه دوم سال ۱۴۰۳، با افزایش بهرهوری پالایشگاهها، تولید روزانه بنزین ۸ میلیون لیتر و تولید نفت گاز ۷ میلیون لیتر افزایش یافته است. در مجموع، رشد صنعت پالایش در سال گذشته ۵ درصد بوده و حدود ۱۰۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید فرآوردههای نفتی اضافه شده است.
طرحهای پالایشی جدید و افزایش کیفیت تولید
عظیمیفر با اشاره به برنامههای دولت چهاردهم برای توسعه پالایشگاهها گفت: تمرکز اصلی بر افزایش بهرهوری پالایشگاههای موجود و اجرای طرحهای کیفیسازی است. از جمله این طرحها میتوان به ارتقای کیفیت بنزین در پالایشگاه تهران (افزایش تولید ۲۰ درصدی و ارتقا به استاندارد یورو ۵)، بهبود کیفیت نفت گاز در پالایشگاه شیراز و تصفیه هیدروژنی نفت سفید در پالایشگاه اصفهان اشاره کرد.
همچنین، دو پالایشگاه جدید در سال ۱۴۰۴ به مجموعه پالایشگاهی کشور اضافه خواهند شد؛ از جمله پالایشگاه ۶۰ هزار بشکهای آلیش در منطقه سیراف و قطعه نخست پالایشگاه مهر خلیج فارس در بندرعباس با ظرفیت ۱۲۰ هزار بشکه در روز. این اقدامات در راستای تحقق هدفگذاری تولید روزانه ۱۲۹ میلیون لیتر بنزین و ۱۳۰ میلیون لیتر نفت گاز انجام میشود.
چالشهای مصرف سوخت و راهکارهای کاهش ناترازی
معاون وزیر نفت با اشاره به شدت مصرف انرژی در ایران که ۲.۵ برابر میانگین جهانی است، بر لزوم نوسازی ناوگان حملونقل و گسترش استفاده از سوختهای جایگزین تأکید کرد. او کاهش مصرف سیانجی را یکی از دلایل افزایش مصرف بنزین دانست و گفت: مصرف روزانه سیانجی از ۲۴ میلیون مترمکعب در سال ۱۳۹۹ به ۱۸ تا ۱۹ میلیون مترمکعب در سال ۱۴۰۳ کاهش یافته است که همین امر، مصرف بنزین را افزایش داده است.
به گفته عظیمیفر، علاوه بر افزایش تولید، اجرای سیاستهای اسقاط خودروهای فرسوده، بهبود کیفیت خودروها و ارتقای استانداردهای سوخت برای کاهش شکاف بین تولید و مصرف ضروری است. در حال حاضر تولید روزانه بنزین پالایشگاهها از ۹۷ میلیون لیتر به ۱۰۵ میلیون لیتر رسیده و تولید انبارها نیز حدود ۲۰ میلیون لیتر در روز برآورد میشود، در حالی که میانگین مصرف بنزین در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۲۴ میلیون لیتر در روز بوده است.
سیاستهای تشویقی برای توسعه صنعت پالایش
بر اساس ماده ۴۵ قانون برنامه هفتم توسعه، پالایشگاههایی که ۴۰ درصد از سود سالیانه خود را به طرحهای کیفیسازی اختصاص دهند، از تخفیف ۵ درصدی در قیمت خوراک بهرهمند خواهند شد. این مشوق میتواند اجرای پروژههای ارتقای کیفیت فرآوردههای نفتی را تسریع کند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.