کشورهای جهان برای احیای اقتصاد لبنان بسیج شدند
کنفرانس «پاریس 4» موسوم به «سیدر» به منظور حمایت از خیزش اقتصادی لبنان امروز (جمعه) در پایتخت فرانسه و با مشارکت هیات هایی از لبنان، 41 کشور جهان و 10 سازمان بین المللی برگزار شد.
به نقل از رسانه های لبنان، هیات لبنانی متشکل از «سعد الحریری» نخست وزیر، «جبران باسیل» وزیر خارجه، «علی حسن خلیل» وزیر دارایی، «رائد خوری» وزیر اقتصاد، «یوسف فنیانوس» وزیر حمل و نقل، «سزار ابی خلیل» وزیر انرژی، «ریاض سلامه» رئیس بانک مرکزی لبنان و تنی چند تن از اعضای اقتصادی دولت این کشور بود.
*وزیر خارجه فرانسه
«ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه که کشورش این کنفرانس را برای حمایت از لبنان برگزار کرد، در سخنرانی افتتاحیه با تاکید بر اینکه لبنان و فرانسه دارای روابط تاریخی، جغرافیایی و انسانی عمیقی با یکدیگر هستند، گفت: لبنان با وجود اینکه منطقه شاهد خشونت و کشتار است، الگویی برای تنوع، همزیستی و گشایش بوده و این چیزی است که ما به آن نیاز داریم.
وی افزود: در ماه دسامبر گذشته، نشست مجموعه بین المللی حمایت از لبنان که در پاریس برگزار شد، برثبات، امنیت و حاکمیت این کشور تاکید شد و گروه های لبنانی، پایبندی به موضع بی طرفی در بحران ها و عدم ورود به درگیری های منطقه ای را مورد تایید قرار دادند.
لودریان با بیان اینکه کنفرانس سیدر به عنوان برنامه کار مشترک برای پیشرفت اقتصادی لبنان است و بانک جهانی و صندوق بین المللی پول، به ما اجازه داده تا برای آینده لبنان این اقدام را صورت دهیم، خاطرنشان کرد: لبنان به سرمایه گذاری های مهمی نیاز دارد تا بتواند زیرساخت های خود را بازسازی کند، همینطور لبنان نیاز به اصلاحات بنیادین در زمینه اقتصادی دارد و پایداری لبنان از نظر اقتصادی، بر اساس حرکتی مشترک است.
وی وظیفه لبنان را در این حرکت مشترک، اصلاحات در بخش های گوناگون اقتصادی دانست و وظیفه جامعه جهانی را حمایت های مالی و سرمایه گذاری عنوان کرد.
وزیر خارجه فرانسه در پایان اعلام کرد که کشورش مبلغ 400 میلیون یورو به عنوان وام و 150 میلیون یورو نیز به عنوان هدیه در اختیار لبنان قرار می دهد.
وزیر دارایی فرانسه، اعطای این 550 میلیون یورو را در 4 سال و جهت حمایت دولت فرانسه از اجرای اصلاحات در لبنان ذکر کرد.
*نخست وزیر لبنان
سعد الحریری نخست وزیر لبنان نیز در سخنانی در این نشست با بیان اینکه لبنان، کشوری کوچک است که با چالش های بزرگ سیاسی، امنیتی و اقتصادی روبرو می شود، در گزارشی به تاثیرات منفی بحران سوریه بر کشورش پرداخت.
وی گفت: در سه سال نخستی که بحران سوریه بروز کرد، اقتصاد ما شاهد رشدی با میانگین سالانه 8 درصد بود که با اوج گرفتن این بحران و سیل آوارگان و پناهجویان سوری به لبنان، این رقم سقوط کرده و تنها به یک درصد رسید.
نخست وزیر لبنان در پاریس در ادامه گفت: احیای لبنان باید آغاز شود و اقدامات انجام شده توسط دولت من در ماه های اخیر ضروری است، اما کافی نیست.
الحریری چالش های اصلی را بیکاری، فقر و رشد دانست و افزود: ما برای این منظور اینجا هستیم تا چشم انداز کلی دولت من جهت ثبات، رشد و ایجاد شغل را به شما ارائه کنیم.
وی این چشم انداز را بر چهار امر مرتبط به هم استوار دانست: نخست، افزایش سرمایه گذاری ها در زیرساخت ها؛ دوم، تضمین اجرایی شدن این برنامه های سرمایه گذاری؛ سوم، اصلاحات ساختاری برای رسیدن به تمام پتانسیل های رشد پایدار و چهارم، ایجاد یک راهبرد برای تنوع و پیشرفت بخش های تولیدی و تحقق بخشی به صادرات لبنان.
**وضعیت نامناسب اقتصاد لبنان
طی سال های گذشته لبنان یکی از کشورهای میزبان پناهجویان سوری بوده و بر اساس گزارش ها تعداد آنها به یک و نیم میلیون نفر می رسد.
روزنامه «الجمهوریه» در گزارشی در تارنمای خود، آمار عجیبی را منتشر کرد. بر اساس این گزارش، لبنان سومین کشور بدهکار جهان است و 4.8 میلیارد دلار کسری بودجه پیش بینی شده برای سال 2018 است. بدهی عمومی لبنان تا پایان ماه ژانویه گذشته به رقم 80.4 میلیارد دلار رسید.
طبق گزارش الجمهوریه، در سال 2017 میزان واردات لبنان 20.3 میلیارد دلار بود. نرخ بیکاری در این کشور نیز به 46 درصد رسیده است. همچنین لبنان در میان 180 کشور جهان رتبه 143 از نظر اقتصادی دارد.
**تعهدات بین المللی
در کنفرانس سیدر پاریس، بانک جهانی 4 میلیارد دلار وام 5 ساله را به لبنان اختصاص داد. بانک سرمایه گذاری اروپا نیز 800 میلیون یورو وام در مدت 5 سال به لبنان ارائه کرد.
برخی از دیگر وام ها به این ترتیب بود: صندوق توسعه کویت، 500 میلیون دلار در 5 سال؛ بانک اروپایی بازسازی و توسعه، رقم 1.1 میلیارد یورو در 6 سال؛ بانک توسعه اسلامی، 750 میلیون دلار در 5 سال، قطر، 500 میلیون دلار در 5 سال.
به گفته حسن خلیل، وزیر دارایی لبنان و سلامه رئیس بانک مرکزی این کشور، در کنفرانس سیدر تا عصر جمعه، مبلغ 11 میلیارد و 800 میلیون دلار به لبنان اختصاص یافت.
بخشی از این مبلغ کمک های بلاعوض و بخش بزرگتر وام های بین المللی است.
در پایان این کنفرانس سعد الحریری با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه دیدار و گفت و گو کرد.
الحریری جمعه شب، در تماس های جداگانه با «میشل عون» رئیس جمهوری و «نبیه بری» رئیس مجلس، خبر موفقیت چشمگیر کنفرانس سیدر برای حمایت از اقتصاد لبنان را به آنها اعلام کرد.
نخست وزیر لبنان در این تماس ها، موفقیت در این کنفرانس را پیروزی روند توافق سیاسی در کشور دانست و آن را نشانه ای جدید برای تحقق اراده لبنانی ها توصیف کرد.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.