۱۲ ساله بودم که به زور مرا به عقد آن مرد درآوردند؛ باردار که شدم من را طلاق داد
دیگر نمی خواستم زندگی کنم. به همین خاطر، تلاش کردم خودم را با زهر بکشم.

همین که از نامزد خود خیانت دید که پس از شش سال نامزدی آمد به او گفت: "نمیخواهم با تو ازدواج کنم، تو دیگر یک دختر جوان نیستی" و ترکش کرد؛ جمیله (اسم مستعار) تصمیم گرفت خودکشی کند.
جمیله که حالا ۱۸ ساله است، هنوز بیش از ۱۲ سال نداشت که خانوادهاش او را با مردی نامزد کرد. او یک بار باردار شد و به خاطر اصرار شوهرش سقط کرد. او ماه گذشته زهر خورده بود تا به زندگی خود پایان دهد، مادرش او را برای مداوا به شفاخانهای در هرات برد.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید سالانه ۳ هزار نفر در این کشور اقدام به خودکشی میکنند. بیش از نیمی از خودکشیهای افغانستان در هرات اتفاق میافتند.
به گفته مسئولان امور بهداشتی در هرات، تنها در سال ۲۰۱۷ میلادی، ۱۸۰۰ نفر اقدام به خودکشی کردند که ۱۴۰۰ شان زن بودند و ۳۵ تن موفق شدند خود را بکشند.
این رقم، تقریبا دو برابر میزان خودکشی در سال قبل است که در آن اقدام یک هزار نفر برای خودکشی به ثبت رسیده بود.
در جهان، مردان بیشتر از زنان دست به خودکشی میزنند اما برآوردها در افغانستان نشان داده که ۸۰ درصد موارد اقدام به خودکشی کار زنان بوده است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر هشدار داده که ممکن است آمار خودکشیها بیشتر از این باشد چرا که "بسیاریها به دلایل مختلف، موارد تلاش برای خودکشی را به این نهاد گزارش نمیکنند."
بسیاری از روستانشینان مذهبی، اقدام اعضای خانواده شان به خودکشی را به کسی نمیگویند، چرا که خودکشی یک عمل ننگآلود و غیر اسلامی دانسته میشود.
به نظر نمیرسد دلیل واحدی برای میزان بالای خودکشی در میان زنان افغانستان وجود داشته باشد.
به نظر حوا علم نورستانی از کمیسیون مستقل حقوق بشر، دلایل خودکشی زنان میتواند به مشکلات روانی، خشونت خانگی، ازدواج اجباری و خیلی از فشارهای اجتماعی دیگری بستگی داشته باشد که به صورت روزافزونی با آن روبرو هستند.
آنچه مسلم است این است که زندگی در افغانستان برای خیلیها، به ویژه زنان، بسیار مشقتبار است.
سازمان بهداشت جهانی تخمین زده که بیش از یک میلیون نفر در افغانستان از بیماری افسردگی رنج میبرند، اما از آنجا که این کشور در چهل سال گذشته پیوسته درگیر جنگ و ناآرامی بوده، ممکن است آمار اصلی بالاتر از این هم باشد.
بر اساس برآوردهای سازمان ملل، ۸۷ درصد زنان افغانستان قربانی نوعی از انواع خشونت فیزیکی، جنسی و یا روانی شده اند و ۶۲ درصد آنان انواع مختلف آن را تجربه کرده اند.
معمولا ازدواج اجباری، علت روی آوردن زنان به خودکشی به عنوان یک راه فرار ذکر میشود. خانم نورستانی گفت: "آزار رساندن به زنان یکی از دلایل اقدام آنان برای خودکشی است که غالبا از درون خانواده شروع میشود. مثلا وادار کردن به ازدواجهای اجباری، نادیده گرفتن و ممانعت کردن شان از ادامه تحصیل."
بر مبنای یک گزارش صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) یک سوم دختران در افغانستان، پیش از ۱۸ سالگی ازدواج میکنند. در یک نظرسنجی که از سوی بنیاد آسیا در سال ۲۰۱۷ انجام شد، فقر و نبود فرصتهای شغلی از دلایل مهم نگرانیهای زنان افغانستان دانسته شده.
دسترسی به مواد زهری
سازمان بهداشت جهانی، افزایش خودکشیها و دسترسی آسان به مواد سمی را به هم مرتبط میداند و مشکل این است که در افغانستان میتوان به سادگی مواد زهری را تهیه کرد.
محمد رفیق شیرزی، سخنگوی شفاخانه (بیمارستان) اصلی هرات به بخش افغانستان بیبیسی گفت: "در سالهای اخیر، تهیه دارو و مواد دیگر برای مردم آسانتر شده است، سال گذشته ما از سازمانهای مسئول خواستیم کاری کنند تا مواد زهری به این آسانی قابل دسترس نباشد."
پزشکان در هرات میگویند تا زمانی که یک برنامه راهبردی برای ممانعت از خودکشی طرحریزی نشود، در میزان خودکشیها کاهشی رونما نخواهد شد.
شماری همچون دکتر نبیل فقیریار به این باور اند که نیاز به طرح یک برنامه ملی وجود دارد تا برمبنای آن انگیزهها و دلایل پشت پرده خودکشی زنان را بتوان درک کرد و با بحران سلامت روانی به صورت موثری مقابله کرد.
مسئولان امور بهداشت در کابل میگویند در صدد پیریزی یک طرح جامع هستند که بخشی از آن ارائه خدمات درمانی برای بیماران روانی است. وزارت صحت افغانستان گفته در حال گردآوری اطلاعات با هدف یاد شده است.
به گفته خانم نورستانی قدم بعدی برای کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان این است که دامنه کارزار آگاهیدهی را تا مناطق روستایی بگستراند تا مردم بدانند که چگونه و از کجا کمک دریافت کنند.
او افزود: "ما باید به مردم بگوییم که چه راههایی برای مقابله با آزارهایی که منجر به خودکشی زنان میشوند، وجود دارد."
زنان در مناطق روستایی و دوردست بیشتر هدف آزار و خشونت قرار میگیرند؛ در آن مناطق آگاهی کمتری از قانون Law وجود دارد و مردم خیلی نمیدانند که اگر آزاری به زنان خانواده خود برسانند، به حکم قانون مجازات خواهند شد.