استراحت حین ورزش به کالریسوزی بیشتر کمک میکند
حتی مقدار بسیار ناچیزی ورزش در حد چهار دقیقه در روز هم میتواند خطر ابتلا به سرطان را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد
اگر دویدن طولانی و یکنواخت برایتان جالب نیست، خبر خوب برای شما این است که نتایج مطالعهای نشان داده که استراحت کردن حین ورزش ممکن است مفید باشد و آثار مثبتی داشته باشد.
محققان ۱۰ شرکتکننده را که در فواصل زمانی مختلف روی تردمیل راه میرفتند، بررسی کردند و متوجه شدند کسانی که در بازههای کوتاهتر (۱۰ تا ۳۰ ثانیه) میدویدند و استراحت میکردند، نسبت به زمانی که همان مسافت را بهطور پیوسته و طولانیتر روی تردمیل میپیمودند، حدود ۶۰ درصد بیشتر اکسیژن مصرف میکردند.
به گزارش نیویورکپست، محققان در این پژوهش که در نشریه «مجموعه مقالات انجمن سلطنتی بی» (Proceedings of the Royal Society B) منتشر شد، میزان اکسیژن و انرژی مصرفی شرکتکنندگان را که روی تردمیل پیادهروی میکردند، در طول فعالیت ورزشی اندازهگیری کردند.
آنها ۱۰ داوطلب سالم را در طول دویدن روی تردمیل با سه سرعت مختلف در فواصل زمانی ۱۰ ثانیه تا چهار دقیقه، تحت نظر گرفتند و میزان اکسیژن مصرفی و نیازهای متابولیک آنان را در هر بازه زمانی ثبت کردند.
نتایج نشان داد که شرکتکنندگان هنگام راه رفتن روی سطح شیبدار ترد میل یا پیادهروی معمولی با فواصل زمانی ۱۰ تا ۳۰ ثانیه، ۶۰ درصد بیشتر از زمانی که همان مسافت را بدون توقف میپیمودند، اکسیژن مصرف میکردند.
فرانچسکو لوچیانو، محقق دانشگاه میلان و نویسنده اول این مطالعه، با اشاره به عملکرد خودرو و مقایسه آن با بدن، چنین توضیح میدهد: «زمانی که ما در فواصل کوتاهتر پیادهروی میکنیم، انرژی بیشتری مصرف میکنیم و برای طی همان مسافت، اکسیژن بیشتری میسوزانیم. مثل خودرو که در چند کیلومتر اول سوخت بیشتری مصرف میکند تا در باقی مسیر.»
به گفته این گروه تحقیقاتی، بدن برای گرم شدن در ابتدای هر پیادهروی به انرژی بیشتری نیاز دارد، در حالی که پس از شروع حرکت، مصرف انرژی کمتر میشود.
لوچیانو میافزاید: «بدن در ابتدای پیادهروی، باید مقدار زیادی انرژی مصرف کند تا حرکت آغاز شود. این مقدار انرژی برای شروع هر حرکتی ثابت است، خواه فقط ۱۰ ثانیه باشد یا ۳۰ ثانیه. ولی این مصرف انرژی (یا هزینه شروع) برای دورههای کوتاهتر، نسبت به دورههای طولانیتر، بیشتر احساس میشود.»
این نتایج یافتههای مطالعات دیگری را که نشان دادهاند فعالیت بدنی کوتاهمدت سلامت و تندرستی کلی بدن را بهبود میبخشد، تایید میکند. بنا بر گزارشها، حتی مقدار بسیار ناچیزی ورزش در حد چهار دقیقه در روز هم میتواند خطر ابتلا به سرطان را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد و دو دقیقه فعالیت بدنی در روز حتی این پتانسیل را دارد که خطر مرگ را تا ۱۸ درصد کم کند.
بر اساس آمارها، آمریکاییها به طور متوسط حدود ۹ ساعت از زمان بیداری خود را نشسته سپری میکنند؛ روندی که به افزایش خطر ابتلا به زوال عقل، چاقی، بیماریهای قلبی و حتی مرگ مرتبط است. در حالی که فقط ۲۲ دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید میتواند خطر آثار بیتحرکی بر سلامتی را کاهش دهد.
مزیتهای پیادهروی روزانه برای سلامتی، از کمک به هضم غذا گرفته تا بهبود خلقوخو و حالوهوا ثابت شده است. این فعالیت فشار کمتری به بدن وارد میکند و برخلاف دویدن یا ورزش شدید، احتمال آسیبدیدگی در آن کمتر است. پنح هزار قدم پیادهروی سه بار در هفته به مدت دو سال میتواند سه سال به طول عمر اضافه کند و هزینههای درمانی را تا ۱۳ درصد کاهش میدهد.
محققان امیدوارند این یافتهها به برنامههای توانبخشی برای فعالیت بدنی افرادی که به دلیل آسیب ناشی از سکته مغزی یا چاقی، تحرک کمی دارند کمک کند و در نهایت به ایجاد شیوههای جامعتر و موثرتر منجر شود.