شایعترین سرطانهای جهان، قابل درمانترینها هستند
یک متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی با تاکید بر لزوم آگاهیسازی صحیح در زمینه سرطان، گفت: حدود 60 درصد سرطانها در صورتی که زود تشخیص داده شوند، قابل درمان هستند.
دکتر سمیرا رزاقی با بیان اینکه ماه اکتبر ماه آگاهیبخشی سرطان پستان است، اظهار کرد: به دلیل اینکه سرطان پستان شایعترین سرطان غیرپوستی در سراسر جهان است برای این سرطان یک ماه آگاهیبخشی در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به سرطانهای شایع در جمعیت خوزستان، افزود: سرطان پستان، پوست، روده، معده و لوسمی (خون)، شایعترین سرطانهای خوزستان هستند.
این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی گفت: سرطانهای شایع در مردان و زنان متفاوت هستند. سرطان پوست، پروستات، روده، معده و مثانه شایعترین سرطانها در مردان خوزستانی و سرطان پستان، پوست، روده و تیروئید شایعترین سرطانها در زنان خوزستانی هستند.
رزاقی با بیان اینکه علائم سرطانهای گوناگون متفاوت است، تصریح کرد: به طور مثال شایعترین علائم سرطان پستان، توده پستان است. اما علاوه بر این علائم دیگری مانند تغییرات پوستی، تورمهای غیردردناک زیربغل، ترشح آبکی از نوک سینه و تغییرات التهابی پوست سینه از دیگر علائم سرطان پستان هستند. متاسفانه به دلیل اینکه برخی از علائم درد ندارند، زنان دیر برای درمان مراجعه میکنند.
وی با اشاره به علائم سرطان پروستات در مردان گفت: معمولا سرطان پروستات با علائم ادراری مانند قطع و وصل شدن ادرار، تکرر ادرار، دیر کردن ادرار، خودش را نشان میدهد؛ اما در بسیاری از مواقع به دلیل اینکه علائم سرطان پروستات به پای افزایش سن گذاشته میشود ممکن است مردان دیر برای درمان مراجعه کنند. هر سرطان دیگری بر اساس ارگانی که درگیر میشود، دارای علائمی است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با تأکید بر ضرورت اطلاعرسانی در خصوص سرطان گفت: قطعا اگر اطلاعرسانی در این زمینه مورد نیاز نبود، در ارگانهای بینالمللی تصمیم گرفته نمیشد که یک ماه در مورد شایعترین سرطانهای دنیا اطلاعرسانی شود.
رزاقی ادامه داد: اینکه اطلاعرسانی سرطان موجب رعب و وحشت میشود، به امکانات درمانی و شرایط فرهنگی بستگی دارد. در حال حاضر شایعترین سرطانها در مردان و زنان در جهان پروستات و پستان هستند که قابل درمانترین سرطانها محسوب میشوند.
وی افزود: اگر بیمار به زودی متوجه علائم بیماری شود و برای درمان مراجعه کند، به زودی درمان میشود، و تنها ممکن است دوره درمان سخت باشد اما بیماری کاملا قابل درمان است و طول عمر بیمار با انسانهای سالم دیگر تفاوتی ندارد بنابراین نباید این بیماری موجب رعب و وحشت شود.
این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی گفت: وحشت از سرطان مربوط به زمانی میشد که سرطانها درمان نمیشدند و هر کس به این بیماری مبتلا میشد، به معنی این بود که طول عمر زیادی ندارد اما اکنون امکانات درمانی ایران مخصوصا در خصوص سرطانهای شایع با امکانات دنیا یکسان است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: حدود 60 درصد سرطانها به شرط اینکه زود تشخیص داده شوند، قابل درمان هستند. به طور مثال اگر سرطان پستان در مرحله یک و دو تشخیص داده شود، قابل درمان است اما اگر در مرحله چهار مراجعه کنند، دیگر این بیماری قابل درمان نیست.
رزاقی با اشاره به شیوه اطلاعرسانی در خصوص سرطان گفت: شیوه اطلاعرسانی در مورد این گونه بیماریها میتواند کمککننده باشد اما متأسفانه گاهی اوقات میبینیم که صدا و سیما از کارشناسهایی که در زمینه سرطان خبره و متخصص نیستند، استفاده میکنند. به طور مثال یکی از همکاران ما که در طب سنتی کار میکند در مورد سرطان در صدا و سیما صحبت میکرد که این نوع نامناسب آگاهیبخشی موجب میشود به سمت و سوی منفی حرکت کنیم. طب سنتی در درمان سرطان هیچ جایگاهی ندارد و تنها ممکن است به عوارض داروهای شیمیدرمانی کمک کند.
وی افزود: بنابراین بعضی اوقات میبینیم که رسانههایی مانند صدا و سیما به جای اینکه در این زمینه کمککننده باشند آثار منفی بر جای میگذارند. حتی در رسانهها واژه سرطان ترسناک عنوان میشود و در سریالها کمتر میبینیم که شخصی به سرطان مبتلا شود و بهبود یابد و همیشه سرطان را معادل مرگ میبینند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: همچنین وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی باید نقش پررنگتری در زمینه اطلاعرسانی سرطان ایفاء کنند که متأسفانه تاکنون در این زمینه اقدام نشده و مطابق کشورهای دیگر اطلاعرسانی نکردهایم.
رزاقی با بیان اینکه علت اصلی سرطان در هیچ جای دنیا شناخته شده نیست، تصریح کرد: یک مجموعه فاکتورهای محیطی و غیرمحیطی در بروز سرطان دخیل هستند. مهمترین فاکتوری که موجب بروز سرطان میشود، تغییر عادات غذایی و شیوه زندگی (بیتحرکی) است.
وی افزود: آلودگی هوا در برخی سرطانها مثل سرطان ریه و سر و گردن تأثیرگذار است. همچنین سیگار و قلیان جزو عوامل شناختهشده سرطان هستند. در خوزستان آفتاب یکی از عوامل موثر در سرطان پوست است که باید محافظتهای لازم در مقابل آن انجام شود.
رزاقی در خصوص نقش عوامل ژنتیکی در بروز سرطان گفت: عوامل ژنتیکی در بروز سرطان درصد پایینی دارند. به طوری که کمتر از 10 درصد سرطانها ژنتیکی و 90 درصد غیرژنتیکی هستند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.