بیماری با هزار چهره اما راهکارهای درمانی ساده
مواد غذایی سرشار از منیزیم مانند حبوبات، گریپفروت، بادام، سیب، اسفناج، ذرت، غلات کامل، کلم بروکلی، شیر سویا نیز برای پایین آوردن فشارخون مفید هستند.
در جمعیت ۱۵ تا ۶۴ ساله کشور ۱۹ درصد به فشارخون بالا (پرفشاری خون) مبتلا هستند. عارضهای که مادر بسیاری از بیماریها است و میتوان آن را به بیماری هزار چهره تعبیر کرد. فشار خون بالا وقتی تشخیص داده میشود که میزان فشار خون فرد به طور مداوم ۹.۱۴ باشد. از عوارض اصلی این بیماری بروز سکتههای مغزی و قلبی است.
تخمین زده است که تا سال ۲۰۵۰ در دنیا برای یک میلیارد و ۵۶ میلیون نفر فشار خون بالا تشخیص داده میشود و شیوع این بیماری در سالمندان افزایش یابد.
یک نفر از هر چهار نفر فشارخون بالا دارد
به عبارتی دیگر تقریبا، یک نفر از هر چهار نفر از فشار خون بالا رنج میبرد. در سنین جوانی در مردان فشارخون بالا شایعتر است، ولی در سنین بالاتر در زنان بیشتر از مردان دیده میشود.
برخی از پزشکان بر این باورند که با افزایش سن خطر ابتلا به فشارخون بالا افزایش مییابد و نداشتن فعالیت فیزیکی، اضافه وزن یا چاقی مفرط، تغذیه ناسالم، مصرف بیش از حد الکل، نوشیدن مقدار زیاد کافئین، مصرف سیگار، سابقه خانوادگی، استفاده از داروهای استرویید و بیماریهای کلیوی از علل ابتلا به فشار خون بالا به شمار میرود.
آلزایمر از عوارض فشارخون بالا
همچنین مطالعات نشان میدهد که فشارخون بالا علاوه بر بروز بیماریهای قلبی و سکته به مرور زمان باعث آلزایمر نیز میشود؛ زیرا فشار خون بالا باعث مقدار زیادی فشار روی شریانها در طول زمان میشود و این مساله دیواره شریانها را ضخیم تر، سفتتر و باریکتر میکند و در نهایت حافظه مغز را تحت الشعاع قرار میدهد.
نیما کامیار نفرولوژیست میگوید: فشار خون بالا عامل خطر اصلی برای سکته مغزی است و شایعترین علت سکته مغزی، انسداد شریانها در مغز است که ۵۰ درصد آنها به دلیل سفت شدن شریانها اتفاق میافتد.وی ادامه میدهد: اولین قدم برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری آن است که افراد اندازه فشار خون را بدانند و با مراجعه به پزشک یا درمانگاه فشار خون خود را بررسی کنند.
ضرورت بررسی فشارخون
این پزشک اضافه میکند: توصیه میشود از سن ۳۰ تا ۵۰ سالگی هر پنج سال، از سن ۵۰ تا ۶۰ سالگی هر ۲ تا سه سال و از سن ۶۰ سالگی به بالا هر یک سال یک بار فشارخون بررسی شود.
کامیار با بیان اینکه تغییر سبک زندگی برای پیشگیری و کنترل فشارخون بالا ضروری است، میافزاید: چنانچه فردی فشار خون بالا داشته باشد، باید قبل از هر اقدام و تغییر در شیوه زندگی یا مصرف داروی جدید با پزشک مشورت کند.
وی تصریح میکند: فشار خون هیچ علامتی ندارد پس باید آگاه بود و آن را کنترل کرد، زیرا رویکرد حفظ سلامتی در طول مسیر زندگی بسیار پراهمیت و در عین حال آسان است. پایین نگه داشتن سطح فشار خون خطر ابتلا به آلزایمر و بیماریهای قلبی و عروقی را میکاهد.
کامیار ادامه میدهد: همچنین فشارخون بالا به خصوص به صورت مزمن باعث تنگ شدن تدریجی سرخرگهای شبکیه چشم میشود که در مراحل اولیه ممکن است چندان قابل تشخیص نباشد، اما به تدریج با پیشرفت بیماری، تنگی سرخرگها شدیدتر میشود و فرد مشکل بینایی پیدا میکند.
شیر کم چرب فشارخون را تا ۱۰ درصد پایین میآورد
زینب میری متخصص تغذیه در مورد نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل فشارخون بالا میگوید: نوشیدن هر روز شیر کمچرب کمک میکند فشارخون تا ۱۰ درصد پایین بیاید، زیرا شیر سرشار از ویتامین D. و کلسیم است و در عین حال چربی کمی دارد و ویتامین D. و کلسیم در پایین آوردن فشارخون موثر است.
وی ادامه میدهد: مواد غذایی سرشار از منیزیم مانند حبوبات، گریپفروت، بادام، سیب، اسفناج، ذرت، غلات کامل، کلم بروکلی، شیر سویا نیز برای پایین آوردن فشارخون مفید هستند.
شکلات تلخ بخورید
میری با بیان اینکه شکلات تلخ حاوی فلاونوئید است که موجب پایین آوردن فشارخون میشود، اظهار داشت: همچنین موادغذایی که سرشار از پتاسیم هستند مثل موز، کشمش، آلو، زردآلو، سیبزمینی، قارچ، میوهخشک مخلوط، دانههای بینمک، گوجهفرنگی به بدن برای خلاص شدن از مایعات اضافی که قلب به آن نیاز ندارد، کمک میکند و باعث میشود قلب نیاز به تپیدن سخت نداشته باشد و در نهایت به کاهش فشارخون کمک میکند.
وی تاکید میکند: وقتی پتاسیم بدن کم باشد، بدن سدیم را نگه میدارد و سدیم زیاد در بدن موجب بالا رفتن فشارخون میشود.
امگا ۳ بهترین منبع غذایی برای کاهش فشارخون بالا
این متخصص تغذیه با بیان اینکه امگا ۳ نیز از موادی است که به پایین آوردن فشارخون کمک میکند، افزود: روغن ماهی حاوی مقدار قابل توجهی امگا ۳ است.
میری میگوید: ماهی سالمترین نوع گوشت بوده، زیرا سرشار از پروتئین است و مقدار بسیار کمی چربی دارد، امگا ۳ التهاب را پایین آورده و از فشارخون جلوگیری میکند و همچنین مواد مغذی را که بیشتر افراد کمبود دارند، فراهم میکند و از مکملهای امگا ۳ نیز میتوان استفاده کرد.
این متخصص تغذیه اظهار داشت: سیر، کرفس، گوجهفرنگی، هویج و پیاز نیز مواد غذایی موثر در پایین آوردن فشارخون هستند: کمآب شدن بدن نیز گاهی میتواند موجب بالا رفتن فشارخون بدن شود و در مقابل نوشیدن حداقل هشت لیوان آب در روز میتواند از بروز این بیماری جلوگیری کند. مصرف آب در دفع سموم از بدن موثر است.
میری در پایان تصریح میکند: افراد سعی کنند مصرف سدیم، شیرینیها، کافئین، برخی از انواع آجیل و گوشت را کاهش دهند و بیشتر ورزش کنند؛ زیرا افرادی که از نظر جسمی فعالیت چندانی ندارند و سبکزندگی نشسته دارند، بیشتر به فشارخون مبتلا میشوند.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.