درد پاشنه چه دلایلی دارد+ درمان
در این مطلب قصد داریم به مهمترین علل درد پاشنه پا بپردازیم.
درد پاشنه پا یکی از دردهایی است که مشکلات زیادی برای فرد مبتلا ایجاد میکند، اما در اغلب موارد قابل درمان است و درمان آن نیز بستگی به علت درد دارد. در این مقاله به مهمترین علل درد پاشنه پا میپردازیم.
علت درد پاشنه پا چیست و چطور درمان میشود؟
پا و مچ پای شما از ۲۶ استخوان، ۳۳ مفصل و بیش از ۱۰۰ تاندون تشکیل شده است. پاشنه پای شما بزرگترین استخوان این قسمت است.
اگر از پاشنه پای خود بیش از حد استفاده کنید یا آسیب ببینید، ممکن است درد پاشنه پا را حس کنید. این درد ممکن است خفیف باشد و گاهی ناتوان کننده میشود. اگر درمانهای ساده خانگی درد را تسکین ندهد، لازم است برای تشخیص علت به پزشک مراجعه کنید.
رایجترین علل درد پاشنه پا
- فاستئیت پلانتار Plantar fasciitis: فاستئیت پلانتار زمانی رخ میدهد که فشار زیادی به پا وارد شده و به رباط کف پا یا رباط فاشیای پلانتار* plantar fascia آسیب رسانده و باعث درد و سفتی در این قسمت میشود.
- پیچ خوردگیها و فشارها: پیچ خوردگیها آسیبهایی هستند که اغلب در نتیجه فعالیتهای جسمی به بدن وارد میشوند. این آسیبها رایج هستند و از خفیف تا شدید وجود دارند.
- شکستگی: شکستگی استخوان این قسمت نیز باعث بروز درد میشود. این وضعیت یک شرایط اورژانسی محسوب میشود و نیاز به درمان فوری دارد.
- التهاب تاندون آشیل Achilles tendonitis: التهاب تاندون آشیل زمانی رخ میدهد که تاندون آشیل، تاندونی که ساق پا را به پاشنه پا متصل میکند، دردناک یا ملتهب شود، علت آن استفاده زیاد یا صدمه است.
- بورسیت Bursitis: التهاب بورس هاست. بورسها Bursae کیسههای پر شده از مایع هستند که در اطراف مفاصل یافت میشوند. این کیسهها منطقهای که تاندون ها، پوست و بافت عضلات به استخوانها میرسند را احاطه کرده اند. (بورسها از اصطکاک بین استخوانها و سایر بافتها جلوگیری میکنند).
- اسپوندیلیت آنکیلوزان یا آنکیلوزانیا Ankylosing spondylitis: این نوع آرتریت در درجه اول ستون فقرات را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث التهاب شدید مهرهها میشود که ممکن است منجر به درد مزمن و ناتوانی فرد شود.
- استئوکندروز Osteochondroses: این اختلالات به طور مستقیم بر روی رشد استخوانها در کودکان و نوجوانان تاثیر میگذارد.
- آرتریت واکنشی Reactive arthritis: یک عفونت در بدن میتواند عامل شروع این نوع آرتریت باشد. (به دنبال یک عفونت در یک قسمت از بدن در مفصلی دور از آن التهاب ایجاد میشود).
*رباط فاشیای پلانتار plantar fascia: فاشیای پلانتار یک بافت ضخیم در کف پاست که استخوان پاشنه پا را به انگشتهای پا متصل میکند و قوس پا را ایجاد میکند. زمانی که این بافت ملتهب میشود نام مشکل فاستئیت پلانتارنامیده میشود.
چه زمانی برای درد پاشنه پا به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر دچار درد پاشنه پا هستید، ابتدا میتوانید از روشهای درمان خانگی استفاده کنید، از جمله استراحت برای بهبود علائم. اگر درد پاشنه پا طی دو یا سه هفته بهبود پیدا نکرد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
در صورت بروز هر یک از موارد زیر بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
-درد پاشنه پا شدید است.
-درد ناگهانی شروع میشود
-در پاشنه پای خود قرمزی مشاهده میکنید
-در پاشنه پای خود التهاب مشاهده میکنید
-به خاطر درد پاشنه پا نمیتوانید راه بروید
روشهایی که برای درمان درد پاشنه پا در خانه استفاده میکنید عبارتند از:
-استراحت تا حد ممکن
-استفاده از یخ روی پاشنه پا دو بار در روز و هر بار به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه
-استفاده از داروهای ضد درد بدون نسخه
-پوشیدن کفشهای مناسب
-پوشیدن آتل شبانه، یک وسیله خاص که در هنگام خواب پا را میکشد
-استفاده از پاشنه کف کفش برای کاهش درد
اگر این روشهای خانگی موثر نبودند، لازم است به پزشک مراجعه کنید. پزشک با معاینه جسمی و پرسیدن سوالاتی در مورد زمان شروع علائم کار درمان را شروع میکند. ممکن است پزشک از شما بخواهد تصویری با اشعه ایکس از پای خود بگیرید تا علت درد مشخص شود. زمانی که علت دقیق مشخص شود، درمان مناسب برای درد انتخاب خواهد شد.
در بسیاری موارد پزشک فیزیوتراپی را توصیه میکند. فیزیوتراپی به تقویت عضلات و تاندونهای پا کمک کرده و از بروز آسیبهای بیشتر جلوگیری میکند. اگر درد پاشنه پا شدید است، احتمالا داروی ضد التهاب برایتان تجویز شود.
پزشک از شما میخواهد از پای خود محافظت کنید – یا با بستن پا و یا با استفاده از پوشیدن دستگاههای خاص محافظتی.
در موارد معدود نیز جراحی انجام میشود تا مشکل حل شود، اما جراحی پاشنه پا به دوره ریکاوری طولانی مدت نیاز دارد و همیشه درد پاشنه پا را درمان نمیکند.
پیامدهای درد پاشنه پا چیست؟
درد پاشنه پا ممکن است ناتوان کننده باشد و روی حرکات روزانه تان تاثیر بگذارد. این درد ممکن است طریقه راه رفتن شما را نیز تغییر دهد. در این شرایط ممکن است تعادل خود را از دست داده و زمین بخورید و احتمال آسیب دیدنهای بیشتر وجود دارد.
پیشگیری از درد پاشنه پا
پیشگیری از هر نوع درد پاشنه پا ممکن نیست، با این حال گامهای سادهای وجود دارد که میتوان با استفاده از آنها از آسیب دیدن پاشنه پا و بروز درد پاشنه پا جلوگیری کرد:
-کفشهایی بپوشید که مناسب پاهای شما هستند و از پاهایتان محافطت میکنند
- برای ورزش کفش ورزشی بپوشید
- قبل از ورزش کردن حرکات کششی انجام دهید
- سرعت خود را در هنگام انجام فعالیتهای بدنی کنترل کنید
- یک رژیم غذایی سالم انتخاب کنید
- زمانی که خسته هستید یا احساس درد میکنید، استراحت کنید
-وزن مناسب داشته باشید
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.