احتمال تداخل دارویی با واکسن کرونا وجود دارد؟
پژوهشگران کمیته اطلاعرسانی و آموزش همگانی کرونا در دانشگاه علوم پزشکی تهران با بررسی مستندات و شواهد عنوان کردند که افرادی که داروهای خاصی استفاده میکنند، همچنان میتوانند واکسن کووید-۱۹ را دریافت کنند. احتمال واکنش منفی بین واکسن و هر دارویی بسیار ناچیز است. مصرف دارو دلیل تأخیر در دریافت واکسن کووید-۱۹ نیست.
با توجه به واکسیناسیون همگانی کووید-۱۹، افراد با شرایط پزشکی خاص نیز باید واکسن کرونا دریافت کنند. این افراد به دلیل داشتن بیماریهای زمینهای، داروهای مختص بیماری خود را مصرف می کنند؛ حال این سوال وجود دارد که آیا واکسن کرونا با داروهای دیگر تداخل دارد؟
اگرچه واکسنها و داروها گاهی اوقات میتوانند بر یکدیگر تأثیر بگذارند، اما این تداخلات معمولاً مشکلات بزرگی ایجاد نمی کنند. افراد اگر از داروهای خاص بیماری خود استفاده میکنند، همچنان میتوانند واکسن کووید-۱۹ را دریافت کنند.
اگرچه بسیار نادر است، اما برخی از واکسنهایی که برای بیماریهای دیگر استفاده میشوند، میتوانند با داروهایی که افراد مصرف میکنند، تداخل داشته باشند. گاهی اوقات واکسن میتواند باعث شود که داروها برای مدت کوتاهی متفاوت عمل کنند و قبلاً مشخص شده که مصرف برخی داروهای خاص مانند داروهای ضد التهابی (نظیر Advil ، Motrin و Aleve) میتواند تأثیر واکسن را کاهش دهد.
در حال حاضر دقیقاً مشخص نیست که آیا واکسن کووید-۱۹ میتواند بر عملکرد داروهای افراد تأثیر بگذارد یا خیر. با این حال، آنچه ما در مورد نحوه عملکرد آن میدانیم، نشان میدهد که احتمال واکنش منفی بین واکسن و هر دارویی بسیار ناچیز است. به همین دلیل مصرف داروها دلیل تأخیر در دریافت واکسن کووید-۱۹ نخواهد بود. همچنین در بیشتر مواقع، تغییر کوچکی در سرعت فعال شدن یک دارو تأثیر قابل توجهی بر سلامتی ندارد.
تأثیر داروها بر واکسنها در واکسیناسیون دوران کودکی بسیار مورد مطالعه قرار گرفته است. به طور خاص، محققان بررسی کردهاند که آیا دادن داروی کاهش تب مانند استامینوفن به کودک، درست قبل از تزریق، باعث کاهش اثربخشی این تزریق میشود یا خیر؟ برای این وضعیت خاص، محققان دریافتند بچههایی که قبل از تزریق، استامینوفن مصرف کرده بودند، واکنش ایمنی در خون آنها نسبت به بچههایی که استامینوفن مصرف نکرده بودند، کمتر بود. با این حال واکسنها هنوز به اندازه کافی در دنیای واقعی برای محافظت خوب عمل کردند. مانند اکثر قوانین علم پزشکی، برخی استثنائات نیز وجود دارد.
یک هشدار وجود دارد که کارشناسان پزشکی در مورد آن توافق دارند: قبل از تزریق واکسن از مسکن استفاده نکنید؛ مگر اینکه توسط پزشک تجویز شده باشد.
اگر افراد از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی برای درمان بیماری خودایمنی استفاده میکنند یا از شیمیدرمانی خاصی برای سرطان استفاده میکنند، داروی سرکوبکننده سیستم ایمنی میتواند اثر واکسن را کاهش دهد. همین امر در مورد افرادی که مبتلا به HIV هستند و از یک یا چند دارو که بر سیستم ایمنی آنها تأثیر گذارند، استفاده میکنند نیز صدق میکند.
داروی ضد صرع مانند کاربامازپین، در تعامل با واکسنهای کووید-۱۹ آسیبپذیر است. سایر داروهای ضد صرع مانند اتوسوکسیمید، کلونازپام، فلبامات، تیاگابین و zonisamide همچنین ممکن است مستعد واکنش با واکسنهای کووید-۱۹ باشند. اگرچه هیچ گزارش قبلی از واکنش دارو و واکسن در این مورد وجود ندارد. با این حال، نگرانیها از تداخل احتمالی بین واکسنهای کووید-۱۹ و داروهای ضد صرع، نباید به عنوان دلیلی برای اجتناب از واکسیناسیون بیماران مبتلا به صرع یا مؤثر بودن واکسیناسیون کووید-۱۹ تفسیر شود.
بر اساس اعلام کمیته اطلاعرسانی و آموزش همگانی کرونا در دانشگاه علوم پزشکی تهران که به بررسی مستندات، شواهد و پاسخهای علمی در مورد ویروس کرونا میپردازد، راجع به تداخلات دارویی با واکسن کووید-۱۹ شواهد زیادی در دسترس نیست. تجربه برخی از واکسنهایی که برای بیماریهای دیگر استفاده میشوند، نشان داده که ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشند؛ اما این تداخلات معمولاً مشکلات قابل ملاحظهای ایجاد نمیکنند.
افراد اگر از داروهای خاص بیماری خود استفاده می کنند، همچنان میتوانند واکسن کووید-۱۹ را دریافت کنند. احتمال واکنش منفی بین واکسن و هر دارویی بسیار ناچیز است.مصرف دارو دلیل تأخیر در دریافت واکسن کووید-۱۹ نیست. اکثر داروهایی که افراد برای شرایط پزشکی خود مصرف میکنند، تداخلی با واکسن کووید-۱۹ ندارد.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.