کم خونی پس از زایمان: علل و درمان
کم خونی پس از زایمان معمولا خفیف است و در هفته اول، خود به خود برطرف می شود.
کم خونی پس از زایمان یکی از شایع ترین عوارضی است که با روند زایمان همراه است. طبق گفته سازمان جهانی بهداشت (WHO)، کم خونی وضعیتی است که در آن تعداد گلبول های قرمز یا غلظت هموگلوبین در گلبول های قرمز کمتر از حد طبیعی است.
هموگلوبین مسئول انتقال اکسیژن به بافت های مختلف است، بنابراین نشانه های اصلی مرتبط با کم خونی مربوط به کاهش اکسیژن در خون (هیپوکسمی) و بافت ها (هیپوکسی) است.
درمان کم خونی پس از زایمان به علت، شدت و عوامل خطر یا بیماری های مرتبط با آن بستگی دارد.
تعریف کم خونی پس از زایمان
کم خونی پس از زایمان به وجود مقادیر هموگلوبین کمتر از 11 گرم در دسی لیتر در هفته اول پس از زایمان یا 12 گرم در دسی لیتر تا هفته هشتم پس از زایمان تعریف می شود. شیوع آن در 48 ساعت اول 50 درصد تخمین زده می شود و اغلب موارد معمولاً خود به خود برطرف می شوند.
علائم کم خونی پس از زایمان به شدت آن بستگی دارد. فرم خفیف آن معمولا علائم قابل مشاهده ای ندارد.
زمانی که کم خونی علامت دار باشد، شایع ترین علامت آن خستگی مفرط و ضعف عمومی است. همچنین ممکن است با سرگیجه، سبکی سر، رنگ پریدگی پوست، کاهش وزن، فشار خون پایین ، تپش قلب، سردی اندام ها، سردرد، بی خوابی، تحریک پذیری و افسردگی همراه باشد.
آزمایش خون برای تشخیص کم خونی در این وضعیت ضروری است. مهمترین چیز شمارش کامل خون و اندازه گیری سطح آهن خون است. ویتامین B12، اسید فولیک و سایر سطوح ویتامین نیز ممکن است تجویز شود.
علل کم خونی پس از زایمان
کم خونی پس از زایمان معمولا به دلیل ترکیبی از خونریزی هنگام زایمان همراه با کمبود آهن مزمن از دوران بارداری است. کمبود آهن در سه ماهه سوم بارداری به دلیل افزایش مصرف مواد مغذی برای رشد جنین ایجاد می شود.
از سوی دیگر، تأثیر از دست دادن خون به توده بدن زن و حجم کل خون تخمینی او بستگی دارد.
خونریزی پس از زایمان در 15 درصد از زنان باردار رخ می دهد و خونریزی بیش از 500 میلی لیتر پس از اتمام مرحله سوم زایمان (زایمان) است. در زایمان طبیعی، از دست دادن خون بین 500 تا 700 میلی لیتر تخمین زده می شود، در حالی که در سزارین می تواند تا 1000 میلی لیتر باشد. باشد.
شایع ترین علل خونریزی پس از زایمان
• آتونی رحم (رحم منقبض نمی شود)
• پارگی پرینه در هنگام زایمان واژینال
• صدمات اتفاقی در حین سزارین
عوامل خطر مرتبط
عوامل خطر که بیشتر با کم خونی پس از زایمان مرتبط است، وجود کم خونی قبل از زایمان و نوع زایمان است. هنگامی که از فورسپس و استخراج خلاء استفاده می شود، کم خونی شایع تر است. وزن نوزاد تازه متولد شده، زایمان های قبلی، قومیت زن، پارگی های پرینه و بریدگی ایجاد شده در واژن برای تسهیل زایمان نیز تاثیرگذار است.
درمان کم خونی پس از زایمان
درمان کم خونی به علت و شدت آن بستگی دارد. در مورد کم خونی خفیف ناشی از کمبود آهن ، مصرف خوراکی آهن این نقص را برطرف می کند. هنگامی که کم خونی شدید است، ممکن است به آهن وریدی نیاز باشد، با این حال، این رایج ترین روش نیست.
زمانی که منشاء خونریزی، پس از زایمان باشد، بسته به شدت خونریزی، خونریزی باید قطع شود و جایگزینی حجم انجام شود. جایگزینی فوری با محلول های فیزیولوژیک ممکن است برای حفظ پرفیوژن و متعاقبا انتقال خون هترولوگ مورد نیاز باشد.
با این حال، تزریق خون برای کم خونی پس از زایمان باید برای مواقع اضطراری اختصاص داده شود. یعنی زمانی که شرایط زیر وجود دارد:
• از دست دادن خون شدید پس از زایمان خود به خود
• کم خونی شدید همراه با علائم شوک
• کم خونی شدید در دوران بارداری
• سزارین از دست دادن خون و خطر کم خونی را افزایش می دهد.
بهترین درمان پیشگیری است
راه اصلی پیشگیری از کم خونی پس از زایمان، درمان کافی و پیشگیری از کم خونی در سه ماهه سوم بارداری است. علاوه بر این، می توان درمان به موقع خونریزی در حین زایمان و نفاس را نیز اضافه کرد.
در حالت ایده آل، مکمل های آهن خوراکی با دوز کم باید در نیمه دوم بارداری داده شود و یک رژیم غذایی متعادل باید حفظ شود. رژیم غذایی غنی از آهن همراه با مصرف گوشت قرمز یا گوشت اندام خوب پخته و همچنین میوه ها و سبزیجات حاوی ویتامین C توصیه می شود.
برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید.